Η νίκη όμως, την οποία κατήγαγε όμως αυτή την εβδομάδα το αυτονομιστικό κόμμα του Κεμπέκ «Parti Quebecois» (Κεμπεκουά λέγονται όλοι όσοι επιθυμούν την απόσχιση του Κεμπέκ από τον Καναδά) έγινε με ενθουσιασμό δεκτή… στην Ισπανία, από Βάσκους και Καταλανούς, αλλά και στη Σκωτία, από το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα, το οποίο έχει υποσχεθεί να προκηρύξει εκ νέου δημοψήφισμα -το 2014- με το ερώτημα της απόσχισης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ανακήρυξη αυτόνομου σκωτικού κράτους.
Οι τάσεις απόσχισης περιοχών από κράτη του διεθνούς συστήματος στην κυριολεξία έχουν αποδείξει την επιφανειακή αντιμετώπισης των μεταψυχροπολεμικών εξελίξεων από όλους όσοι προέβλεψαν με περισσή ελαφρότητα του έθνους-κράτους. «Long live the nation-state» είναι η απάντηση που λαμβάνουν όχι μόνο από επιστήμονες, αλλά και τον Τύπο, με τις εξελίξεις γενικά να τους δικαιώνουν και μια σειρά επαρχίες ανά τον κόσμο αναμένουν την ανεξαρτητοποίησή τους και την προσθήκη τους στη λίστα των κρατών-μελών του ΟΗΕ.
Φαίνεται πως παράλληλα με την κρίση στην Ευρωζώνη και τα επιδεινούμενα δημόσια οικονομικά της Ισπανίας, η χώρα βαδίζει αργά αλλά σταθερά προς συνταγματική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη διάλυσή της. Την επόμενη εβδομάδα, οι Καταλανοί αυτονομιστές θα εορτάσουν την εθνική γιορτή της Καταλονίας και τον ερχόμενο μήνα, οι Βάσκοι πηγαίνουν στις κάλπες, με τον αυτονομιστικό συνασπισμό Bildu να αγωνίζεται στήθος με στήθος για την πρώτη θέση με το μετριοπαθές Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV).
Ύστερα από μια δεκαετία στην παρανομία, λόγω τους δεσμών με την οργάνωση ΕΤΑ που αιματοκύλισε την Ισπανία επί πολλές δεκαετίες, οι αυτονομιστές κέρδισαν στις περυσινές βουλευτικές και δημοτικές εκλογές περισσότερες έδρες από το PNV. Η κυβέρνηση Ραχόι, απειλεί να αφαιρέσει τα διάφορα προνόμια των αυτόνομων επαρχιών και αν ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο, με πρόσχημα την κακή τους οικονομική κατάσταση και τη μη εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.
Με εξαίρεση τη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα που εισπράττουν τους δικούς τους φόρους, η χρηματοδότηση των περιφερειακών κυβερνήσεων είναι σε κάθε περίπτωση στη διακριτική ευχέρεια της Μαδρίτης. Οι Καταλανοί ζητούν πλέον ίση μεταχείριση με τους Βάσκους, με το επιχείρημα ότι μεταβιβάζουν κατά κεφαλήν στη Μαδρίτη δεκαπλάσιους πόρους σε σύγκριση με τους Βάσκους.
Οι εκδηλώσεις για την καταλανική εθνική εορτή αναμένεται να είναι μαζικές και θα τις παρακολουθήσουν επίσης Σκοτσέζοι, Φλαμανδοί, γαλλόφωνοι Καναδοί αυτονομιστές αλλά και Βάσκοι. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω… φαίνεται ότι η κυβέρνηση Ραχόι διεξάγει μάχη οπισθοφυλακής. Τα κράτη του ΟΗΕ θα αυξηθούν και η συνεισφορά του ανεπτυγμένου κόσμου θα είναι καθοριστική. Ισπανία, Βέλγιο (θα δούμε τι θα γίνει μετά και με τη Γαλλία…) Σκωτία, Βέλγιο…
Να μας ζήσουν τα εθνικά κράτη λοιπόν και να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για την ανεπάρκεια πολλών διακεκριμένων πολιτικών επιστημόνων και την ανικανότητα να διαβάσουν ορθά τις εξελίξεις. Η κατάσταση αυτή προκαλεί προβλήματα και στην Ελλάδα. Η Τουρκία παραμονεύει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να προωθήσει τα σχέδιά της στη Θράκη. Όσο πιο μεγάλη η μειονότητα τόσο το καλύτερο, γι’ αυτό προσπαθεί να «βαφτίσει» Τούρκους τους Ρομά και τους Πομάκους. Τι, ή μάλλον, πόσα κάναμε για να ενισχύσουμε τις ξεχωριστές τους εθνικές ταυτότητες άραγε;
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου