Η τωρινή εκτίναξη του ηλιακού πλάσματος, κατά τη γνώμη των ειδικών, είναι μία από τις ισχυρότερες των τελευταίων ετών. Αυτό κατ’ αρχάς συνδέεται με το γεγονός ότι οι εκρήξεις έγιναν στο κεντρικό τμήμα της ηλιακής επιφάνειας, το επονομαζόμενο «τμήμα κρούσεως» του Ηλίου. Όπως είπε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο αστρονόμος Ίγκορ Νικούλιν, αυτό εξηγεί την ένταση της επίδρασής της στη Γη:
Οι εκρήξεις που γίνονται κοντά στην ηλιακή περιφέρεια, σπανίως επιδρούν στη γήινη μαγνητική σφαίρα. Εκείνες όμως που γίνονται πιο κοντά στο κέντρο, προκαλούν, συνήθως, μαγνητική θύελλα. Παράλληλα, επιδρούν όχι μόνο το μαγνητικό πεδίο, αλλά και στους δορυφόρους, και τη βιοσφαίρα, και στους ανθρώπους.
Σύννεφο μολυσμένων σωματιδίων, το οποίο, κατά διαφορετικές εκτιμήσεις, θα φτάσει στον πλανήτη μας το επόμενο δωδεκάωρο, θα συγκρουστεί με το μαγνητικό πεδίο της Γης – μια ιδιότυπη ασπίδα, η οποία μας προστατεύει από τη διαστημική ραδιενέργεια. Ωστόσο η δύναμη του χτυπήματος θα είναι τέτοια που στα ατμοσφαιρικά στρώματα του πλανήτη θα ξεκινήσουν ισχυρές μαγνητικές αναταράξεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες συνέπειες, θεωρεί ο επιστημονικός γραμματέας του Ινστιτούτου Γενικής Φυσικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επίστημών Στεπάν Αντρέγιεφ:
Πρώτα θα πληγεί το δίκτυο των δορυφόρων. Τα μολυσμένα σωματίδια θα προκαλέσουν αναταραχή στη μαγνητική σφαίρα και στα στρατόσφαιρα, οι οποίες είναι εκείνο το περιβάλλον, το οποίο πραγματοποιεί τη μεταφορά πληροφορίας και τη διάδοση των ραδιοκυμάτων. Όταν έχουμε ισχυρές εκρήξεις στον Ήλιο, τότε η ραδιοεπικοινωνία κυριολεκτικά χάνεται για ένα διάστημα.
Επίσης, σοβαρή επίδραση η μαγνητική θύελλα θα ασκήσει στους ανθρώπους με εξάρτηση από τις μετεωρολογικές αλλαγές. Πριν απ’ όλα, αυτό αφορά όλους εκείνους που υποφέρουν από χρόνια καρδιοαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, οι αναταράξεις στην μαγνητική σφαίρα μπορεί να επηρεάσει και απολύτως υγιείς ανθρώπους, σημείωσε στη συζήτηση που είχε με τη «Φωνή της Ρωσίας, ο ειδικός Αλεξάντρ Μελερζάνοφ:
Οι άνθρωποι αρχίζουν να έχουν πονοκεφάλους, ανησυχία, διαταραχές του ύπνου. Μπορεί να υπάρξουν και άλλα συμπτώματα, αλλά μόνο σε ατομικό επίπεδο. Συνήθως, αυξάνει ο αριθμός των ανθρώπων που απευθύνονται στα νοσοκομεία, κυρίως ανθρώπων μεγάλης ηλικίας.
Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως η μαγνητική θύελλα είναι φαινόμενο παγκόσμιο και είναι αδύνατο να το αποφύγει κανείς. Ταυτόχρονα, λένε πως οι αναταράξεις στη μαγνητική σφαίρα της Γης μπορούν να αποδειχτούν ευχάριστη έκπληξη – είναι πολύ πιθανό οι κάτοικοι ορισμένων περιοχών κοντά στη γραμμή του ισημερινού θα δουν το Βόρειο Σέλας, φαινόμενο το οποίο συνήθως μπορεί να παρατηρήσει κανείς μόνο στον αρκτικό κύκλο.

*Οι απόψεις της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της συντάκτη