Το τουρκικό κοινοβούλιο έχει ήδη φέρει προς έγκριση στη βουλή εντολή για στρατιωτική επέμβαση σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση. Η εντολή αφορούσε τόσο τη Συρία όσο και την διαμορφωθείσα κατάσταση με το Ιράκ. Σε περίπτωση που δοθεί η άδεια από το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν επιχειρήσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σίγουρα θα έχουμε και γενικευμένη εκδήλωση επιθέσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Σε αυτό θα παίξει ρόλο και το ΝΑΤΟ το οποίο και αργά το βράδυ συνεδρίασε με αφορμή το ζήτημα αυτό και δεν ενεργοποίησε το άρθρο 4 περί "συμμαχικής συνδρομής" καθώς είναι απόλυτα σίγουρο πως η Ουάσιγκτον δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο τώρα πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ ενώ επιπλέον αυτού κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν ήταν ή όχι προβοκάτσια η έκρηξη όλμου στην Τουρκική κωμόπολη. Άλλωστε η βολή όλμου προήρθε από περιοχή που δεν ελέγχεται πλέον απο τα Συριακά στρατεύματα αλλά από τους Κούρδους. Όλα δείχνουν ότι ήταν μια προσπάθεια των ισλαμιστών να βάλουν στο κόλπο την Τουρκία καθώς έχουν αρχίσει και χάνουν έδαφος μετά την αντεπίθεση των στρατευμάτων του Συριακού καθεστώτος.
Ωστόσο αν και εφόσον η Τουρκία αποφασίσει να κλιμακώσει την επίθεση της στη Συρία το πιθανότερο είναι ότι οι τούρκικες χερσαίες δυνάμεις θα επιχειρήσουν να καθαρίσουν περιοχές στην παραμεθόριο με πρόσχημα την δημιουργία ουδέτερης ζώνης για τους αμάχους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί και η Τουρκική αεροπορία παρά την ήδη κακή εμπειρία της από την Συριακή αεράμυνα. Το πυροβολικό της Τουρκίας σήμερα βομβάρδισε μεταξύ άλλων στόχων και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη πόλη Ιdlib που είναι βάση ανεφοδιασμού πολεμικών ελικοπτέρων Mil Mi-24 και Mi-17..
Ήδη στην μεθόριο μεταφέρονται δυνάμεις τόσο από την Τουρκία όσο και από την Συρία. Οι Τούρκοι μεταφέρουν οχήματα προσωπικό και τεθωρακισμένα. Το τουρκικό πυροβολικό νωρίτερα έβαλλε μπαράζ πυρών προετοιμάζοντας το έδαφος για μια χερσαία επίθεση χωρίς σοβαρή αντίδραση από την συριακή πλευρά πέρα από μερικές σποραδικές βολές πυροβολικού.
Μετά την συνεδρίαση του ΝΑΤΟ εξεδόθη ανακοίνωση ως ακολούθως. "Είχαμε μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ξεκάθαρη – παρούσα απειλή για την ασφάλεια ενός εκ των συμμάχων κάτι που αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας και το οποίος καταδικάζουμε έντονα. Η Συμμαχία συνεχίζει να συμπαραστέκεται στην Τουρκία και απαιτεί τον άμεσο τερματισμό τέτοιων επιθετικών ενεργειών εναντίον συμμάχου, καλώντας το συριακό καθεστώς να βάλει τέλος στις καταφανείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου".
Η Τουρκία λοιπόν δεν έχει πάρει την απαραίτητη κάλυψη από το ΝΑΤΟ, όχι αυτή που θα ήθελε τουλάχιστον και παρόλο ότι στα σύνορα συγκέντρωσε ήδη αρκετά μεγάλο αριθμό δυνάμεων δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα κλιμακώσει τις επιθέσεις της.
Η Συριακή κυβέρνηση από την πλευρά της εξέφρασε τα συλλυπητήρια της για το θάνατο των Τούρκων πολιτών και δήλωσε πως θα κάνει έρευνα για το ποιός είναι υπεύθυνος για αυτή την επίθεση αφήνοντας υπονοούμενα ότι ο όλμος εβλήθη από αντικαθεστωτικούς. Ο υπουργός πληροφοριών της Συρίας, Ομράν Ζοαμπί δήλωσε ότι η χώρα του σέβεται την εδαφική κυριαρχία των γειτονικών χωρών. Κάλεσε επίσης και τις άλλες χώρες να σεβαστούν την κυριαρχία της Συρίας ελέγχοντας τα σύνορα τους και σταματώντας την είσοδο στο συριακό έδαφος ένοπλων ομάδων.
Το δε Συριακό παρατηρητήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε πως από τα πυρά του Τουρκικού πυροβολικού σκοτώθηκαν Σύροι στρατιώτες που βρίσκονταν σε συριακή θέση κοντά στην πόλη Τελ Αμπιάντ στην περιοχή των συνόρων. Το Αλ Τζαζίρα έκανε λόγο για 40 νεκρούς στρατιώτες ενώ το Τουρκικό πυροβολικό συνεχίζει απο νωρίς το πρωί το βομβαρδισμό της περιοχής Τελ Αμπιάντ, περίπου
ΑΜΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου