Εις κάθε Έλληνα το γένος και την παιδείαν "Οἱ δὲ τῶν παίδων διδάσκαλοι ἀνοιγέτωσαν μὲν τὰ διδασκαλεῖα μὴ πρότερον ἡλίου ἀνιόντος, κλειέτωσαν δὲ πρὸ ἡλίου δύνοντος. καὶ μὴ ἐξέστω τοῖς ὑπὲρ τὴν τῶν -παίδων ἡλικίαν οὖσιν εἰσιέναι τῶν παίδων ἔνδον ὄντων, ἐὰν μὴ υἱὸς διδασκάλου ἢ ἀδελφὸς ἢ θυγατρὸς ἀνήρ· ἐὰν δέ τις παρὰ ταῦτ᾽ εἰσίῃ, θανάτῳ ζημιούσθω." Αισχίνης κατά Τιμάρχου παρ.12...- Έτος ιδρύσεως 2006

Ου πάντα τοις πάσι ρητά.

Πυθαγόρας, 580-490 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

δεν μπορούν να ειπωθούν όλα σε όλους

το πως θα Ελευθερώσουμε την Ελλάδα

Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

Σπέρματα κοινωνικής έκρηξης πίσω από την ομηρία;


Το περιστατικό ομηρίας στην Κομοτηνή προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα.


Από τη μία αφορούσε σε ένα 12ωρο θρίλερ με αγωνία για τη ζωή των ομήρων, από την άλλη, όμως, (και όπως αποτυπώθηκε στα ΜΜΕ -ακόμα και στα μεγάλα- και στα σχόλια αναγνωστών) δεν διατυπώθηκε οργή για τον δράστη- αντιθέτως: Πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για εικόνα βγαλμένη από (ένα ακραίο) μέλλον, λαμβάνοντας υπόψιν τα καλπάζοντα ποσοστά της ανεργίας και την κοινωνικό-οικονομική δυσανεξία της χώρας.


Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πρόκειται για αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δεν έχει περάσει καιρός από όταν ο πρόεδρος της ΕΕ, βαν Ρομπάι, ή ακόμα και ο ΟΟΣΑ, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενες κοινωνικές συγκρούσεις λόγω της εφαρμογής του μοντέλου της ακραίας λιτότητας, που προκαλεί η φτωχοποίηση μεγάλων μαζών και περιθωριοποίηση κοινωνικών τάξεων.

Ο 52χρονος δράστης της ομηρίας στην Κομοτηνή ήταν απολυμένος- σε μία ηλικία που δύσκολα κάποιος "ξαναχτίζει" τη ζωή του, ειδικά σε μία περιφέρεια, η οποία μαστίζεται από την ανεργία. Και αυτή η πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει το μυαλό ενός ανθρώπου σε σκοτεινές ατραπούς (δείτε το "Τσεκούρι" του Γαβρά). σχόλιο ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΚΤΙΜΙΣΗ 

Είναι δε ενδεικτικά τα λόγια του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, ο οποίος μίλησε με δημοσιογράφο της εφημερίδας "Το Βήμα": "Το πρόβλημα είναι γενικότερο. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Υπάρχει κλίμα σύγκρουσης στην περιοχή. Και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμεκοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες".Ο Π. Μαγαλιός, αναφερόμενος στον 52χρονο δράστη, σημειώνει: "Δεν πρόκειται για προβληματικό άτομο. Είναι ένας από τους πολλούς απελπισμένους συμπολίτες μας".Και προσθέτει με νόημα: "Ας μην διαβάσουν με λάθος τρόπο το περιστατικό. Υπάρχει αναβρασμός στην πόλη μας. Φοβάμαι ότι η βία θα πάρει γενικότερες διαστάσεις".Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή; Σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου, το 2003 υπήρχαν 99 εργοστάσια και έχουν απομείνει επτά ή οκτώ σε λειτουργία. 

"Τότε έμπαιναν καθημερινά στην ΒΙΠΕ για δουλειά 17.000 άνθρωποι και σήμερα μετά βίας φθάνουν τους 900 νοματαίους. Κι αυτοί κακοπληρωμένοι. Εργάζονται διήμερα και τριήμερα και πληρώνονται280 και 300 ευρώ μηνιαίως. Κι αυτά όταν η επιχείρηση τους πληρώνει, αφού παγίως οι μισθοί καταβάλλονται με καθυστέρηση δύο έως τεσσάρων μηνών", υπογραμμίζει ο κ. Μαγαλιός.Η ανεργία στον νομό Ροδόπης φθάνει το 40%, με τους κατοίκους του νομού να βλέπουν το μέλλον τους με απελπισία."Έχουμε φθάσει να φθονούμε ο ένας τον άλλον. Αυτός έχει δουλειά, είναι βολεμένος, είναι η φράση που χρησιμοποιούν οι άνεργοι για τους λιγοστούς εργαζόμενους", τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.Και προσθέτει: "Είναι θέμα χρόνου η οργή να μετατραπεί σε έκρηξη. Όταν κάποιος δεν έχει δουλειά, είναι χρεωμένος και πεινάνε τα παιδιά του, είναι ικανός για όλα".
 
Το χρονικό της ομηρίας

Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση της πολύωρης ομηρίας σε εργοστάσιο της εταιρείας κατασκευής κάδων απορριμμάτων HELESI PLC, στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής.Ο δράστης, ένας 52χρονος άνδρας -πατέρας δύο παιδιών- που είχε απολυθεί από την εταιρεία, κρατούσε ομήρους μεκυνηγετική καραμπίνα δύο οδηγούς της εταιρίας, αφού νωρίτερα τραυμάτισε τον ιδιοκτήτη και άλλα δύο άτομα - έναν υπάλληλο και έναν αστυνομικό που έσπευσε επί τόπου.Λίγο πριν τη 1 τα μεσάνυχτα παραδόθηκε στην Αστυνομία, χωρίς περαιτέρω προβλήματα.Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο δράστης έθεσε δύο αιτήματα, προκειμένου να πειστεί να παραδοθεί.Το πρώτο αφορούσε στην καταβολή δεδουλευμένων ύψους 31.000 ευρώ, που όπως ισχυρίζεται του οφείλει η επιχείρηση.Το δεύτερο αίτημα αφορούσε στην επαναπρόσληψή του στην εταιρία, στην οποία εργαζόταν από τον Ιούλιο του 2000 έως τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, οπότε και απολύθηκε.
Νωρίτερα, ο 52χρονος ζήτησε και έλαβε από την ομάδα των διαπραγματευτών φάρμακα,ψυχογενούς χαρακτήρα, στο πλαίσιο αγωγής που λαμβάνει.Η περιοχή παρέμεινε επί ώρες αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ επί τόπου έσπευσαν  ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και πυροσβεστικά οχήματα για κάθε ενδεχόμενο. Κατά τη διάρκεια της ομηρίας, οι αστυνομικοί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο οδηγούς που βρίσκονται εντός του εργοστασίου.Λίγο μετά τις17.00, με συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας απελευθερώθηκαν δύο εργαζόμενες, που είχαν κρυφτεί σε αποθηκευτικό χώρο του εργοστασίου.

Πως ξεκίνησε το περιστατικό

Ο δράστης έφθασε στο εργοστάσιο -νωρίς το μεσημέρι- και άρχισε να πυροβολεί με καραμπίνα, ζητώντας να επαναπροσληφθεί στην εταιρεία, λέγοντας πως όλο αυτό το διάστημα είχε λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις από τον ιδιοκτήτη.Ανοίγοντας πυρ τραυμάτισε τον μεγαλομέτοχο της επιχείρησης που χτυπήθηκε στο στήθος και έναν βούλγαρο εργάτη που έχει τραύμα στο δεξιό μηρό.Οι δύο τραυματίες νοσηλεύονται, εκτός κινδύνου, στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.Επίσης άνοιξε πυρ και εναντίον των αστυνομικών δυνάμενων που έφτασαν πρώτες στην περιοχή, τραυματίζοντας ελαφρώς έναν αστυνομικό.
http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Γενιά της Ταυτότητας

Η Γενιά της ΤαυτότηταςEίμαστε η γενιά της ταυτότητας. Είμαστε η γενιά που μας σκοτώνουν γιατί κοιτάξαμε το λάθος πρόσωπο. Γιατί αρνηθήκαμε σε κάποιον ένα τσιγάρο ή γιατί είχαμε μια συμπεριφόρα που ενόχλησε κάποιον. Είμαστε η γενιά της εθνικής διασπασής της συνολικής αποτυχίας της συνύπαρξης, και της αναγκαστικής ανάμιξης των φυλών. Είμαστε η γενιά που τιμωρείτε διπλά. Καταδικασμένη να πληρώσει σε ένα κοινωνικο σύστημα που είναι τόσο γενναιόδορο με τους ξένους και που έγινε τόσο δυσβάσταχτο για το δικό μας λαό. Η γενιά μας είναι τα θύματα της γενιάς του Πολυτεχνείου που διοίκησε, μετατρέποντας τις σοσιαλιστικές της ιδέες σε τραπεζικούς λογαριασμούς ξεπουλώντας τον λαό και την πατρίδα. Απορρίπτουμε τα βιβλία της ιστορίας σας, για να ανακτήσουμε τις δικές μας αναμνήσεις μέσα απο τις ηρωικές πράξεις των προγώνων μας που διαγράφετε για να προβάλετε "ολοκαυτώματα" ξένων λαών. Δέν πιστεύουμε πλέον οτι ο Yusuf (αραβικό όνομα) είναι αδελφός μας. Έχουμε σταματήσει να πιστεύουμε σε ένα "Παγκόσμιο χωριό" και στην "Οικογένεια του ανθρώπου" Ανακαλύψαμε ότι έχουμε ρίζες, καταγωγή και ως εκ τούτου έχουμε ένα μέλλον. Η κληρονομιά μας είναι η γή μας, το αίμα μας, η ταυτότητα μας. Είμαστε οι κληρονόμοι του δικού μας μέλλοντος. Κλείσαμε τις τηλεόρασεις για να επιλέξουμε τι να δούμε και τι να διαβάσουμε, για να βγούμε στους δρόμους, να ζωγραφίσουμε τα συνθήματα μας στους τοίχους, να φωνάξουμε απο τα μεγάφωνα εναντίον της διευθαρμένης εξουσίας. Να σηκώσουμε τις σημαίες μας με το Λάμδα ψηλά. Το Λάμδα , που ήταν ζωγραφισμένο στις ασπίδες των περήφανων Σπαρτιατών προγόνων μας! Είναι το συμβολό μας. Δεν υποχωρούμε και δεν ενδίδουμε, κουραστήκαμε και βαρεθήκαμε απο την δειλία σας. Είστε απο τα χρόνια της μεταπολιτευτικής ευημερίας,της μίζας και της κομματοκρατίας, του SOS "Ρατσισμός" και της "ποικιλομορφίας" της σεξουαλικής απελευθέρωσης και της μιας σακούλας πλαστικά τρόφιμα απο τα Lidl. Eίμαστε η γένια με πάνω απο 50% ανεργία κοινωνικό χρέος , πολυπολιτισμική κατάρρευση και μια έκρηξη του αντιλευκού ρατσισμού. Είμαστε η γενιά με διαλυμένες οικογένειες, αυτοκτονίες και χρέη στο "κοινωνικό" σας κράτος και στίς τράπεζες της δημοκρατίας σας Δέν θα μάς εξαγοράσετε με ένα συγκαταβατικό πολιτικάντικο βλέμμα, με μια αμειβόμενη απο το κράτος εργασία της μιζέριας και ένα ελαφρύ κτύπημα στον ώμο. Δέν χρειαζόμαστε την δική σας πολιτική για την Ελλάδα.Η Ελλάδα είναι η πολιτική μας. Είμαστε απο το χτές, είμαστε απο το αύριο...Είμαστε η Γενιά της Ταυτότητας. Κείμενο απο την Γαλλική Γενιά της Ταυτότητας, προσαρμοσμένο με παρεμβάσεις στα Ελληνικά δεδομένα, απο μπλόγκ "απόρρητο" Όσους μπλόγκερ εμπνέει ας το ανεβάσουν.
http://wwwaporrito.blogspot.gr/

ΚΙΚΕΡΩΝ

Ένα έθνος μπορεί να επιζήσει από τους ανόητους και ακόμα και τους φιλόδοξούς του. Αλλά δεν μπορεί να επιζήσει από την προδοσία στο εσωτερικό του.Ένας εχθρός προ των πυλών είναι λιγότερο τρομερός γιατί είναι γνωστός και κρατά την σημαία του υψωμένη. Αλλά οι προδότες που κινούνται μεταξύ των εγκλείστων ελεύθερα, οι δικοί τους ύπουλοι ψίθυροι που σιγοψιθυρίζονται μέσα σ’όλες τις αυλές, ακούονται μέχρι τις αίθουσες της κυβέρνησης της ίδιας... γιατί ο προδότης δεν φαίνεται καθόλου ως προδότης: Μιλά με εκφράσεις γνωστές στα θύματά του, και φορά τα πρόσωπά τους και τα ενδύματά τους, απευθύνεται στη μικροψυχία που βρίσκεται βαθιά στις ψυχές όλων των ανθρώπων. Σαπίζει τη ψυχή ενός έθνους, εργάζεται κρυφά και άγνωστος στη νύχτα για να υπονομεύσει τους στυλοβάτες της πόλης μολύνει το πολιτικό σώμα έτσι ώστε να μην μπορεί πλέον να αντισταθεί. Ο δολοφόνος πρέπει να είναι λιγώτερο τρομακτικός

Τὸ καθῆκον μας : Περικλής Γιαννόπουλος , επίκαιρος όσο ποτέ

«Δὲν θὰ κρίνετε Σεῖς οἱ Φράγκοι -τὰ χθεσινὰ Ἀγριογούρουνα- Ἐμᾶς, ἀλλ᾿ Ἐμεῖς θὰ κρίνωμε Σᾶς καὶ τὸν Πολιτισμόν σας.»
Ἡμεῖς οἱ Ἰδεολόγοι εἴμεθα οἱ πνευματικοὶ πατέρες τοῦ λαοῦ. Ἡμεῖς εἴμεθα οἱ πραγματικοὶ ποιμένες αὐτοῦ. Ἡμεῖς κρατοῦμεν εἰς τὰ χέρια μας, τὴν ψυχήν του, τὴν καρδιά του, τὸ πνεῦμά του. Ἡμεῖς ἂν θέλωμεν τὸν διαφθείρομεν ἔως τὸ κόκκαλον. Ἡμεῖς ἐὰν θέλωμεν τὸν ναρώνομεν, τὸν ἀρρωσταίνομεν, τὸν πεθαίνομεν, τοῦ κόπτομεν κάθε καλόν, κάθε χαράν. Ἡμεῖς ἂν θέλωμεν τὸν βοηθοῦμεν ν᾿ ἀνθίσῃ περίφημα, νὰ εἶνε παραδειγματικός, θαυμάσιος. Οὔτε ὁ Δηλιγιάννης, οὔτε ὁ Τρικούπης, οὔτε κανεὶς ἄλλος πταίει, δι᾿ ὅ,τι ἔγινε, δι᾿ ὅ,τι γίνεται. Πταίουν μόνον, κυρίως, πρῶτοι, οἱ ἄνθρωποι τοῦ πνεύματος, καὶ ἡμᾶς βαρύνει ὁλόκληρος ἡ εὐθύνη της σήμερον, ἡ φοβερὰ εὐθύνη τῆς αὔριον ὁλόκληρος.

"Είς οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης".-Όμηρος

8 - Φεβρουαρίου 2005

"Αναλαμβάνετε, κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μία πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις: Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης"

Ψαρούδα-Μπενάκη πρός Κάρολο... Παπούλια.

Η Αποκρυπτογράφηση της δήλωσης