«Ήταν μια εποχή όπου τα επιτόκια έπεσαν σχεδόν στο τίποτα και πολλοί από τους Αμερικανούς επενδυτές θυμούνται με νοσταλγία το επιτόκιο 1% που έδιναν τα επιτόκια από τα ομόλογα του πολέμου», λέει ο κ. Ruffer που μας θυμίζει κάτι ακόμα που μόνο οι παλιότεροι το θυμούνται.
Οι αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο στις 31/12/1936 υποδείκνυαν ότι η μοναδική περίπτωση που είχε πιθανότητα να επενδύσεις σε δείκτη του χρηματιστηρίου του Λονδίνου και να αποτύχεις να πάρεις πίσω τα λεφτά σου για πενήντα χρόνια- ήταν όταν τη τιμή του πολεμικού δανείου ήταν στο άρτιο (stood at par). "Πραγματικά, η μεγάλη πτώση ξεκίνησε μέσα στο 1936", συμπληρώνει ο κ. Suffer.
Για τον κ. Suffer ένα καλό μέρος για να ξεκινήσεις να παρατηρείς ότι μια φτωχή απόδοση σε ακίνδυνα assets τις ελαφρώς πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις να μοιάζουν επικίνδυνες είναι οι εξελίξεις στα μέσα του 1930:
Τα γεγονότα που προκάλεσαν την παραμόρφωση στα μέσα του 1930 μοιάζουν με την σημερινή εποχή : Αντιπληθωρισμός, και μια κρίση μερικά χρόνια νωρίτερα 1932- 2008 , και επιτόκια που χαμηλώνουν για να φέρουν εύθραυστες ανόδους και τιμές στα assets που ωθούνται από τα χαμηλά επιτόκια.
Και οι δυο εποχές, όμως, είχαν και πολιτική ένταση: ο ισπανικός εμφύλιος, μια βαθιά σοσιαλιστική μη δημοφιλής στην Γαλλία και ολοκληρωτισμός σ όλη την Ευρώπη.
Το αίνιγμα για τους επενδυτές – όπως και τότε – ήταν το ίδιο – η αδυναμία να πάρουν επιστροφή από μια επένδυση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου