Εις κάθε Έλληνα το γένος και την παιδείαν "Οἱ δὲ τῶν παίδων διδάσκαλοι ἀνοιγέτωσαν μὲν τὰ διδασκαλεῖα μὴ πρότερον ἡλίου ἀνιόντος, κλειέτωσαν δὲ πρὸ ἡλίου δύνοντος. καὶ μὴ ἐξέστω τοῖς ὑπὲρ τὴν τῶν -παίδων ἡλικίαν οὖσιν εἰσιέναι τῶν παίδων ἔνδον ὄντων, ἐὰν μὴ υἱὸς διδασκάλου ἢ ἀδελφὸς ἢ θυγατρὸς ἀνήρ· ἐὰν δέ τις παρὰ ταῦτ᾽ εἰσίῃ, θανάτῳ ζημιούσθω." Αισχίνης κατά Τιμάρχου παρ.12...- Έτος ιδρύσεως 2006

Ου πάντα τοις πάσι ρητά.

Πυθαγόρας, 580-490 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

δεν μπορούν να ειπωθούν όλα σε όλους

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ


Πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση του Φιντέλ Κάστρο από το προσκήνιο, λόγω προβλημάτων υγείας, ο αδελφός του, Ραούλ, προχωράει σε πρωτόγνωρες αλλαγές  στην οικονομία της Κούβας, χρησιμοποιώντας  ένα γνώριμο δίλημμα:  «Ή αλλάζουμε  ή  βουλιάζουμε». Η σοβιετικού τύπου οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης: άλλοτε πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή, η χώρα  αναγκάζεται  τώρα να εισάγει ζάχαρη από το εξωτερικό.


Στα πλαίσια των αλλαγών, η κυβέρνηση  ανακοίνωσε ότι θα απολύσει περίπου μισό εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους. «Υπολογίσανε αρχικά μισό εκατομμύριο αλλά μπορεί να είναι περισσότεροι», δηλώνει στην κάμερα της εκπομπής ο Λάσαρο Μπαρέδο, διευθυντής της «Granma», της επίσημης εφημερίδας  του κόμματος. Οι Κουβανοί μπορούν  πλέον να προχωρούν σε αγοραπωλησία αυτοκινήτων και κατοικιών. Θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ευκολότερα δικές τους μικρές  επιχειρήσεις (καφετέριες, κομμωτήρια, κ.α). Οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως τα παλαδάρ -μικρά ιδιόκτητα εστιατόρια  που  λειτουργούν  Κουβανοί στα σπίτια τους- μπορούν να  προσλαμβάνουν  προσωπικό εκτός οικογένειας.

Για τους επικριτές του καθεστώτος, οι αλλαγές αυτές είναι πολύ μικρές και γίνονται πολύ καθυστερημένα. « Ο Ραούλ είναι ρεαλιστής, αλλά οι κομματικοί “Ταλιμπάν” του βάζουν συνεχώς εμπόδια. Έχει παραμείνει στη διάγνωση χωρίς να προχωρήσει στη θεραπεία. Οι αλλαγές που έκανε είναι πρωτοβουλίες “μπονζάι”, μικρές, με μεγάλη φορολόγηση.» δήλωσε στον Στέλιο Κούλογλου, ο οικονομολόγος  Όσκαρ Μανουέλ Εσπινόζα Τσέπε, κάποτε αξιωματούχος της κυβέρνησης και τώρα πολέμιός της.
Ο Τσέπε συνελήφθη το 2003, μαζί με άλλα 74 άτομα λόγω της αντικαθεστωτικής του δράσης σε μια ημέρα που έμεινε γνωστή  ως “Μαύρη Άνοιξη”. Οι γυναίκες των συλληφθέντων δημιούργησαν τότε την οργάνωση «Γυναίκες Στα Λευκά», ζητώντας  την απελευθέρωση των συζύγων τους. Ο φακός του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα κατέγραψε την καθιερωμένη  διαδήλωση των γυναικών στην 5η Λεωφόρο, στο Μιραμάρ και μίλησε με τις επικεφαλής της οργάνωσης.
Η εκπομπή σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας πολύχρωμης χώρας που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, παρά το πολυετές αμερικανικό εμπάργκο. Σε μια χώρα όπου οι ομοφυλόφιλοι  οδηγούνταν παλαιότερα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης,  πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου – ημέρα γενεθλίων του Φιντέλ-  γάμος μεταξύ μιας τρανσέξουαλ, της Γουέντι Ιρριέπα,  και ενός ομοφυλόφιλου, του Ιγνάσιο Εστράδα. Η Γουέντι, είχε πραγματοποιήσει την εγχείρηση αλλαγής φύλου με τη βοήθεια του κέντρου σεξουαλικής επιμόρφωσης  που διευθύνει η κόρη του Ραούλ, Μαριέλα Κάστρο. Αλλά και οι πάλαι ποτέ απαγορευμένοι στην Κούβα Beatles απέκτησαν τώρα μπαρ αφιερωμένο αποκλειστικά στα τραγούδια τους.
Από την άλλη,  το συγκρότημα Porno Para Ricardo καταγγέλλει ότι το κράτος τού απαγορεύει  να πραγματοποιεί συναυλίες στην Κούβα εξαιτίας των αντικαθεστωτικών στίχων των τραγουδιών του,  ενώ ο μπλόγκερ  Λουίς Πάρντο Λάσο αναγκάζεται να  πηγαίνει σε τουριστικά ξενοδοχεία για να ανανεώσει το μπλογκ του, καθώς οι Κουβανοί δεν μπορούν να έχουν ίντερνετ στα σπίτια τους.
Θα καταφέρει  η χώρα να αντιμετωπίσει τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που την ταλαιπωρούν, διατηρώντας το σοσιαλιστικό μοντέλο που οραματίστηκε  ο ιδεαλιστής Φιντέλ; Στα ερωτήματα αυτά απαντούν στον Στέλιο Κούλογλου προσωπικότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος, αντικαθεστωτικοί,  αλλά και απλοί πολίτες. Ανάμεσά τους: η κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, η κόρη του προέδρου της χώρας Ραούλ, Μαριέλα Κάστρο, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Οικονομολόγων, Oύγκο Πονς Ντουάρτε, ο διευθυντής  του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Λισάρντο Γκαρσία Ραμίς, η «Γυναίκα στα Λευκά» Μπέρτα Σολέρ, και πολλοί άλλοι.
ΣΕΝΑΡΙΟ
Η Κούβα του Ραούλ Κάστρο: Ή αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε.
Το κλαμπ Yellow Submarine –Κίτρινο υποβρύχιο είναι η νέα ατραξιόν του κουβανικού υπουργείου Πολιτισμού. Τα παλαιότερα χρόνια η Beatles όπως και όλοι η ροκ μουσική ήταν απαγορευμένη στην Κούβα.
Αντρές Ροντρίγκεζ Οχέα – Τραγουδιστής Συγκροτήματος «Partes Privadas»
Η μουσική είναι παγκόσμια. Δεν πρέπει να απαγορεύεται. Εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης στην Κούβα, η μουσική των Beatles ήταν ίσως παρεξηγημένη γιατί υπήρχε μια εποχή στην Κούβα, που θεωρούσαν ότι οποιοδήποτε κομμάτι ήταν στα αγγλικά ή σε κάποια άλλη ξένη γλώσσα έπρεπε να απαγορευτεί. Είναι χάρη σε έναν θείο μου, ο οποίος έζησε την εποχή και έτσι άρχισα από πολύ μικρός να μαθαίνω τους στίχους και τα ακόρντα, την κιθάρα. Λάτρευα τη μουσική τους και την ήξερα από μικρός.
Η κυβέρνηση φιλοτέχνησε και το άγαλμα του Τζον Λένον σε μια τουριστική περιοχή της Αβάνας. Το άνοιγμα στη ροκ μουσική αποτελεί μέρος των αλλαγών που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Φιντέλ αρρώστησε.
Φιντέλ Κάστρο
Φιντέλ : Είμαι καλά . Μην ανησυχείτε. Δεν μπορώ να τελειώσω την ομιλία, αλλά θα την τελειώσω σήμερα το απόγευμα, που έχει λιγότερη ζέστη . Γιατί έχω πράγματα να πω.
Ο Ραούλ, αδελφός του Φιντέλ Κάστρο ανέλαβε τα ηνία της χώρας σε μια πολύ δύσκολη στιγμή.
Ραούλ Κάστρο
Αν θέλουμε να σώσουμε την επανάσταση πρέπει να κάνουμε αυτό που συμφωνήσαμε. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Βουλιάζουμε.
Ο κουβανικός σοσιαλισμός είχε στηθεί στα πρότυπα του σοβιετικού και εμφανίζει τα προβλήματα του: Αδιαφορία για τη δουλειά και μεγάλη πτώση της παραγωγικότητας, διάλυση της αγροτικής παραγωγής, Στην Γκράνμα την επίσημη εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος λέει ότι το βασικό πρόβλημα είναι ο απόλυτος έλεγχος της κοινωνίας από το κόμμα.
Λάσαρο Μπαρέδο – Διευθυντής Εφημερίδας «Granma»
Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι : Η Κούβα είναι η μοναδική χώρα στην οποία ο κόσμος ζει χωρίς να δουλεύει. Πολλά άτομα δεν έχουν αντικείμενο εργασίας ή τρεις κάνουν τη δουλειά ενός. Η χώρα είναι γεμάτη επιδόματα λόγω του πατερναλισμού. Όλοι έχουν πάρει επιδόματα. Ο κόσμος δεν έχει κίνητρο για να δουλέψει. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο οικονομικό μοντέλο.
Με τα νέα μέτρα του Ραούλ οι Κουβανοί μπορούν να πουλούν και να αγοράζουν τα σπίτια τους για πρώτη φορά μετά την επανάσταση του 1959. Μπορούν ακόμη να πωλούν και να αγοράζουν αυτοκίνητα και να δημιουργούν μικρές επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια. Ένα απ αυτά βρίσκεται στο κέντρο της Αβάνας και απευθύνεται σε ξένους τουρίστες και διπλωμάτες.
Κάρλος Κριστομπάλ Μάρκες -Ιδιοκτητης Εστιατορίου «San Cristobal»
Πριν ήμουν δάσκαλος σε σχολείο η δούλευα μάγειρας σε διάφορες εταιρίες, σε κουζίνες ξενοδοχείου .Το σπίτι είναι δικό μου. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης λεγόταν Λούκα. Μετά το πήραν άλλοι και τελικά κατέληξε σε μένα. Έπρεπε να κάνω χαρτιά, υγειονομικούς ελέγχους , ιατρικές βεβαιώσεις, όλα όμως έγιναν πολύ γρήγορα.
Ο νέος ιδιοκτήτης λέει ότι δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα με τη γραφειοκρατία. Τα ιδιωτικά εστιατόρια δεν μπορούν να έχουν περισσότερες από 50 καρέκλες. Υπάρχει περιορισμός και στον αριθμό των υπαλλήλων.
Κάρλος Κριστομπάλ Μάρκες -Ιδιοκτητης Εστιατορίου «San Cristobal»
Οι εργαζόμενοι είναι τέσσερις, μαζί με την οικογένειά μου. Πέντε μαζί με μένα. Την επιχείρηση την έχεις για να ζήσεις όχι για να γίνεις πλούσιος .Αλλά συνεισφέρουμε και κερδίζουμε όλοι.
Ο Οσκαρ Μανουέλ Εσπινόζα Τσέπε είναι οικονομολόγος και διετέλεσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. Αργότερα διαφώνησε με την κυβέρνηση, έχασε τις θέσεις του και στο τέλος βρέθηκε στη φυλακή. Λέει ότι οι εξαγγελίες του Ραούλ ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά είναι μικροσκοπικές, μπονζάι, και δεν εφαρμόζονται.
Όσκαρ Μανουέλ Εσπινόζα Τσέπε -Οικονομολόγος
Δημιουργήθηκαν προσδοκίες και μερικές σωστές διαγνώσεις. Είπε ότι η χώρα είναι στην άκρη του γκρεμού. Αυτό είναι αλήθεια. Και είτε θα το διορθώναμε ή θα βουλιάζαμε. Το πρόβλημα είναι όμως ότι έχει παραμείνει στην διάγνωση χωρίς να προχωρήσει στην θεραπεία. Οι αλλαγές που έκανε δεν είναι αρκετές, είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην αναπτυχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι πρωτοβουλίες ¨μπονζάι” .
Αυτή εδώ η λαϊκή ονομάζεται αγορά προσφοράς και ζήτησης. Οι τιμές δεν διαμορφώνονται από το κράτος αλλά με βάση τους νόμους της αγοράς. Όμως ο Τσέπε υποστηρίζει ότι η γεωργική οικονομία έχει ήδη καταρρεύσει και ανοίγματα, όπως αυτό της λαϊκής αγοράς, δεν φτάνουν.
Όσκαρ Εσπινόζα Τσέπε -Οικονομολόγος
Υπάρχουν παντού απαγορεύσεις, το ίδιο γίνεται και με την γεωργία. Η αγρότες δεν μπορούν να πουλήσουν σχεδόν τίποτα στην αγορά. Είμαστε μία αγροτική χώρα που εισάγει το 80% των τροφίμων. Τον καφέ, που μέχρι τώρα εξάγαμε, τον αγοράζουμε από το Βιετνάμ, την Βραζιλία και την Κολομβία. Ακόμα και την ζάχαρη. Είναι απίστευτο αυτό! Είναι σαν να εισάγεται εσείς το METAΞA!
Η Κούβα είχε την μεγαλύτερη παραγωγή ζάχαρης στον κόσμο. Σήμερα την αγοράζουμε. Είναι απίστευτο. Έχουν καταστρέψει την βιομηχανία της ζάχαρης.
Λάσαρο Μπαρέδο – Διευθυντής Εφημερίδας «Granma»
Υπάρχουν πολλά υπουργεία και είναι πάρα πολλοί οι υπάλληλοι οι οποίοι δεν εργάζονται άμεσα στην παραγωγή αλλά είναι οι γραφειοκράτες που κάνουν περίπλοκη τη ζωή των άλλων.
Είπαμε όχι. Τώρα, το υπουργείο για τη ζάχαρη θα εξαφανιστεί. Δεν θα είναι πλέον κρατική η λειτουργία του. Θα δουλεύει σαν επιχειρηματικός όμιλος. πιο αποτελεσματικό και με λιγότερους υπαλλήλους.
Ο Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε και απολύσεις, μισό εκατομμύριο δημοσίων υπαλλήλων . Αλλά ο διευθυντής της Γκράνμα λέει ότι ίσως χρειαστεί να απολυθούν και περισσότεροι.
Λάσαρο Μπαρέδο – Διευθυντής Εφημερίδας «Granma»
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί θα πρέπει να μείνουν άνεργοι. Εγώ είμαι βουλευτής. Το Δεκέμβριο, όταν συζητήσαμε για τις φορολογική νομοθεσία, υπολογίσαμε 5.600.000 ευρώ που θα προορίζονταν για τα άτομα που πιθανόν θα έμεναν χωρίς δουλειά. Με ένα τέτοιο ώστε να βεβαιώσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος.
Ραούλ Κάστρο
Να εξοικονομήσουμε πόρους, να μειώσουμε τις περιττές δαπάνες , να αυξήσουμε τις εξαγωγές και να δημιουργήσουμε οικονομική συνείδηση στον κάθε πολίτη.
Το συγκρότημα Porno para Ricardo είναι ένα ροκ γκρουπ με αναρχικές ιδέες και αντικαθεστωτικούς στίχους. Τα μέλη του δεν είναι από τους θαυμαστές του νέου ηγέτη της Κούβας.
Porno Para Ricardo
-Δεν τον συμπαθούμε….
-εγώ προσωπικά δεν τον συμπαθώ καθόλου
…και το Φιντέλ δεν συμπαθώ
-Ακόμα περισσότερο
Αλλά αυτούς που δεν συμπαθώ καθόλου είναι όλα αυτά τα “σκυλιά” που τον περιτριγυρίζουν, γιατί δεν είναι αυθεντικοί
Για το συγκρότημα, η δημιουργία κλαμπ όπως αυτό που είναι αφιερωμένο στους Beatles δεν συνιστά πραγματικό πολιτικό άνοιγμα αλλά κόλπο του καθεστώτος.
Porno Para Ricardo
Είναι σα να κάνεις ένα μπαρ με γιαπωνέζικη μουσική ή φολκ μουσική.
Οπότε τι έγινε;
Είναι χειραγωγημένη κίνηση. Είναι πιο έξυπνο από το να τους βάλουν όλους φυλακή.
Γκόρκι Αργκίλα –Τραγουδιστής συγκροτήματος « Porno Para Ricardo»
Έκανα αυτό το γκρουπ για να μην τρελαθώ, γιατί είχα πράγματα να πω, και ένα γκρουπ ήταν ένα είδος εξορκισμού, με καταλαβαίνεις, να πετάξεις ότι βγαίνει από μέσα σου.
Το 2003 ο τραγουδιστής του συγκροτήματος βρέθηκε στη φυλακή . Λέει ότι τον τιμώρησαν γιατί δεν συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις .
Γκόρκι Αργκίλα –Τραγουδιστής συγκροτήματος « Porno Para Ricardo»
Κάποιος ήρθε εδώ στο σπίτι μου για να μου πει να αλλάξω το όνομα του συγκροτήματος, και να αλλάξω τα μας .Εγώ αρνήθηκα, και λίγο αργότερα, πηγαίνοντας σε ένα φεστιβάλ ροκ σε άλλο νομό, με συνέδεσαν με ένα μικρό αδίκημα και με έβαλαν φυλακή. Η ποινή ήταν 4 χρόνια.
Μετά από δύο χρόνια στη φυλακή ο τραγουδιστής απελευθερώθηκε , καθώς η υπόθεση του πήρε διεθνείς διαστάσεις. Αλλά το συγκρότημα δεν μπορεί να δώσει συναυλίες .
Porno Para Ricardo
Φοβούνται πολύ τις συγκεντρώσεις. Την τελευταία φορά που πέρασα από έλεγχο ένας από τους πράκτορες της ασφάλειας του κρατούμε προειδοποίησε ότι «αυτή τη συναυλία δεν θα την κάνεις» έτσι μου είπε.
Το γκρουπ κατέφυγε σε ιδιωτικές συναυλίες σε σπίτια αλλά και σε αυτές επεμβαίνει η αστυνομία που μαθαίνει τα πάντα.
Porno Para Ricardo
Από το τηλέφωνο, γιατί παρακολουθούν το τηλέφωνο και ακούνε τις συνομιλίες μας. Το πρόβλημα πριν ήταν το μικρόφωνο, ότι υπάρχει μικρόφωνο. Θέλει να πει μικρόφωνο που δεν είναι δικό τους
Μικρόφωνο “φορεμένο”.
Τα μέλη του συγκροτήματος έχουν μετατρέψει ένα από τα σπίτια τους σε στούντιο όπου ηχογραφούνται ανεξάρτητες παραγωγές. Κανείς δεν πιστεύει ότι οι αλλαγές είναι πραγματικές.
Porno Para Ricardo
Παίρνουν μέτρα με την ίδια κλασσική στρατηγική.
Που είναι να ανοίγεις τη στρόφιγγα όταν έχει μεγάλη πίεση.
Δεν πιστεύω ότι θέλουν να αλλάξουν κάτι.
Αυτοί είχαν μια φόρμουλα για 52 χρόνια
Και αφού τους βοήθησε να κυβερνήσουν γιατί να την αλλάξουν τώρα;
Ένα από τα σημάδια ότι κάτι έχει αλλάξει στη Κούβα, είναι ο γάμος της χρονιάς που έγινε το καλοκαίρι γ του 2011. Ήταν ο πιο προκλητικός γάμος στην ιστορία της χώρας. Ο γαμπρός είναι γκέι. Η νύφη ήταν μια τρανσέξουαλ. Ένας άνδρας που είχε εγχειριστεί για να γίνει γυναίκα.
Γουέντι Ιρριέπα
Εμείς γνωριστήκαμε στις 12 Μαΐου και υπήρχε ιδιαίτερη χημεία ανάμεσά μας.
Πέρασαν λίγες μέρες και όταν ξανασυναντηθήκαμε καθίσαμε και μιλήσαμε με φίλους και ξεκίνησε κάτι σαν αστείο που είπε ένας φίλος «ξέρεις ότι μετά έρχεται ο γάμος» ;
Τις προηγούμενες δεκαετίες οι ομοφυλόφιλοι είχαν υποστεί μεγάλες διώξεις στη Κούβα. Αυτό ήταν το θέμα της βραβευμένης κινηματογραφικής ταινίας Φράουλα και Σοκολάτα.
Ιγνάσιο Εστράδα
Στις αρχές τις δεκαετίας του ’60 τότε που νίκησε αυτό που λένε επανάσταση, έκαναν μαζικά στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου όλοι οι ομοφυλόφιλοι, οι χριστιανοί, οι θρήσκοι θα εξέτιαν ποινές, όπου αυτές οι ποινές εκτελούνταν με αυτό τον τρόπο: Κάνοντας καταναγκαστικές εργασίες .
Αρχιτέκτονας για την αλλαγή της στάσης του καθεστώτος απέναντι στους ομοφυλόφιλους θεωρείται η Μαριέλα Κάστρο, η κόρη του Ραούλ.
Μαριέλα Κάστρο –Διευθύντρια Ινστιτούτου Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, Κόρη Ραούλ
Ψήφιζαν πολλά πράγματα μέσα στις συναντήσεις των κομμουνιστικών μελών που εμένα δε μου άρεσαν.
Όπως για παράδειγμα στους ομοφυλόφιλους δεν επιτρεπόταν να συνεχίσουν τις σπουδές τους . Ή δεν μπορούσαν να γίνουν καθηγητές ή γιατροί. Σαν να τους λέει : εσύ είσαι ένα σκουπίδι, δεν αξίζεις τίποτα.
Η Μαριέλα Κάστρο έχει ιδρύσει ένα ινστιτούτο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο περιθάλπει και τα θύματα του Aids. Χάρη στο ινστιτούτο έγινε η εγχείρηση της Γουέντι.
Γουέντι Ιρριέπα
Ήμουν η πρώτη που χειρουργήθηκε. Από τις τρανσέξουλ στην Κούβα ήμουν εγώ που είχα πάντα πιο στενή σχέση μαζί της.
Στο γάμο του πρωτότυπου ζευγαριού η Μαριέλα προοριζόταν να γίνει κουμπάρα, αλλά πριν από το γάμο οι σχέσεις της με το ζευγάρι χειροτέρεψαν. Ο Ιγνάσιο και η Γουέντι αποφάσισαν να παντρευτούν την ημέρα των γενεθλίων του Φιντέλ Κάστρο.
Ιγνάσιο Εστράδα
Ο γάμος μας εκείνη την μέρα νομίζω ότι ήταν ένα τραγούδι ελευθερίας, ένα Φτάνει στην αδικία, Φτάνει στην καταστολή.
Ο γάμος μετατράπηκε σε μια αντικυβερνητική εκδήλωση. Προσκεκλημένοι ήταν οι ξένοι διπλωμάτες και δημοσιογράφοι.
Μαριέλα Κάστρο –Διευθύντρια Ινστιτούτου Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, Κόρη Ραούλ
Εγώ γιορτάζω τον έρωτα.
Αν παντρευτούν δυο άνθρωποι που αγαπιούνται και είναι μια αυθεντική γιορτή
εγώ πηγαίνω και το γιορτάζω
Αλλά εγώ δεν θα πάω να γιορτάσω μια φάρσα, ένα τηλεοπτικό σόου
Δεν μου αρέσει το ψέμα.
Ήταν ένας γάμος όπου ήταν όλοι οι Αμερικανοί υπάλληλοι, και διπλωμάτες της Πρεσβείας .Υπήρχαν μισθοφόροι πληρωμένοι από την αμερικανική κυβέρνηση για να κάνουν ένα τηλεοπτικό σόου.
Το ζευγάρι υποστηρίζει ότι η Μαριέλα άλλαξε στάση όταν έμαθε ότι Ιγνασιο συμμετέχει ενεργά στην κουβανική αντιπολίτευση. Η ίδια η κόρη του Κάστρο λέει ότι πήρε αποστάσεις γιατί στρατολογήθηκαν από ξένες δυνάμεις.
Μαριέλα Κάστρο –Διευθύντρια Ινστιτούτου Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, Κόρη Ραούλ
Η ομάδα του άντρα της λαμβάνει λεφτά και πόρους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οπότε δεν ξέρω ποιος πλήρωσε τον γάμο, γιατί μου εξήγησε ότι ο άντρας της δεν δουλεύει, ούτε κλέβει, δεν ξέρω που βρίσκει λεφτά για να ζει και για να πληρώσει ένα γάμο τόσο ακριβό.
Ιγνάσιο Εστράδα
Εκείνη είπε ότι γι αυτή την βόλτα είχαμε πάρει πάνω από 700 ευρώ. Αδύνατο. Αν εγώ είχα εκείνη την εποχή αυτά τα λεφτά θα προτιμούσα να αγοράσω τρόφιμα πράγματα απαραίτητα σε κάποιον και όχι για να κάνω πολιτική.
Μαριέλα Κάστρο –Διευθύντρια Ινστιτούτου Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, Κόρη Ραούλ
Εγώ το μόνο που θέλω είναι να είναι ευτυχισμένη.
Γιατί όλη αυτή η προσπάθεια τόσον χρόνων που κάναμε
δουλεύοντας για την Wendy και κοπέλες σαν και αυτή
το κάναμε για την ευτυχία τους.
Και γι αυτό αν είναι ευτυχισμένη κάνοντας αυτό, τότε της εύχομαι να ζήσει!
Όσκαρ Μανουέλ Εσπινόζα Τσέπε -Οικονομολόγος
Με πήρανε από το κρατητήριο της αστυνομίας στην Villa Amarisa και δεν μου είπαν τίποτα.
Το 2003 η κουβανική αστυνομία συνέλαβε σε μια νύχτα 75 διαφωνούντες. Ανάμεσά του ήταν και ο Οσκαρ Εσπινόζα Τσέπε ο οποίος ως έφηβος είχε πάρει μέρος στην επανάσταση.
Όσκαρ Μανουέλ Εσπινόζα Τσέπε -Οικονομολόγος
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει επανάσταση στην Κούβα. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον Σοσιαλισμό. Εγώ δεν είμαι μέλος σε κανένα κόμμα αλλά ξέρω τι είναι ο Σοσιαλισμός και ποιες είναι οι ιδέες του. Είναι κάτι τίμιο, ανθρώπινο και αυτό το καθεστώς δε έχει καμία απολύτως σχέση με αυτές τις ιδέες.
Η γυναίκα του Τσέπε και των άλλων συλληφθέντων δημιούργησαν μια κίνηση, τις «γυναίκες στα Λευκά» . Κάθε Κυριακή μαζεύονται σε μια εκκλησία της Αβάνας κι ύστερα κάνουν μια μικρή πορεία στη περιοχή.
Μπέρτα Σολέρ- Μέλος Οργάνωσης «Γυναίκες στα Λευκά»
Αποφασίσαμε όλες να ερχόμαστε από όλη τη χώρα γιατί κρατούμενοι υπάρχουν από την ανατολή μέχρι τη δύση και αποφασίσαμε να παρελαύνουμε δυο με μια γλαδιόλα στο χέρι, ντυμένες στα λευκά . Γιατί το λευκό είναι το χρώμα την ειρήνης και της αγνότητας και τη γλαδιόλα γιατί είναι ένα λουλούδι που πάντα προσφέρουμε στην Κούβα και γιατί έχει ένα άνθος σήμερα και ένα άλλο , και όταν μαραίνεται το ένα , ανθίζει το άλλο και έτσι ποτέ δεν τελειώνει.
Οι «γυναίκες στα Λευκά» δέχονται επιθέσεις από αγανακτισμένους πολίτες, οπαδοί της κυβέρνηση κατηγορούν τις γυναίκες ότι πληρώνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες
Μαριέλα Κάστρο –Διευθύντρια Ινστιτούτου Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, Κόρη Ραούλ
Τους πληρώνουν, καημένες τις πληρώνουν λίγα.
θα έπρεπε να τις πληρώνουν περισσότερα.
8- 15 ευρώ δεν θυμάμαι. Οι πραγματικοί αντιεξουσιαστές είμαστε εμείς οι επαναστάτες
επαναστάτες που έχουμε συνεχή συναίσθηση του προγράμματός μας.
Εμείς είμαστε οι αντιεξουσιαστές. Οι ανυπάκουοι της ηγεμονικής εξουσίας.
.
Όσκαρ Μανουέλ Εσπινόζα Τσέπε -Οικονομολόγος
Με κατηγόρησαν για κατασκοπία παρόλο που είμαι κατά της αμερικανικής πολιτικής εναντίον της Κούβας. Ήμουν στο Γουαντάναμο. Στην κουβανική φυλακή του Γουαντάναμο. Ο κόσμος μιλάει μόνο για το Γουαντάναμο της Αμερικής, αλλά δεν μιλάει για αυτό της Κούβας.
Η κυβέρνηση έδωσε στους φυλακισμένους τη δυνατότητα να φύγουν στο εξωτερικό, όμως πολλοί προτίμησαν να παραμείνουν στη χώρα.
Μπέρτα Σολέρ- Μέλος Οργάνωσης «Γυναίκες στα Λευκά»
Ο άντρας μου αυτή τη στιγμή δε δουλεύει. Ο μοναδικός εργοδότης είναι το κράτος δεν του δίνει και λέει ότι είναι κατά της επαναστάτης όπως λέει και για εμάς ότι είμαστε μισθοφόροι.
Όσκαρ Μανουέλ Εσπινόζα Τσέπε -Οικονομολόγος
Εμένα με διέταξαν να φύγω από την χώρα. Ούτε εγώ αλλά ούτε και η σύζυγός μου θέλουμε να φύγουμε. Είμαι Κουβανός και θέλω να παραμείνω εδώ.
Σήμερα σχεδόν όλοι οι συλληφθέντες του 2003 έχουν απελευθερωθεί αλλά οι γυναίκες συνεχίζουν τη δράση τους. Επικεφαλής τους ήταν η Λάουρα Πολλάν.
Λάυρα Πολλάν -18 Μαρτίου 2010
‘Η θα μας σκοτώσουν στο δρόμο ή θα μας πάνε φυλακή ή θα τους δώσουν την ελευθερία τους. Δεν θα σταματήσουμε τις πορείες ότι και αν συμβεί.
Σήμερα είναι μια ειδική μέρα. Μόλις πέθανε η Λάουρα Πολλάν.
Μπέρτα Σολέρ- Μέλος Οργάνωσης «Γυναίκες στα Λευκά»
Είμαστε σε πένθος οι «Γυναίκες στα Λευκά» , γιατί χάσαμε την αρχηγό μας, όχι μόνο αρχηγό της ομάδας μας αλλά και αρχηγό της αντίστασης.Εδώ τίποτα δεν έχει αλλάξει.. Ο κουβανός λαός δεν έχει χρήματα, δεν έχει φαγητό. Ο κουβανός λαός εξαρτάται από κάποιες οικογένειες που είναι στο εξωτερικό και στέλνουν χρήματα για να αγοράσουν αυτό που θα φάνε και μερικές φορές δε έχουν ούτε και αυτό. ..
Παρά την κατάρρευση της οικονομίας και τη φτώχεια το καθεστώς εξακολουθεί να έχει κοινωνική ανοχή και υποστήριξη. Ένας από τους λόγους είναι όλοι οι Κουβανοί έχουν πρόσβαση στη δωρεάν εκπαίδευση. Αυτό εδώ είναι ένα σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Χοσέ Πέρεζ Λόπες –Διευθυντής Ειδικού Σχολείου
Έχουμε 102 μαθητές, και 72 μαθητές που έχουν ενταχθεί στην γενική εκπαίδευση. Αυτό το σχολείο έχει 50 καθηγητές, 25 από αυτούς έχουν μάστερ στην ειδική εκπαίδευση, οι υπόλοιποι είναι πτυχιούχοι στην ειδική εκπαίδευση.
Οι τρόποι μάθησης είναι φυσικά πολύ ακριβή, όχι μόνο για την Κούβα αλλά και για όλες τις χώρες του κόσμου, όσο αναπτυγμένες και να είναι.
Οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας υποστηρίζουν ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα η εκπαίδευση παραμένει πρώτη προτεραιότητα.
Λισάρντο Γκαρσία Ραμίς – Διευθυντής Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
Ο προϋπολογισμός της εκπαίδευσης ,σε αντίθεση με άλλες χώρες που είναι το πρώτο που κόβεται σε μια κρίση ή σε δύσκολες κοινωνικές περιόδους, αυξάνει κάθε χρόνο. Ο προϋπολογισμός για την παιδεία είναι περίπου το 25% του συνολικού προϋπολογισμού.
Το σύστημα υγείας είναι ένας ακόμη λόγος που πολλοί κουβανοί υποστηρίζουν την κυβέρνηση. Παρά τα προβλήματα στην υποδομή και τις ελλείψεις στα μηχανήματα, το επίπεδο είναι καλύτερο από τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στη πρόσφατη ταινία του για το αμερικανικό σύστημα υγείας, ο Αμερικανός Μαικλ Μουρ παρουσίασε μια ομάδα Αμερικανών ασθενών Είχαν αρρωστήσει καθαρίζοντας τους δίδυμους πύργους μετά την 11η του Σεπτέμβρη, αλλά δεν είχαν ούτε βοήθεια από το αμερικανικό κράτος, ούτε ασφάλιση. και τους έφερε στην Αβάνα για να θεραπεύουν. Στο ντοκιμαντέρ που γύρισε, μιλούσε και η γιατρός Αλείδα Γκεβάρα, κόρη του Τσε.
Αλέιδα Γκεβάρα – παιδίατρος , κόρη Τσε
Ο Μάικλ Μούρ, ήταν πολύ ευγενικός όταν μίλησε μαζί μου.
Ήθελε να με κάνει να θυμώσω και να πω κάτι αρνητικό για τους Αμερικανούς αλλά… Σε καμία περίπτωση.. Το πρόβλημά μας δεν είναι με τον λαό τον Η.Π.Α
Το πρόβλημα μας είναι με το κράτος που μας επιτίθεται.
Είναι το ότι θέλουν να μας βλάψουν.
Δεν ισχύει το ίδιο όμως με τον λαό τους.
Μπορούμε και θέλουμε να τους βοηθήσουμε. Σήμερα, στην Κούβα, υπάρχουν. Πάνω από 500 Αμερικανοί φοιτητές που σπουδάζουν δωρεάν Ιατρική.
Και είναι πραγματικά μεγάλη μας χαρά.
Η Κούβα εξάγει γιατρούς στη Βενεζουέλα και σε άλλες γειτονικές χώρες.
Αλέιδα Γκεβάρα – παιδίατρος , κόρη Τσε
Το σύστημα υγείας της Κούβας δεν είναι μόνο Εθνικό.
Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε Λατινοαμερικανικό.
Δεν πάμε μόνο σε άλλα μέρη της γης για να φροντίσουμε άρρωστους αλλά
εκπαιδεύουμε δωρεάν , κόσμο από άλλα κράτη έτσι ώστε
να μπορέσουν να ανταποκριθούν βοηθώντας τον λαό τους.
Κάρλος Ερικ Νταουντινότ Κος- γιατρός
Βασικά, ως αρχή, η δημόσια κουβανική ιατρική περίθαλψη είναι δωρεάν και είναι για όλους τους Κουβανέζους. Το Σύνταγμά μας καθορίζει ότι κάθε γυναίκα έγκυος, κάθε Κουβανέζος, μπορεί να απευθυνθεί όπου θέλει.
Όσκαρ Μανουέλ Εσπινόζα Τσέπε -Οικονομολόγος
Από την στιγμή που δεν υπάρχει οικονομική υποστήριξη, τα επιτεύγματα στην παιδεία, στην υγεία και στην κοινωνική ασφάλεια καταρρέουν. Δεν έχε μείνει σχεδόν τίποτα από την κοινωνική ασφάλεια. Ένας συνταξιούχος στην Κούβα παίρνει 7,5 μηνιαίος σύμφωνα με τις στατιστικές. Είναι αδύνατον να ζήσουν. Υπάρχει έλλειψη φαρμάκων και υποδομών στα νοσοκομεία. Φέτος, μειώθηκε κατά 28, εκατομμύρια ευρώ o προϋπολογισμός για την υγεία. Έχουν περικόψει το προσωπικό όπως γίνεται στην Ελλάδα.
Η Αλέιδα πιστεύει ότι το σύστημα υγείας δεν πρέπει καθόλου να θίγει από τις αλλαγές
Αλέιδα Γκεβάρα – παιδίατρος , κόρη Τσε
Η αρχές που διέπουν το σύστημα υγείας της Κούβας
είναι απαράβατες. Η παράβαση αυτών των αρχών
θα σήμαινε την παύση του Σοσιαλισμού.
ΣΧΟΛΕΙΟ
Καλημέρα!
Πριν από την νίκη της κουβανικής επανάστασης, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός προσπάθησε να σκοτώσει τον Κομαντάντε μας Φιντέλ Κάστρο.
Μετά την νίκη της Επανάστασης οι επιθέσεις τους έγιναν όλο και πιο έντονες.
Στόχους τους ήταν να μας εξοντώσουν.
Για παράδειγμα που κατηγορούν την Κούβα για ψευδή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είναι αυτοί και οι σύμμαχοι τους που σφάζουν ανυπεράσπιστους λαούς.,
Κάνουν πρακτική την τρομοκρατία του κράτους και εφαρμόζουν τον οικονομικό αποκλεισμό. Απέναντι σε αυτή την επιθετική στάση η Κούβα στέκεται δυνατή.
Σε αυτό το δημοτικό σχολείο στο κέντρο της Αβάνας, η ημέρα είναι αφιερωμένη στην καταγγελία του αμερικανικού εμπάργκο.
ΣΧΟΛΕΙΟ
Τι είναι το εμπάργκο
Παραδείγματα αυτών είναι, τα κουβανικά πλοία δεν μπορούν να μπουν στα λιμάνια των ΗΠΑ για 180 μέρες . Συνεχίζει να απαγορευτεί η διακίνηση προϊόντων με αμερικανικά στοιχεία στην Κούβα.
Όπως βλέπουμε η χώρα μας είναι κοντά στις ΗΠΑ, αν μπορούσαμε να συνδιαλλαχθούμε με αυτούς θα εξοικονομούσαμε σε πετρέλαιο και κέρδος.
Μπροστά στις κάμερες του διεθνούς τύπου τα παιδιά μαθαίνουν σε κομπιούτερ να σκετσάρουν τον Τσε Γκεβάρα αλλά στην καθημερινότητα οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες, λείπουν ακόμη τετράδια και μολύβια. Αποδίδονται όλα στο εμπάργκο.
ΣΧΟΛΕΙΟ
Ερώτηση: πως έχει επηρεάσει το εμπάργκο το εκπαιδευτικό μας σύστημα;
—-Μας λείπουν πόροι εδώ στο σχολείο, τετράδια….
—- επηρεάζεται άμεσα από τους περιορισμούς όπως το να αποκτήσεις υλικό που είναι απαραίτητο για τις διαφορετικές ανάγκες της τέχνης, όπως λάδι, μπογιά, ακρυλικά.
Όσκαρ Μανουέλ Εσπινόζα Τσέπε -Οικονομολόγος
Η παιδεία καταρρέει.. Στην Λατινική Αμερική, προσφέρουν δωρεάν υπολογιστές στους μαθητές. Το 2008, ο Ραούλ Κάστρο, επέτρεψε την πώληση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Κούβα αλλά ήταν όλοι κινέζικοι, παλαιάς τεχνολογίας και σε εξωφρενικές τιμές.
Η οικονομική κρίση έχει μεγαλώσει τα προβλήματα και του συστήματος. Οι οπαδοί της κυβέρνησης λένε όμως ότι τα προβλήματα οφείλονται στο εμπάργκο.
Κάρλος Ερίκ Νταουντινότ Κος- γιατρός
Εμείς έχουμε ένα μαγνητικό τομογράφο, που είναι Φίλιπς, και τα ανταλλακτικά είναι αμερικάνικα. Όλες οι επιδιορθώσεις γίνονται με πολύ κόπο. Υπάρχουν φάρμακα που είναι πολύ σημαντικά, ιδιαιτέρως για παιδιά με καρκίνο, φάρμακα πρώτου επιπέδου, και δεν μπορούμε να τα αποκτήσουμε λόγω αποκλεισμού, διότι παράγονται από αμερικάνικες φαρμακοποιίες, και η Κούβα δεν έχει πρόσβαση σε αυτά. Ίσως μέσω τρίτων χωρών που είναι πολύ ακριβά.
Σχολείο
Ποιος είναι ο στόχος του εμπάργκο;
-ο στόχος του είναι να καταστρέψει την επανάσταση της Κούβας για να μπορέσουν μετά να μας κυβερνήσουν, κάτι που πάντα ήθελαν στη σφαίρα του αποικιοκρατισμού.
Έχουμε δικαίωμα όπως και όλος ο κόσμος στον αυτοπροσδιορισμό, να μας επιτρέψουν τα δικαιώματά μας, αξιοπρέπεια και κυριαρχία.
Και με αυτό τον τρόπο οι Κουβανοί λέμε ΟΧΙ στην αδικία
Λέμε ΟΧΙ σε αυτή τη βάρβαρη αδικία
Λέμε ΟΧΙ στο εμπάργκο
Πρωτοπόροι για τον κομμουνισμό
Θα είμαστε όπως ο Τσε
Όσκαρ Μανουέλ Εσπινόζα Τσέπε -Οικονομολόγος
Πιστεύω ότι το εμπάργκο είναι μία λανθασμένη πολιτική, …
Χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσουν την εθνική καταστροφή και να δικαιολογήσουν την καταστολή. Οποιοσδήποτε διαμαρτύρεται χαρακτηρίζεται ως πράκτορας των Αμερικανών.
Νομίζω η μεγαλύτερη ζημιά του εμπάργκο ήταν ότι έδωσε άλλοθι στον πιο σκληρό τομέα της κυβέρνησης που εγώ τους ονομάζω “Ταλιμπάν”.
Υπάρχουν κύκλοι μέσα στο κόμμα που αντιδρούν στα ανοίγματα του Ραουλ Κάστρο. Υποβαθμίζουν τις μεταρρυθμίσεις και τη σημασία τους. Συμφώνα για παράδειγμα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Οικονομολόγων Κούβας, οι αλλαγές είναι απλώς επικαιροποίηση -παλιότερων κομματικών αποφάσεων.
Ούγκο Πονς Ντουάρτε – Αντιπρόεδρος Ένωσης Οικονομολόγων
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι πρώτα: Το δικό μας παράδειγμα το ονομάζουμε ενημέρωση του οικονομικού μοντέλου και όχι αλλαγή. Για να μην υπάρχει σύγχυση ..
Μπορεί να ειδωθεί ως μια συνέχεια μιας διαδικασίας αναδιάταξης της οικονομίας που ξεκινάει από το 1986 και ονομάστηκε Διαδικασία διορθώσεις των λανθασμένων και αρνητικών τάσεων.
Πολλοί φοιτητές υποστηρίζουν τις αλλαγές . Σε μια συνάντηση ανάμεσα με πρόεδρο της Βουλής μερική φοιτητές διατύπωσαν πολύ σκληρά ερωτήματα.
Φοιτητής
Θα ήθελα λοιπόν αυτή την ευκαιρία για να κάνω κάποιες ερωτήσεις . Και ίσως εσείς να μην μπορείτε να απαντήσετε ….
αλλά τουλάχιστον να έχετε ξεκάθαρο ποιές είναι οι βασικές διενέξεις που συζητούνται σήμερα εδώ.
Η συνάντηση μαγνητοσκοπήθηκε παράνομα και κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.
Γιατί ο λαός της Κούβας δεν έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε συγκεκριμένα μέρη του κόσμου; Για παράδειγμα εγώ δεν θέλω να πεθάνω πριν επισκεφτώ το μέρος στη Βολιβία όπου πέθανε ο Τσε.
Όμως οι υπεύθυνοι της Κομμουνιστικής Νεολαίας λένε ότι τέτοιες απόψεις είναι περιθωριακές.
Λέιρα Σάντζες – μέλος Κομμουνιστικής Νεολαίας
Οι περισσότεροι νέοι σήμερα εντάσσονται στην επανάσταση και στις αρχές που υπερασπίζουν την επανάσταση
Φοιτητής
Ο κόσμος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο Ιντερνέτ
Δεν έχουμε δυνατότητα εύκολης σύνδεσης, έστω και μέσω δορυφόρου
Γνωστές υπηρεσίες από τις πιο χρησιμοποιημένες στον κόσμο, όπως Yahoo, Gmail είναι κομμένες από την πηγή τους και απαγορεύεται να τις χρησιμοποιούν δημόσια ινστιτούτα.
Ρώτησα την ηγεσία της κομμουνιστικής νεολαίας τι πιστεύει για τι γνώμη των φοιτητών
Λισάντρα Μοντέρο –Επικεφαλής Κομμουνιστική Νεολαίας
Το βασικό είναι ότι αυτό δεν έχει σχέση με κανένα πολιτικό θέμα που να ορίζει την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Είναι καθαρά ένα οικονομικό θέμα γιατί δεν έχουμε μεγάλο εύρος δικτύου έτσι ώστε να έχει πρόσβαση όλος ο κόσμος. Είναι κάτι που θα πρέπει να πληρώσουμε. Είναι πολύ ακριβό.
Η άποψη του Λουις Πάρντο Λάσο, ενός από τους πιο γνωστούς blogger της Κούβας, είναι διαφορετική. Λέει ότι η κυβέρνηση εμποδίζει την πρόσβαση στο ίντερνετ για να ελέγχει την ενημέρωση. Και να μην ακούγονται οι διαφορετικές απόψεις.
Λουίς Πάρντο Λάσο – Μπλόγκερ
Ο Κουβανέζικο Τηλεπικοινωνιακός Οργανισμό ETESCA δεν μας επιτρέπει να ανοίξουμε λογαριασμό για οικιακή χρήση internet. Επιτρέπεται μόνο στους ξένους ή σε λίγους κρατικούς υπαλλήλους. Δεν εξαρτάται από τα λεφτά. Στην Κούβα, δεν ισχύει η τυραννία της αγοράς αλλά η ιδεολογική τυραννία.
Για να σερφάρουν στο ίντερνετ ή να αναρτήσουν τις ιστορίες τους, οι χρήστες του ίντερνετ δεν έχουν και πολλές επιλογές. Μια απ αυτές είναι στα ξενοδοχεία. Όμως για τους ντόπιους η κάρτα όμως κοστίζει σχεδόν μια περιουσία. Ακόμη όμως και αν έχουν χρήματα είναι δύσκολο να την αγοράσουν.
Λουίς Πάρντο Λάσο – Μπλόγκερ
Εμένα προσωπικά, μου έχουν αρνηθεί την πώληση της κάρτας με την δικαιολογία ότι δεν είμαι πελάτης του ξενοδοχείου.
Η άλλη λύση είναι ορισμένες ξένες πρεσβείες, οι οποίες προσφέρουν δωρεάν το δικό τους δίκτυο ίντερνετ. Το ίδιο κάνει και η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Αβάνα. Το αμερικάνικό ίντερνετ χρησιμοποιεί και ένα ανεξάρτητο κέντρο τύπου, που δημοσιεύει πληροφορίες για τους πολιτικούς κρατούμενους.
Ρομπέρτο Γκέρρα Πέρες – Διευθυντής Κέντρου Τύπου « Hablemos Press»
Tα κρατικά internet-καφέ λειτουργούν εδώ δύο χρόνια και η χρονοχρέωση είναι από 4 με οχτώ ευρώ αλλά δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα.
Προσπαθούμε να αναρτήσουμε τα σχόλια μάς μέσω των Πρεσβειών που μας δίνουν τη δυνατότητα.
Λουίς Πάρντο Λάσο – Μπλόγκερ
Σχεδόν ποτέ δεν πηγαίνω σε Πρεσβείες.
Όσοι πηγαίνουν εκεί υποφέρουν πιέσεις από την κυβέρνηση και προτιμώ να το αποφύγω για να είναι ήσυχη η οικογένειά μου.
Ρομπέρτο Γκέρρα Πέρες – Διευθυντής Κέντρου Τύπου « Hablemos Press»
Τον προηγούμενο μήνα το σύνολο ήταν 483 συλλήψεις για πολιτικούς λόγους. Από το 2005 μέχρι πέρση με συλλάβανε 111 φορές όπως και όλους τους δημοσιογράφους του οργανισμού μας.
Ο Carlos Rio Otero και η Sandra Guerra, αδερφή μου και φωτορεπόρτερ, έχουν συλληφθεί και δεν γνωρίζουμε που βρίσκονται.
Αλέιδα Γκεβάρα – παιδίατρος , κόρη Τσε
Τι είδους “ανεξάρτητος” δημοσιογράφος
είσαι από την στιγμή..
που πληρώνεσαι από τις ξένες δυνάμεις;. Είσαι απλά μισθοφόρος//
Όλοι όσοι δεν τηρούν τους νόμους της Κούβας.
Αυτοί είναι φυλακισμένοι.
Παρ ότι αποφεύγει να πηγαινει στις δυτικές πρεσβείες, ο κουβανός μπόγκερ λέει ότι δεν απέφυγε τα προβλήματα που δημιουργεί η δραστηριότητα του στο διαδίκτυο.
Λουίς Πάρντο Λάσο – Μπλόγκερ
Έχω εκδώσει 4 βιβλία με διηγήματα. Όλα κερδίσανε βραβεία. Έχω κερδίσει και άλλα διεθνή βραβεία Μέχρι το 2009 ήμουν ανεκτός στην Κούβα. Το τελευταίο μου βιβλίο λογοκρίθηκε από τον εκδοτικό οίκο και με διώξανε από την έκθεση βιβλίου της Αβάνα. Δεν λογοκρίθηκε το περιεχόμενο του βιβλίου αλλά η δραστηριότητά μου στο internet.
Ραούλ Αγιές – Αγρότης
Εδώ είναι αστική καλλιέργεια, που σημαίνει να εκμεταλλευτείς όλα τα κομμάτια γης εδώ, παράγουμε πουλάμε δεν δίνουμε λογαριασμό σε κανένα με το τι κάνουμε εδώ, αν πουλάμε ή δεν πουλάμε. Τώρα που θα ξεκινήσει ο χειμώνας θα φυτέψουμε μπρόκολα, βασιλικό, μαρούλι, ραπανάκι, σπανάκι.Αυτό ήταν ένα μέρος στο οποίο πετούσαν εδώ τα πάντα. Γυαλιά, σκουπίδια, νεκρά ζώα τα πάντα. Χρειάστηκε να μπω εδώ και να αδειάσουμε τα πάντα. Και μετά φέραμε χώμα για να μπορέσουμε να βάλουμε σπόρους.
Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων μέσα στη πόλη κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια . Αποτελεί μια λύση στο σοβαρό επισιτιστικό πρόβλημα
Όσκαρ Μανουέλ Εσπινόζα Τσέπε -Οικονομολόγος
Δεν καταστρέψανε μόνο την βιομηχανία της ζάχαρης αλλά και του καφέ. Τώρα δεν έχουμε καφέ ούτε για εμάς. Παίρνουμε καφέ με δελτίο από το 1962. Μας δίνουν μία μικρή ποσότητα καφέ αναμιγμένο με μπιζέλι. Μας δίνουν λίγα γραμμάρια το μήνα. Είναι θλιβερό. Οι κουβανέζοι δεν έχουν ούτε καφέ για να πιουν.
Η αστική καλλιέργεια ευνοείται από το κράτος και το υπουργείο Γεωργίας.
Νέλσο Κομπανιόνι- Διευθυντής Κέντρου Αστικής Γεωργίας
Το κίνημα της αστικής καλλιέργειας είναι απολύτως λαϊκό.
Συμμετέχουν παραγωγικές ενότητες που έχουν φτιαχτεί από συνεταιρισμούς ή οικογένειες
Και συμμετέχει οποιοσδήποτε έχει έστω και ένα μικρό κομμάτι γης που καλλιεργεί.
Στη Κούβα υπάρχουν δυο νομίσματα . Το εθνικό πέσος και το συναλλαγματικό, για τους τουρίστες. Όμως πολλά από τα ήδη καθημερινής χρήσης αγοράζονται μόνο αν έχεις συναλλαγματικό νόμισμα . Το εθνικό χάνει συνεχώς την αξία του.
Όσκαρ Μανουέλ Εσπινόζα Τσέπε -Οικονομολόγος
Ο μέσος όρος μισθού στην Κούβα είναι 448pesos, δηλαδή περίπου 13 ευρώ, Δεν υπάρχει κίνητρο για εργασία όταν μία σακούλα γάλα σε σκόνη κοστίζει 4 ευρώ και όλα είναι στα ύψη. Όταν ένα παιδί κλείνει τα 7 δεν έχει δικαίωμα να πάρει γάλα. Είναι τρομερό. Μας αναλογούν μόνο μερικά κιλά ρυζιού και λίγο παραπάνω από 1 κιλό ζάχαρης το μήνα.
Η αστική γεωργία βοηθάει να κερδηθούν παραπάνω χρήματα.
Ραούλ Αγιές – Αγρότης
Ήμουν ελεγκτής σε μια εταιρία και όταν σταμάτησε στα 65 μου και δε θα συνέχιζα να δουλεύω σε καμία εταιρία έτσι έφτιαξα αυτό εδώ. Το πουλαω εδώ ακριβώς στην γωνία σε όσους έρχονται. Όταν έρχονται ψάχνοντας τους δίνουμε κρεμμύδια, το μαρούλι…
Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991, η κουβανέζικη επανάσταση βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Νέλσο Κομπανιόνι- Διευθυντής Κέντρου Αστικής Γεωργίας
Χάσαμε όλο το εμπόριο, δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε λιπάσματα χημικά, ανταλλακτικά για τα μηχανήματα, δεν μπορούσαμε να βρούμε παρασιτοκτόνα, οπότε ήταν αναγκαίο να παράγουμε τροφή.
Όσκαρ Μανουέλ Εσπινόζα Τσέπε -Οικονομολόγος
Σήμερα, ο ομφάλιος λώρος της Κούβας είναι η Βενεζουέλα που αντιγράφει τα βήματα της Σοβιετικής ‘Ένωσης.
Τα έσοδα της Κούβας από την Βενεζουέλα, σε αντάλλαγμα των ιατρών που έχουμε στείλει, αναλογούν στα 3/4 των εσόδων του τουρισμού, των εξαγωγών και των εμβασμάτων από τις Η.Π.Α .
Θα ήταν καταστροφικό για την Κούβα να σπάσει η συνεργασία με τον Chavez.
Στη Κούβα τα στόματα έχουν ανοίξει. Στη Γκράνμα, την επίσημη εφημερίδα, έχει ξεκινήσει από την εποχή που ο Ραούλ Κάστρο άρχισε τις αλλαγές ένας ζωντανός διάλογος με τους αναγνώστες.
Λάσαρο Μπαρέδο – Διευθυντής Εφημερίδας «Granma»
Στην εφημερίδα έχουμε προσθέσει εδώ και 3 χρόνια τις επιστολές των αναγνωστών. Λαμβάνω περίπου 500 επιστολές την εβδομάδα. Αυτοί οι εργαζόμενοι, σήμερα, κλέβουν το κράτος. Είναι πέντε έξι και συμφωνούν στο να κλέψουν λάδι και αυγά για να τα μεταπουλήσουν στην μαύρη αγορά.
Πρόκειται για τα προβλήματα μιας οικονομίας σοβιετικού σε αποσύνθεση.
Λάσαρο Μπαρέδο – Διευθυντής Εφημερίδας «Granma»
Αυτό το άρθρο καταγγέλλει 7 υπουργεία που δεν επιστρέφουν τα κοντέινερ..
Ο κόσμος τα κλέβει και τα κάνει γκαράζ.
Για τον διευθυντή της Γκράνμα δεν τίθεται δίλημμα μεταξύ Φιντέλ και Ραούλ. Υποστηρίζει ότι και οι δυο γνώριζαν ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει ριζικά.
Λάσαρο Μπαρέδο – Διευθυντής Εφημερίδας «Granma»
Είτε ο Ραουλ, είτε ο Φιντέλ
θα έπρεπε να πάρει αυτή την απόφαση.
Η χώρα είναι σε λάθος δρόμο, αν δεν άλλαζε κάτι από τι ρίζα του. Η επανάσταση μπορεί να αυτοκαταστραφεί.
Είναι προετοιμασμένη για να μην καταστραφεί από εξωτερικούς παράγοντες
αλλά θα μπορούσε να αυτοκαταστραφεί αν δεν έπαιρνε κάποια μέτρα
για να αντιμετωπίσει την εσωτερική ανεπάρκεια της χώρας.
Μαριέλα Κάστρο –Διεύθυντρια Ινστιτούτου Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, Κόρη Ραούλ
Αλλάζει πολύ.
Αλλάζει πολύ με βάση τις δικές του βασικές αρχές, απ τις οποίες προήλθε. Για μένα ανανέωση σημαίνει αυτό.
Δηλαδή να ξαναδούμε τις βασικές ιδέες, να ξαναδούμε τις βασικές ιδέες που έδωσαν προέλευση σε αυτές τις κοινωνικές, ιστορικές εμπειρίες, που δεν ήταν όμως όλες καλές. Όπου μαθαίνεις από λάθη που έχουν γίνει, ή από πράγματα που δεν λειτούργησαν.
Οι οπαδοί των μεταρρυθμίσεων επιδιώκουν μια οικονομία της αγοράς , με λιγότερη παρέμβαση του κράτους και του κόμματος.
Λάσαρο Μπαρέδο – Διευθυντής Εφημερίδας «Granma»
Θα υπάρχουν μικρές εταιρίες. Όχι κρατικές. Αυτό είναι το νέο οικονομικό μοντέλο που επιχειρεί να εφαρμόσει η χώρα βάσει των αρχών της ανεξαρτησίας και της δικαιοσύνης. Δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η παιδεία, δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η υγεία και θα παραμείνει ένα πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλειας όπου όλοι θα συνεισφέρουμε κατά κάποιο τρόπο. Η Κούβα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο της οποίας οι πολίτες δεν πληρώνουν φόρους για τίποτα. ..Μόνο παίρναμε.
Πρόκειται για αλλαγές πρωτόγνωρες για την Κούβα που δημιουργούν ερωτηματικά σε στελέχη όπως η Αλέιδα Γκεβάρα.
Αλέιδα Γκεβάρα – παιδίατρος , κόρη Τσε
Αυτό που με απασχολεί είναι
η κοινωνική συνείδηση.
Ο άνθρωπος σκέφτεται σύμφωνα
με αυτό που ζει. Ίσως, τα άτομα που δουλεύουν για τον εαυτό τους…
χάσουν την προοπτική σοσιαλιστικής κοινωνίας,
και ότι όλοι έχουμε ευθύνες.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Ραουλ θα πετύχει στις αλλαγές. Οι οπαδοί των μεταρρυθμίσεων υποστηρίζουν ότι οι δογματικοί και τα κατεστημένα του βάζουν συνεχώς εμπόδια.
Όσκαρ Μανουέλ Εσπινόζα Τσέπε -Οικονομολόγος
Με τον Ραούλ Κάστρο υπάρχουν ελπίδες για αλλαγή. Είναι ένας άνθρωπος που τον χαρακτηρίζει η μέθοδος, θα μπορούσαμε να πούμε ρεαλιστής. Η χώρα είναι σε κίνδυνο και δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Οι κοινωνικές σχέσεις είναι τεταμένες.
Η απογοήτευση έξω στον δρόμο, είναι πολύ μεγάλη.
Μαριέλα Κάστρο –Διεύθυντρια Ινστιτούτου Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, Κόρη Ραούλ
Όταν είσαι στη μέση μιας κρίσιμης κατάστασης αρχίζεις να σκέφτεσαι πάλι τι έγινε, τι πρέπει να κάνουμε, πως πρέπει να το κάνουμε. Ο μπαμπάς μου είναι πιο προοδευτικός από αυτό που φαίνεται.ή από αυτό που προσπαθεί να δείξει.
Ποίημα σε ειδικό σχολείο
Ο Φιντέλ είναι ένα μεγάλο δέντρο
Εμείς είμαστε οι συλλέκτες των σπόρων της ζωής του
Ο Φιντέλ πάντα γεννιέται
Ο Φιντέλ πάντα μεγαλώνει
Ο Φιντέλ στην παιδική ηλικία με τους αναμμένους μπερέδες
Ο Φιντέλ στην εμπροσθοφυλακή της νεολαίας
Με τα εργαλεία και τα όπλα
Με το βιβλίο της εντολής
Ο Φιντέλ ο αιώνιος νέος
Με δέρμα λευκό, μαύρο, μιγά
Ο Φιντέλ περνάει στην ιστορία
Ο Φιντέλ που πολλαπλασιάζεται από αστέρι μεμονωμένο σε αστέρι συλλογικό.
Ο Φιντέλ Κάστρο παραμένει ο θεμελιωτής της σύγχρονης Κούβας. Ακόμη και αυτοί που ήρθαν σε αντίθεση μαζί του και βρέθηκαν στη φυλακή γι αυτό ,έχουν επηρεαστεί από τις ιδέες του.
Όσκαρ Μανουέλ Εσπινόζα Τσέπε -Οικονομολόγος
Με είχαν στο Santiago de Cuba, στο Boniato, στον τομέα ύψιστης ασφαλείας, εκεί που είναι οι θανατοποινίτες. Έχω μία πολύ άσχημη εμπειρία, αλλά όχι μίσος.
Θέλω μία Κούβα για όλους.
Αγαπώ ακόμα και τους παλιούς συντρόφους. Πιστεύω ότι η επιθυμία της πλειοψηφίας του λαού της Κούβας δεν θέλει τον νεοφιλελευθερισμό. Θέλουμε ελεύθερη αγορά, αλλά ελεγχόμενη.
Porno Para Ricardo
Ένα σημαντικό βήμα 8α ήταν να πεθάνουν οι Κάστρο.
Αυτό είναι σημαντικό πιστεύω.

Από εκεί θα ξεκινούσε η αλλαγή.
Από τη στιγμή που θα πεθάνει η δυναστεία τους.
Μαριέλα Κάστρο –Διευθύντρια Ινστιτούτου Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, Κόρη Ραούλ
HΜαριέλα Κάστρο λέει ότι δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί στην πολιτική και να συνεχίσει τη δυναστεία Κάστρο
Όχι δεν μου αρέσει να ασκώ πολιτική
Μου αρέσει περισσότερο να είμαι μια ενεργή πολίτης.
Πολίτης με δικαιώματα στη συμμετοχή.
Μου αρέσει μου αρέσει περισσότερο έτσι.
Λάσαρο Μπαρέδο – Διευθυντής Εφημερίδας «Granma»
Υπάρχει ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να αγνοηθεί,
αυτή είναι η τελευταία περίοδος της ιστορικής ηγεσίας
η ιστορική ηγεσία είναι ήδη πεπερασμένη.
Πόσο μπορεί να διαρκέσει 5- 6 χρόνια;
Ο Ραούλ λέει ότι πρέπει να μπει τέλος στην εντολή.
Και πρέπει να προετοιμαστούν οι νέες γενιές για να επιλύσουν, να έχουν τουλάχιστον μια βάση του πως να αναπτύξουν την χώρα.
Μαριέλα Κάστρο –Διευθύντρια Ινστιτούτου Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, Κόρη Ραούλ
Για όποιον γνωρίζει καλά τον λαό της Κούβας
γνωρίζει ότι ακόμα και αν δεν είναι ο Φιντέλ και ο Ραούλ
ή άλλοι ιστορικοί αρχηγοί, η επανάσταση θα συνεχιστεί.
Αλλά εγώ βλέπω ότι είναι ξεκάθαρη η αγάπη στην πατρίδα που διαμορφώθηκε,
στο έθνος που διαμορφώθηκε, σε αυτό που κατακτήθηκε με τις θυσίες πολλών γενιών
και θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια, την κουβανική κυριαρχία
και το δικαίωμα στην ανάπτυξη.
Αυτό βλέπω ότι είναι το πιο δυνατό αίσθημα των Κουβανών σε όλες τις γενιές
συμπεριλαμβανομένων και των μικρών παιδιών.
Και αυτό μου δίνει πολύ σιγουριά, ως Κουβανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Γενιά της Ταυτότητας

Η Γενιά της ΤαυτότηταςEίμαστε η γενιά της ταυτότητας. Είμαστε η γενιά που μας σκοτώνουν γιατί κοιτάξαμε το λάθος πρόσωπο. Γιατί αρνηθήκαμε σε κάποιον ένα τσιγάρο ή γιατί είχαμε μια συμπεριφόρα που ενόχλησε κάποιον. Είμαστε η γενιά της εθνικής διασπασής της συνολικής αποτυχίας της συνύπαρξης, και της αναγκαστικής ανάμιξης των φυλών. Είμαστε η γενιά που τιμωρείτε διπλά. Καταδικασμένη να πληρώσει σε ένα κοινωνικο σύστημα που είναι τόσο γενναιόδορο με τους ξένους και που έγινε τόσο δυσβάσταχτο για το δικό μας λαό. Η γενιά μας είναι τα θύματα της γενιάς του Πολυτεχνείου που διοίκησε, μετατρέποντας τις σοσιαλιστικές της ιδέες σε τραπεζικούς λογαριασμούς ξεπουλώντας τον λαό και την πατρίδα. Απορρίπτουμε τα βιβλία της ιστορίας σας, για να ανακτήσουμε τις δικές μας αναμνήσεις μέσα απο τις ηρωικές πράξεις των προγώνων μας που διαγράφετε για να προβάλετε "ολοκαυτώματα" ξένων λαών. Δέν πιστεύουμε πλέον οτι ο Yusuf (αραβικό όνομα) είναι αδελφός μας. Έχουμε σταματήσει να πιστεύουμε σε ένα "Παγκόσμιο χωριό" και στην "Οικογένεια του ανθρώπου" Ανακαλύψαμε ότι έχουμε ρίζες, καταγωγή και ως εκ τούτου έχουμε ένα μέλλον. Η κληρονομιά μας είναι η γή μας, το αίμα μας, η ταυτότητα μας. Είμαστε οι κληρονόμοι του δικού μας μέλλοντος. Κλείσαμε τις τηλεόρασεις για να επιλέξουμε τι να δούμε και τι να διαβάσουμε, για να βγούμε στους δρόμους, να ζωγραφίσουμε τα συνθήματα μας στους τοίχους, να φωνάξουμε απο τα μεγάφωνα εναντίον της διευθαρμένης εξουσίας. Να σηκώσουμε τις σημαίες μας με το Λάμδα ψηλά. Το Λάμδα , που ήταν ζωγραφισμένο στις ασπίδες των περήφανων Σπαρτιατών προγόνων μας! Είναι το συμβολό μας. Δεν υποχωρούμε και δεν ενδίδουμε, κουραστήκαμε και βαρεθήκαμε απο την δειλία σας. Είστε απο τα χρόνια της μεταπολιτευτικής ευημερίας,της μίζας και της κομματοκρατίας, του SOS "Ρατσισμός" και της "ποικιλομορφίας" της σεξουαλικής απελευθέρωσης και της μιας σακούλας πλαστικά τρόφιμα απο τα Lidl. Eίμαστε η γένια με πάνω απο 50% ανεργία κοινωνικό χρέος , πολυπολιτισμική κατάρρευση και μια έκρηξη του αντιλευκού ρατσισμού. Είμαστε η γενιά με διαλυμένες οικογένειες, αυτοκτονίες και χρέη στο "κοινωνικό" σας κράτος και στίς τράπεζες της δημοκρατίας σας Δέν θα μάς εξαγοράσετε με ένα συγκαταβατικό πολιτικάντικο βλέμμα, με μια αμειβόμενη απο το κράτος εργασία της μιζέριας και ένα ελαφρύ κτύπημα στον ώμο. Δέν χρειαζόμαστε την δική σας πολιτική για την Ελλάδα.Η Ελλάδα είναι η πολιτική μας. Είμαστε απο το χτές, είμαστε απο το αύριο...Είμαστε η Γενιά της Ταυτότητας. Κείμενο απο την Γαλλική Γενιά της Ταυτότητας, προσαρμοσμένο με παρεμβάσεις στα Ελληνικά δεδομένα, απο μπλόγκ "απόρρητο" Όσους μπλόγκερ εμπνέει ας το ανεβάσουν.
http://wwwaporrito.blogspot.gr/

ΚΙΚΕΡΩΝ

Ένα έθνος μπορεί να επιζήσει από τους ανόητους και ακόμα και τους φιλόδοξούς του. Αλλά δεν μπορεί να επιζήσει από την προδοσία στο εσωτερικό του.Ένας εχθρός προ των πυλών είναι λιγότερο τρομερός γιατί είναι γνωστός και κρατά την σημαία του υψωμένη. Αλλά οι προδότες που κινούνται μεταξύ των εγκλείστων ελεύθερα, οι δικοί τους ύπουλοι ψίθυροι που σιγοψιθυρίζονται μέσα σ’όλες τις αυλές, ακούονται μέχρι τις αίθουσες της κυβέρνησης της ίδιας... γιατί ο προδότης δεν φαίνεται καθόλου ως προδότης: Μιλά με εκφράσεις γνωστές στα θύματά του, και φορά τα πρόσωπά τους και τα ενδύματά τους, απευθύνεται στη μικροψυχία που βρίσκεται βαθιά στις ψυχές όλων των ανθρώπων. Σαπίζει τη ψυχή ενός έθνους, εργάζεται κρυφά και άγνωστος στη νύχτα για να υπονομεύσει τους στυλοβάτες της πόλης μολύνει το πολιτικό σώμα έτσι ώστε να μην μπορεί πλέον να αντισταθεί. Ο δολοφόνος πρέπει να είναι λιγώτερο τρομακτικός

Τὸ καθῆκον μας : Περικλής Γιαννόπουλος , επίκαιρος όσο ποτέ

«Δὲν θὰ κρίνετε Σεῖς οἱ Φράγκοι -τὰ χθεσινὰ Ἀγριογούρουνα- Ἐμᾶς, ἀλλ᾿ Ἐμεῖς θὰ κρίνωμε Σᾶς καὶ τὸν Πολιτισμόν σας.»
Ἡμεῖς οἱ Ἰδεολόγοι εἴμεθα οἱ πνευματικοὶ πατέρες τοῦ λαοῦ. Ἡμεῖς εἴμεθα οἱ πραγματικοὶ ποιμένες αὐτοῦ. Ἡμεῖς κρατοῦμεν εἰς τὰ χέρια μας, τὴν ψυχήν του, τὴν καρδιά του, τὸ πνεῦμά του. Ἡμεῖς ἂν θέλωμεν τὸν διαφθείρομεν ἔως τὸ κόκκαλον. Ἡμεῖς ἐὰν θέλωμεν τὸν ναρώνομεν, τὸν ἀρρωσταίνομεν, τὸν πεθαίνομεν, τοῦ κόπτομεν κάθε καλόν, κάθε χαράν. Ἡμεῖς ἂν θέλωμεν τὸν βοηθοῦμεν ν᾿ ἀνθίσῃ περίφημα, νὰ εἶνε παραδειγματικός, θαυμάσιος. Οὔτε ὁ Δηλιγιάννης, οὔτε ὁ Τρικούπης, οὔτε κανεὶς ἄλλος πταίει, δι᾿ ὅ,τι ἔγινε, δι᾿ ὅ,τι γίνεται. Πταίουν μόνον, κυρίως, πρῶτοι, οἱ ἄνθρωποι τοῦ πνεύματος, καὶ ἡμᾶς βαρύνει ὁλόκληρος ἡ εὐθύνη της σήμερον, ἡ φοβερὰ εὐθύνη τῆς αὔριον ὁλόκληρος.

"Είς οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης".-Όμηρος

8 - Φεβρουαρίου 2005

"Αναλαμβάνετε, κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μία πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις: Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης"

Ψαρούδα-Μπενάκη πρός Κάρολο... Παπούλια.

Η Αποκρυπτογράφηση της δήλωσης