Εκτός από τα παραπάνω στην έκθεση θα εκτεθούν και όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον πόλεμο του Çanakkale, όπου για πρώτη φορά είχε διακριθεί ο Μουσταφά Κεμάλ μετέπειτα Ατατούρκ και γνωστός σφαγέας εκατομμυρίων χριστιανών της Μικράς Ασίας. Επίσης όλα τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην Μικρά Ασία την εποχή των μεγάλων εκκαθαρίσεων των χριστιανικών πληθυσμών και την εποχή των μεγάλων γενοκτονιών που έβαψαν με αίμα όλη την περιοχή σαν μια μαύρη κηλίδα στην παγκόσμια ιστορία.
Περίοπτη θέση στην έκθεση θα έχουν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην μεγάλη τουρκική επίθεση, (Taaruz) και στην ελληνική υποχώρηση του 1922 όπου διαδραματίστηκε η ιστορική και φρικτή σφαγή του Dumlupınar. Εκεί οι Τούρκοι αφού είχαν περικυκλώσει τους Έλληνες που προδομένοι υποχωρούσαν, επιδόθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές του μικρασιάτικου πολέμου σκορπώντας αμέτρητα πτώματα σε όλη την περιοχή. Ακόμα και ο ίδιος ο Μουσταφά Κεμάλ την επομένη μέρα περνώντας από αυτό το σημείο, όπως τουλάχιστον μαρτυρούν οι Τούρκοι βιογράφοι του, αισθάνθηκε άσχημα καθώς έβλεπε τα αμέτρητα ελληνικά πτώματα που ήταν σκορπισμένα σε αποσύνθεση σε όλο το οροπέδιο.
Ιδιαίτερη θέση θα έχουν τα όπλα τύπου M18 Berkman, ντουφέκια τύπου Bren, τύπου Browıng, καθώς και ειδικά οπλικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της μεγάλης τουρκικής επίθεσης που ήταν και η αρχή της κατάρρευσης του μικρασιατικού μετώπου και στη συνέχεια της Μικρασιάτικης καταστροφής και της μεγάλης σφαγής του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
Το μεγάλο απόκτημα της πρωτότυπης αυτής έκθεσης, όπως τονίζει και ο υπεύθυνος του μουσείου, Şafak Çavus, θα είναι 119 σπάνια τεμάχια από χατζάρες και άλλα συναφή του τουρκικού «πολιτισμού» καθώς και αλλά 27 εθνογραφικά ιστορικά πολεμικά αποκτήματα που έχουν μεγάλη ιστορική αξία. Όλα αυτά τα εκθέματα θα παρουσιαστούν με χρονολογική σειρά, δηλαδή με την χρονολογική σειρά που χρησιμοποιήθηκαν από τους Οθωμανούς και στη συνέχεια από τους Τούρκους του Μουσταφά Κεμάλ. Δηλαδή σε κάθε έκθεμα, όπως φρόντισαν οι διοργανωτές της έκθεσης, θα αναγράφεται από κάτω και η περίοδος που χρησιμοποιήθηκε για να γίνεται πιο κατανοητή η ιστορική του αξία, (φυσικά δεν θα αναγράφεται πόσους έχει εξοντώσει και πόσα θύματα έχει συσσωρεύσει στην ιστορία του).
Φαίνεται όμως πως κάτι παρέλειψαν οι Τούρκοι σε όλα αυτά. «Τιμής ένεκεν» οι διοργανωτές της έκθεσης θα έπρεπε να είχε στείλει ειδικές προσκλήσεις και στους διάφορους Έλληνες τουρκολάγνους και όλους αυτούς που καλλιεργούν τις ιδέες ότι όλα είναι ωραία και καλά με του εξ ανατολών «σύμμαχους» και «φίλους» μας και ότι όλες αυτές οι ιστορίες περί γενοκτονιών και άλλα συναφή αποτελούν μυθεύματα και… συνωστισμούς της ιστορίας.
Ας πάνε λοιπόν όλοι αυτοί να επισκεφτούν την έκθεση αυτή για να θαυμάσουν τα όπλα με τα οποία οι Οθωμανοί και οι Τούρκοι του Κεμάλ έσφαζαν τους χριστιανούς της Μικράς Ασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου