Εις κάθε Έλληνα το γένος και την παιδείαν "Οἱ δὲ τῶν παίδων διδάσκαλοι ἀνοιγέτωσαν μὲν τὰ διδασκαλεῖα μὴ πρότερον ἡλίου ἀνιόντος, κλειέτωσαν δὲ πρὸ ἡλίου δύνοντος. καὶ μὴ ἐξέστω τοῖς ὑπὲρ τὴν τῶν -παίδων ἡλικίαν οὖσιν εἰσιέναι τῶν παίδων ἔνδον ὄντων, ἐὰν μὴ υἱὸς διδασκάλου ἢ ἀδελφὸς ἢ θυγατρὸς ἀνήρ· ἐὰν δέ τις παρὰ ταῦτ᾽ εἰσίῃ, θανάτῳ ζημιούσθω." Αισχίνης κατά Τιμάρχου παρ.12...- Έτος ιδρύσεως 2006

Ου πάντα τοις πάσι ρητά.

Πυθαγόρας, 580-490 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

δεν μπορούν να ειπωθούν όλα σε όλους

το πως θα Ελευθερώσουμε την Ελλάδα

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

30.000 χρόνια προϊστορίας


Το Μουσείο και Κέντρο Προβολής Λόφου Αγίου Γεωργίου Κιλκίς ταξιδεύει τους επισκέπτες πίσω στο χρόνο, με σύμμαχο μοναδικά ανά τον κόσμο παλαιοντολογικά ευρήματα από οστά ζώων.

Απολιθωμένα οστά ελαφιού αλλά και μεγάκερου -γιγαντιαίου ελαφιού-, στικτής ύαινας των σπηλαίων και γιγαντιαίας νυφίτσας, πρωτόγονου βοδιού, άγριου αλόγου και άγριου ημίονου αφηγούνται μια ενδιαφέρουσα ιστορία για τα τελευταία 30.000 χρόνια της περιοχής του Κιλκίς -όταν ήταν ένα επικίνδυνο άντρο υαινών- στους επισκέπτες του Μουσείου και Κέντρου Προβολής Λόφου Αγίου Γεωργίου Κιλκίς.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ Ευαγγελία Τσουκαλά μας ξεναγεί στα εκθέματα του κέντρου, που λειτουργεί εδώ και τέσσερις μήνες και προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού στην Ελλάδα και το εξωτερικό (στις 26 του μήνα μαζί με την ομάδα της θα δώσουν σχετική διάλεξη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ).

Το Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς -από τα λίγα αξιοποιημένα της Ελλάδας- είναι διάσημο για τα μοναδικά σπηλαιοθέματα, το μικροκλίμα και τα χιλιάδες απολιθωμένα οστά και δόντια (χρονολογούνται στην τελευταία Εποχή των Παγετώνων, μέχρι 30.000 πριν), που ανήκαν σε ζώα τα οποία έχουν σήμερα εξαφανιστεί από την Ευρώπη λόγω κλιματικών αλλαγών, εξηγεί η κ. Τσουκαλά: «Ήδη από τη δεκατία του '60, εκατοντάδες απολιθωμένα οστά και δόντια είχαν ανακαλυφθεί στο σπήλαιο από τον Βασίλη Μακρίδη. Η επιστημονική μελέτη ανέδειξε μεγάλη συγκέντρωση οστών του άγριου ημίονου, Equus hydruntinus -τη μεγαλύτερη στον κόσμο. Από το 1986, το σπήλαιο είναι ανοιχτό για το κοινό με ξεναγήσεις που γίνονται από τον κ. Μακρίδη και μέχρι σήμερα μετρά πάνω από 80.000 επισκέπτες. Δυστυχώς, όμως, η συλλογή των οστών δεν ήταν διαθέσιμη για το κοινό μέχρι πριν από τέσσερις μήνες».

Τα εκθέματα

Ο όροφος του δημοτικού αναψυκτηρίου στο Λόφο του Αγίου Γεωργίου, πολύ κοντά στο σπήλαιο, ταξιδεύει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο, όταν ο λόφος ήταν ένα επικίνδυνο άντρο υαινών, πριν από περίπου 30.000 χρόνια. Ωστόσο, η έκθεση δεν είναι μόνο μια απλή συλλογή απολιθωμένων οστών, αλλά μια δίγλωσση έκθεση με μοντέρνο σχεδιασμό, και για τη δουλειά των σπηλαιολόγων και των παλαιοντολόγων. 

Ο επισκέπτης έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο μ' ένα σπηλαιολόγο σε δράση, με τα διάσημα κοράλλια του σπηλαίου, ένα μοντέλο της ύαινας σε φυσικό μέγεθος (με πραγματική γούνα, τοποθετημένο σε διαδραστικό, εκπαιδευτικό τραπέζι), οστά της ύαινας, του γιγαντιαίου και κόκκινου ελαφιού, του πρωτόγονου βοδιού και φυσικά ένα σχεδόν ολόκληρο σκελετό του ευρωπαϊκού άγριου ημίονου, ο οποίος είναι μοναδικός στον κόσμο. Επιπλέον, ο επισκέπτης θα θαυμάσει διάφορα ορυκτά, πετρώματα και απολιθώματα από τη Β. Ελλάδα, όπως επίσης και μια συλλογή της σύγχρονης χλωρίδα του Λόφου Αγίου Γεωργίου που επιμελήθηκε ο Βασίλης Ιωαννίδης, ενώ ο σχεδιασμός των γραφικών έγινε από το γεωλόγο Ευάγγελο Βλάχο. Σύμφωνα με τον Ολλανδό παλαιοντολόγο Ντικ Μολ, ο οποίος συμμετείχε στη δημιουργία της έκθεσης, «το Κιλκίς κατέχει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ: τη μεγαλύτερη συλλογή άγριου ημίονου στον κόσμο. Έναν πραγματικό θησαυρό για τους παλαιοντολόγους και η δημιουργία μιας τέτοιας έκθεσης στο Κιλκίς είναι απολύτως δικαιολογημένη, καθώς το σπήλαιο και τα απολιθώματά του είναι παγκοσμίως γνωστά από τις έρευνες της κ. Τσουκαλά»

Η είσοδος είναι ελεύθερη Δευτέρα - Παρασκευή, κατόπιν ραντεβού, ενώ το Σαββατοκύριακο 10.00-14.00. Πληροφορίες στο τηλ. 23413/52.103.


Πηγή: Γ. Σωτηροπούλου, ΑγγελιοφόροςἜρρωσο: 30.000 χρόνια προϊστορίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Γενιά της Ταυτότητας

Η Γενιά της ΤαυτότηταςEίμαστε η γενιά της ταυτότητας. Είμαστε η γενιά που μας σκοτώνουν γιατί κοιτάξαμε το λάθος πρόσωπο. Γιατί αρνηθήκαμε σε κάποιον ένα τσιγάρο ή γιατί είχαμε μια συμπεριφόρα που ενόχλησε κάποιον. Είμαστε η γενιά της εθνικής διασπασής της συνολικής αποτυχίας της συνύπαρξης, και της αναγκαστικής ανάμιξης των φυλών. Είμαστε η γενιά που τιμωρείτε διπλά. Καταδικασμένη να πληρώσει σε ένα κοινωνικο σύστημα που είναι τόσο γενναιόδορο με τους ξένους και που έγινε τόσο δυσβάσταχτο για το δικό μας λαό. Η γενιά μας είναι τα θύματα της γενιάς του Πολυτεχνείου που διοίκησε, μετατρέποντας τις σοσιαλιστικές της ιδέες σε τραπεζικούς λογαριασμούς ξεπουλώντας τον λαό και την πατρίδα. Απορρίπτουμε τα βιβλία της ιστορίας σας, για να ανακτήσουμε τις δικές μας αναμνήσεις μέσα απο τις ηρωικές πράξεις των προγώνων μας που διαγράφετε για να προβάλετε "ολοκαυτώματα" ξένων λαών. Δέν πιστεύουμε πλέον οτι ο Yusuf (αραβικό όνομα) είναι αδελφός μας. Έχουμε σταματήσει να πιστεύουμε σε ένα "Παγκόσμιο χωριό" και στην "Οικογένεια του ανθρώπου" Ανακαλύψαμε ότι έχουμε ρίζες, καταγωγή και ως εκ τούτου έχουμε ένα μέλλον. Η κληρονομιά μας είναι η γή μας, το αίμα μας, η ταυτότητα μας. Είμαστε οι κληρονόμοι του δικού μας μέλλοντος. Κλείσαμε τις τηλεόρασεις για να επιλέξουμε τι να δούμε και τι να διαβάσουμε, για να βγούμε στους δρόμους, να ζωγραφίσουμε τα συνθήματα μας στους τοίχους, να φωνάξουμε απο τα μεγάφωνα εναντίον της διευθαρμένης εξουσίας. Να σηκώσουμε τις σημαίες μας με το Λάμδα ψηλά. Το Λάμδα , που ήταν ζωγραφισμένο στις ασπίδες των περήφανων Σπαρτιατών προγόνων μας! Είναι το συμβολό μας. Δεν υποχωρούμε και δεν ενδίδουμε, κουραστήκαμε και βαρεθήκαμε απο την δειλία σας. Είστε απο τα χρόνια της μεταπολιτευτικής ευημερίας,της μίζας και της κομματοκρατίας, του SOS "Ρατσισμός" και της "ποικιλομορφίας" της σεξουαλικής απελευθέρωσης και της μιας σακούλας πλαστικά τρόφιμα απο τα Lidl. Eίμαστε η γένια με πάνω απο 50% ανεργία κοινωνικό χρέος , πολυπολιτισμική κατάρρευση και μια έκρηξη του αντιλευκού ρατσισμού. Είμαστε η γενιά με διαλυμένες οικογένειες, αυτοκτονίες και χρέη στο "κοινωνικό" σας κράτος και στίς τράπεζες της δημοκρατίας σας Δέν θα μάς εξαγοράσετε με ένα συγκαταβατικό πολιτικάντικο βλέμμα, με μια αμειβόμενη απο το κράτος εργασία της μιζέριας και ένα ελαφρύ κτύπημα στον ώμο. Δέν χρειαζόμαστε την δική σας πολιτική για την Ελλάδα.Η Ελλάδα είναι η πολιτική μας. Είμαστε απο το χτές, είμαστε απο το αύριο...Είμαστε η Γενιά της Ταυτότητας. Κείμενο απο την Γαλλική Γενιά της Ταυτότητας, προσαρμοσμένο με παρεμβάσεις στα Ελληνικά δεδομένα, απο μπλόγκ "απόρρητο" Όσους μπλόγκερ εμπνέει ας το ανεβάσουν.
http://wwwaporrito.blogspot.gr/

ΚΙΚΕΡΩΝ

Ένα έθνος μπορεί να επιζήσει από τους ανόητους και ακόμα και τους φιλόδοξούς του. Αλλά δεν μπορεί να επιζήσει από την προδοσία στο εσωτερικό του.Ένας εχθρός προ των πυλών είναι λιγότερο τρομερός γιατί είναι γνωστός και κρατά την σημαία του υψωμένη. Αλλά οι προδότες που κινούνται μεταξύ των εγκλείστων ελεύθερα, οι δικοί τους ύπουλοι ψίθυροι που σιγοψιθυρίζονται μέσα σ’όλες τις αυλές, ακούονται μέχρι τις αίθουσες της κυβέρνησης της ίδιας... γιατί ο προδότης δεν φαίνεται καθόλου ως προδότης: Μιλά με εκφράσεις γνωστές στα θύματά του, και φορά τα πρόσωπά τους και τα ενδύματά τους, απευθύνεται στη μικροψυχία που βρίσκεται βαθιά στις ψυχές όλων των ανθρώπων. Σαπίζει τη ψυχή ενός έθνους, εργάζεται κρυφά και άγνωστος στη νύχτα για να υπονομεύσει τους στυλοβάτες της πόλης μολύνει το πολιτικό σώμα έτσι ώστε να μην μπορεί πλέον να αντισταθεί. Ο δολοφόνος πρέπει να είναι λιγώτερο τρομακτικός

Τὸ καθῆκον μας : Περικλής Γιαννόπουλος , επίκαιρος όσο ποτέ

«Δὲν θὰ κρίνετε Σεῖς οἱ Φράγκοι -τὰ χθεσινὰ Ἀγριογούρουνα- Ἐμᾶς, ἀλλ᾿ Ἐμεῖς θὰ κρίνωμε Σᾶς καὶ τὸν Πολιτισμόν σας.»
Ἡμεῖς οἱ Ἰδεολόγοι εἴμεθα οἱ πνευματικοὶ πατέρες τοῦ λαοῦ. Ἡμεῖς εἴμεθα οἱ πραγματικοὶ ποιμένες αὐτοῦ. Ἡμεῖς κρατοῦμεν εἰς τὰ χέρια μας, τὴν ψυχήν του, τὴν καρδιά του, τὸ πνεῦμά του. Ἡμεῖς ἂν θέλωμεν τὸν διαφθείρομεν ἔως τὸ κόκκαλον. Ἡμεῖς ἐὰν θέλωμεν τὸν ναρώνομεν, τὸν ἀρρωσταίνομεν, τὸν πεθαίνομεν, τοῦ κόπτομεν κάθε καλόν, κάθε χαράν. Ἡμεῖς ἂν θέλωμεν τὸν βοηθοῦμεν ν᾿ ἀνθίσῃ περίφημα, νὰ εἶνε παραδειγματικός, θαυμάσιος. Οὔτε ὁ Δηλιγιάννης, οὔτε ὁ Τρικούπης, οὔτε κανεὶς ἄλλος πταίει, δι᾿ ὅ,τι ἔγινε, δι᾿ ὅ,τι γίνεται. Πταίουν μόνον, κυρίως, πρῶτοι, οἱ ἄνθρωποι τοῦ πνεύματος, καὶ ἡμᾶς βαρύνει ὁλόκληρος ἡ εὐθύνη της σήμερον, ἡ φοβερὰ εὐθύνη τῆς αὔριον ὁλόκληρος.

"Είς οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης".-Όμηρος

8 - Φεβρουαρίου 2005

"Αναλαμβάνετε, κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μία πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις: Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης"

Ψαρούδα-Μπενάκη πρός Κάρολο... Παπούλια.

Η Αποκρυπτογράφηση της δήλωσης