Την πολυμέτωπη επίθεση της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και στον Έβρο προέβλεπε το σενάριο της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2014» στην οποία πήρε μέρος το σύνολο των Ελληνικών ΕνόπλωνΔυνάμεων.
Η αντίδραση του αμυντικού μηχανισμού της χώρας ήταν αστραπιαία και φάνηκε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του έμψυχου δυναμικού που έχουμε αλλά και των σύγχρονων οπλικών συστημάτων που διαθέτουμε.




Την πλήρη ικανοποίησή του για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που παρακολούθησε από το παρατηρητήριο «Αετός» μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο την τελική φάση της άσκησης.
Το σενάριο του «Παρμενίων 2014», προέβλεπε αρχικά την αιφνιδιαστική κατάληψη από τους Τούρκους κομάντος βραχονησίδας του ανατολικού Αιγαίου. Αμέσως ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχείρησε ανακατάληψη με ενέργειες από αέρα και θάλασσα, με ταυτόχρονη υποστήριξη πλοίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. 

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε σε απάντηση η Τουρκία να πραγματοποιεί απόβαση πολυάριθμων δυνάμεων σε μεγάλο νησί μας προκειμένου να επιχειρήσει τη διάσπαση των δυνάμεών μας και τη διασπορά τους. Το ΓΕΕΘΑ έθεσε σε εφαρμογή σχέδια χωρίς ίχνος αιφνιδιασμού ενώ σήμανε και συναγερμό στις ακριτικές περιοχές καλώντας όλους τους εθνοφύλακες του Έβρου και των νησιών να βρεθούν σε θέσεις μάχης.Στο μεταξύ τα υποβρύχια αλλά και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού διατάχθηκαν , στα πλαίσια της άσκησης, να πάρουν θέσεις σε όλα τα περάσματα ώστε να μην αφήσουν τον τουρκικό στόλο να αναπτυχθεί.
Ο «Παρμενίων» προέβλεπε επίσης και την εισβολή χερσαίων δυνάμεων στον Έβρο η οποία θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί από ελληνικές δυνάμεις επιτυχώς με ανακατάληψη οποιουδήποτε εδάφους.

Έτσι νωρίς σήμερα τα ξημερώματα κομάντος ελευθέρας πτώσεως του «Βορείου Τομέα» έπεσαν πίσω από τις τουρκικές δυνάμεις εκεί που υποτίθεται ότι είχαν διεισδύσει οι εχθρικές δυνάμεις και σε συνεργασία με τους εθνοφύλακες του Έβρου κύκλωσαν τους εισβολείς.
Τα άρματα του εχθρού που ο «Παρμενίων 2014» προέβλεπε να επιχειρούν τη διέλευση του ποταμού και παράλληλα να στήνονται πλωτές γέφυρες , χτυπήθηκαν από τα ελληνικά μαχητικά και από την Αεροπορία Στρατού. Οι ελληνικές πυροβολαρχίες είχαν την εντολή να διαλύσουν προγεφυρώματα με πυκνά πυρά. 
Ταυτόχρονα κινήθηκαν και τα ελληνικά άρματα μάχης για την ανακατάληψη εδαφών και κλείσιμο περασμάτων. Για την άσκηση αυτή ενεργοποιήθηκε και το σύνολο του συστήματος αεράμυνας της χώρας.
Γ. Κοκ.