γράφει ο Μιλτιάδης Ιωαννίδης Ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που θα προκύψει σε λίγο καιρό, σε συνδυασμό με την στημένη οικονομική παγκόσμια κρίση, αλλά και με τις συνεχόμενες εξεγέρσεις των χωρών της βόρειας Αφρικής, είναι αυτό του κώδικα διατροφής. Θα προκληθεί τόσο ξαφνικά, ώστε θα αφήσει προ εκπλήξεων όλο τον κόσμο διότι κυριαρχεί η άγνοια περί αυτού του θέματος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κατά τη γνώμη μου, η ενημέρωση της κοινής γνώμης, είναι το πρωτεύον. Όσο κι αν ακούγεται παράλογο, μεθοδεύεται η νομιμοποίηση ενός παρα πολύ επικίνδυνου νέου διατροφικού κώδικα υγείας, που μένει να αλλάξει την ζωή μας δραματικά. Δυστυχώς, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Τι είναι ο «Codex Alimentarius»;
Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του Κώδικα(http://www.codexalimentarius.net/web/index_en.jsp), αποστολή του είναι να «προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών και να διασφαλίσει την τήρηση των κανονισμών του διεθνούς εμπορίου, προωθώντας παράλληλα τον συντονισμό όλων των κανονισμών που αφορούν στην παραγωγή τροφής και λαμβάνονται από διεθνείς κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς».
Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι η υπεύθυνη για τον Κώδικα Διατροφής επιτροπή, είναι επιτροπή εμπορίου χωρίς υγειονομική αρμοδιότητα, παρόλο που χρηματοδοτείται κατά το 1/3 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Από το 2002, οι μεγάλες βιομηχανίες επέλεξαν να στηρίξουν τον Κώδικα, όπου αυτός χρησιμοποιείται με την κάλυψη πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στους τομείς τόσο των φαρμάκων, όσο και των αγροτικών και χημικών προϊόντων, προωθώντας την αύξηση των κερδών τους. Στην τελευταία συνεδρίαση για την προώθηση του Διατροφικού Κώδικα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία από τις 30 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2008, αποφασίστηκε να τεθούν οι ΗΠΑ επικεφαλής χώρα της επιτροπής, με τη σταθερή υποστήριξη των συμμάχων τους (Αυστραλία, Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδάς, Ινδονησία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Σιγκαπούρη και Ε.Ε.).
Όπως εξηγεί η δρ. Ριμα Λέυμποου, από την 1η Ιανουαρίου 2010, οπότε η εφαρμογή του Κώδικα θα γίνει υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αν ένα κράτος-μέλος αρνηθεί να επικυρώσει ή να τηρήσει τους όρους του, χάνει αυτομάτως οποιαδήποτε προσφυγή γίνει εναντίον του από άλλο κράτος-μέλος, όσο εξωφρενική και αν είναι αυτή. Πολλοί κρατικοί οργανισμοί και υπηρεσίες, όπως η Διεύθυνση Θεραπευτικών Αγαθών της Αυστραλίας, επιχειρούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες του κοινού , καταφεύγοντας σε διαβεβαιώσεις ότι οι οδηγίες του Κώδικα για την κατάργηση των βιταμινών και των μετάλλων δεν θα εφαρμοστούν στη χώρα τους.
Ορισμένες όμως από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται από τον Διατροφικό Κώδικα, οι οποίες προτείθενται να τεθούν σε ισχύ στο προσεχές μέλλον, θα είναι αμετάκλητες, και περιλαμβάνουν τα εξής : Ο Κώδικας θα απαγορεύει τη χρήση Θρεπτικών Ουσιών π.χ. βιταμινών και μετάλλων για την «πρόληψη, αντιμετώπιση ή θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης ή ασθένειας», χαρακτηρίζοντάς τες «τοξίνες ή δηλητήρια» . Όλα τα θρεπτικά στοιχεία (π.χ. οι βιταμίνες Α, Β, C, D, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο) θα ανακηρύσσονται παράνομα σε θεραπευτικές δοσολογίες και θα μειωθούν σε ποσότητες αμελητέες, με μέγιστο όριο το 15% της σημερινής συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Όλες οι αγελάδες που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων σε όλο τον πλανήτη θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε αγωγή με τη γενετικά τροποποιημένη αυξητική ορμόνη των βοοειδών της γνωστής Μονσάντο.
Οι διατάξεις που καθορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί, υπερισχύουν των εγχωρίων νόμων, και καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την αναίρεση του Διατροφικού Κώδικα μετά την εφαρμογή της λειτουργίας του από τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία περίμενε την συμφωνία όλων των κρατών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με τον Κοντεξ Αλιμεντάριους για χρόνια.
Αντίσταση στον
Κώδικα.
Η επικεφαλής
του ιατρικού τμήματος δρ. Ρίμα, έχει ήδη καταθέσει αγωγές εναντίον της αμερικανικής
κυβέρνησης και αντιμάχεται την εφαρμογή του Κώδικα σε κάθε χώρα όπου
πραγματοποιούνται οι τακτικές συνεδριάσεις της επιτροπής, ενημερώνοντας το
κοινό και τους αντιπροσώπους για τις ολέθριες επιπτώσεις. Όπως φάνηκε και από
τα εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα της διεθνούς αντίστασης στα ίδια
συμφέροντα, σχετικά με την επιβολή των μεταλλαγμένων τροφίμων στη σύγχρονη
διατροφή, οι μεγάλες πολυεθνικές των τροφίμων, φαρμάκων, γεωργικών και χημικών
προϊόντων δεν είναι ανίκητες.Τον Νοέμβριο του 2010, η γερουσία ψήφισε σήμερα τον αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο «S 510» για την προστασία του καταναλωτικού κοινού και που αφορά τη βιομηχανία τροφίμων στις ΗΠΑ. Ο νόμος αυτός, παρέχει πλήρη εξουσία στην αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων και τροφίμων (FDA) στις διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης τροφίμων στις ΗΠΑ στο περίπου 80% της παραγωγής. Ο νόμος «S 510», θα εστιάζει στην πρόληψη πάσης φύσεως επιδημιών που μπορεί να προκύπτουν από την διαδικασία παραγωγής τροφίμων.
Κάτω από τις ίδιες προδιαγραφές πρόκειται να ελέγχονται και τα εισαγόμενα τρόφιμα και η FDA θα αποφασίζει εάν αυτά ανταποκρίνονται στις διαδικασίες ασφαλείας παραγωγής που υπόκεινται και τα τρόφιμα που παράγονται στις ΗΠΑ αναγκάζοντας τον οποιοδήποτε προμηθευτή εξωτερικού να υιοθετεί τις ίδιες αυτές προδιαγραφές ασφαλείας.
Οι αντιδράσεις που προκάλεσε το νομοσχέδιο, αφορούσαν στα τρόφιμα που παράγονται από μικρούς παραγωγούς τόσο για εμπόριο όσο και για ιδία κατανάλωση, μιλώντας για σενάρια όπου αποσπάσματα της FDA θα συλλάμβαναν τον οποιοδήποτε επιχειρούσε να καλλιεργήσει τα δικά του λαχανικά στον κήπο του. Στο τροποποιημένο κείμενο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο εξαιρέθηκαν από τους νέους κανονισμούς οι παραγωγοί που παράγουν προϊόντα τα οποία τους αποφέρουν μέχρι 500.000 $ ετησίως, δηλαδή τους μεγαλέμπορους. Παρόλα αυτά, στο νόμο, όσοι θέλουν να εξαιρεθούν πρέπει να εγγραφούν στα μητρώα της FDA, αλλιώς θα υποστούν νομικές κυρώσεις και οι μικροί παραγωγοί θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να δέχονται τον έλεγχο της.
Η FDA, εκτός του ότι καθίσταται το κύριο όργανο στην παραγωγή και επεξεργασία των τροφίμων, μπορεί να υπαγορεύει οποιαδήποτε στιγμή το πως θα παράγονται τα τρόφιμα, με ποιες διαδικασίες και με ποια φάρμακα πιθανόν κρίνει ότι πρέπει να εντάσσονται στην διαδικασία της παραγωγής. Ένας νόμος, όπου αναμφισβήτητα είναι αναμεμειγμένα και τα συμφέροντα των πολυεθνικών, αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς λέγεται ότι από τον Απρίλιο θα τεθούν οι προϋποθέσεις ώστε να εφαρμοστεί και στη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου