Πάνω από 400 πραγματικοί "Robocops" της στρατιωτικής αστυνομίας της Βραζιλίας, επιστρατεύθηκαν για να συνδράμουν στην προσπάθεια διαφύλαξης του Μουντιάλ κόντρα στις εγκληματικές οργανώσεις που αλωνίζουν στις φαβέλες του Ρίο.
Οι πραγματικοί "αστακοί" της αστυνομίας μοιάζουν μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό με εκείνους που πρωταγωνιστούσαν στην cult ταινία του Terry Gilliam, που λεγόταν Brazil και έκανε πρεμιέρα το 1985.
Μπορεί σε πρώτη όψη να προκαλούν δέος και φόβο, ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να είναι αποτελεσματικοί δεδομένου ότι η κοινή γνώμη της χώρας στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης που έχει επιβάλλει μέτρα λιτότητας και ζητάει ανάπτυξη έτσι ώστε η Βραζιλία να βγει από την οικονομική κρίση.
Οι περισσότεροι πολίτες κατακρίνουν την προσπάθεια της αστυνομίας να ελέγξει με τη βία τις φαβέλες στρέφοντας τα πυρά της σε μικροκακοποιούς. Τις φαβέλες οι οποίες έχουν γίνει εστίες παρανομίας ελέω ανέχειας. Την ίδια ώρα, οι αρχές δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τους μεγαλέμπορους ναρκωτικών προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για την ανοχή που επιδεικνύουν και την μερική αντιμετώπιση των κυκλωμάτων.
Σε ότι αφορά τους "Robocops", αποτελούν τμήμα των ειδικών δυνάμεων του Ρίο και ακούνε στο όνομα BOPE. Η ομάδα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και ασχολείται κυρίως με τις ένοπλες οργανώσεις της πόλης. Η δεύτερη ενασχόληση τους, είναι η αντιμετώπιση περιστατικών βίας στα γήπεδα.
Οι επίλεκτοι της BOPE είναι εξοπλισμένοι με αυτόματα τύπου M16 και M4 ενώ φοράνε ειδικές στολές που ζυγίζουν 22 λίβρες και αντέχουν σε θερμοκρασία 427 βαθμών Κελσίου.
Στολές που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα:
Η National Post έκανε σύγκριση των πραγματικών Robocops με τον αντίστοιχο της ταινίας που τον είχε υποδηθεί ο Joel Kinnaman και κατέληξε στο ότι οι Βραζιλιάνοι κομάντο είναι πιο ισχυροί από τον ήρωα της fiction ταινίας.
Αυτό που κάνει εντύπωση, είναι ότι ο πρώην επικεφαλής της ομάδας BOPE, Joao Soares Busnello, προειδοποίησε τους τουρίστες που θα επισκεφθούν το Ρίο "να παραμείνουν νηφάλιοι και να αποφύγουν το αλκοόλ για να μην μπλέξουν με την BOPE".
"Αν οι χούλιγκανς πιουν πολλά κοκτέιλ calpirinhas που είναι το εθνικό μας ποτό και ξεφύγουν, θα πρέπει να τα βάλουν με αυτούς τους άνδρες. Και δεν θέλουν", είπε.
Τον περασμένο μήνα, κρατικοί αξιωματούχοι ασφαλείας επιβεβαίωσαν την ανάπτυξη της BOPE στις φαβέλες Alemão και Vila Cruzeiro ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Την αποστολή αυτή είχε η τοπική αστυνομία, ωστόσο μόνο από το Φεβρουάριο και μετά έχουν σκοτωθεί τέσσερις αστυνομικοί εν ώρα καθήκοντος.
Το πρόβλημα είναι ότι η BOPE κατηγορείται για εξωδικαστικές εκτελέσεις, απαγωγές και βασανισμούς από τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Και μαντέψτε ποιοι εκπαιδεύουν την BOPE. Η Blackwater, η εταιρία security υπάλληλοι της οποίας έχουν καταδικαστεί για την δολοφονία 17 αμάχων στο Ιράκ.
Το κόστος που δαπανάται για την οργάνωση του Μουντιάλ αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο του 2016 (11-13 δις δολάρια) έχει προκαλέσει την έντονη οργή της κοινωνικής γνώμης, που διερωτάται γιατί το ποσό αυτό δεν ξοδεύεται σε κοινωνικές υπηρεσίες. Οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας είναι πλέον συχνό φαινόμενο στην Βραζιλία.
H Blackwater έγινε γνωστή όταν υπέγραψε συμβόλαιο με την αμερικανική κυβέρνηση για την φύλαξη του στρατιωτικού υλικού στο Ιράκ. Μάλιστα, η συνεργασία αυτή πήρε δημοσιότητα όταν στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007 υπάλληλοι της εταιρίας σκότωσαν 17 αμάχους Ιρακινούς στην Βαγδάτη και τραυμάτισαν άλλους 20 αναίτια και παραβιάζοντας τους όρους για την χρήση θανατηφόρας βίας που προβλέπονταν στο συμβόλαιο. Μεταξύ του 2005 και του 2007 υπάλληλοι της Blackwater ενεπλάκησαν σε 195 περιστατικά ανταλλαγής πυροβολισμών. Στα 163 από αυτά εκείνοι είχαν ανοίξει πρώτοι πυρ.
Το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα "ειρήνευσης" των παραγκουπόλεων του Ρίο βρίσκεται στον έκτο χρόνο του, ενώ οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει την αστυνομία και ειδικότερα τις ειδικές δυνάμεις του σώματος για βασανισμούς υπόπτων και συνοπτικές εκτελέσεις.
Μένει να δούμε τι θα γίνει σε λίγες μέρες με την έναρξη της διοργάνωσης που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον πλανήτη.
πηγή aoratopedio
http://antineotaksiths.blogspot.gr/2014/08/rompokops.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου