Σήμερα δίνουμε μια «πρώτη γεύση» με ένα αποκλειστικό βίντεο διάρκειας περισσότερων από 7 λεπτά με επιλεγμένες σκηνές από την άσκηση.
Η άσκηση «Αστραπή» (μαζί με άλλες τρεις ασκήσεις, που εξελίσσονταν ταυτόχρονα και συντονίζονταν από την «Αστραπή», την «Ορμή» της διοίκησης Ταχέων Σκαφών, «Βροντή» της διοίκησης Κανονιοφόρων και «Αιγιαλός» της διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων) πέρα από καθαρά επιχειρησιακή σημασία, έχει και πολιτική σημασία: «Είμαστε εδώ και είμαστε δυνατοί» είναι το βασικό μήνυμα που πέρασαν διεθνώς σε όποιον θεωρεί ότι η οικονομική καταστροφή που έχει ενσκήψει στη χώρα, και η υπονόμευση των Ενόπλων Δυνάμεων από την προηγούμενη κυβέρνηση, έχει αφαιρέσει από το Π.Ν. την ικανότητα του μάχεσθαι. Η άσκηση διεξήχθη στο κεντρικό νότιο Αιγαίο τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.
Για την πραγματοποίηση και των τεσσάρων αυτών παράλληλα εν εξελίξει ασκήσεων το ΠΝ κινητοποίησε ένα από τους μεγαλύτερους αριθμούς σκαφών αλλά και ελικοπτέρων. Πιο συγκεκριμένα στο Αιγαίο βρέθηκαν 12 Φρεγάτες, χωρισμένες σε δύο Μοίρες Α΄ και Β΄, τουλάχιστον 15 πυραυλάκατοι (ΤΠΚ) και κανονιοφόροι, και αριθμό υποβρυχίων μεταξύ των οποίων ο «Παπανικολής» (S-120) και Τρίτων (S-112) κλάσης «Γλαύκος».
Η Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) είχε αποσπάσει τουλάχιστον 8 ελικόπτερα για επιχειρήσεις επί των Φρεγατών, για την εκτέλεση της «Αιγιαλός» δύο σκάφη κλάσης «Σάμος» (LST), ενώ τέλος την υποστήριξη του Στόλου είχαν αναλάβει τα Πλοία Γενικής Υποστηρίξεως «Αλιάκμων» και «Προμηθεύς».
Να πούμε κάτι για τον «Παπανικολή» (S-120) (για ευνόητους λόγους κωλυόμεθα να πούμε περισσότερα): Έθεσε νέα στάνταρντ στον υποβρυχιακό/ανθυποβρυχιακό πόλεμο στο Αιγαίο.
Το ότι μέσα στα επόμενα εννέα χρόνια το τουρκικό Ναυτικό θα αποκτήσει 6 τέτοια σκάφη (και σαφώς βελτιωμένα αφού θα ενσωματώσουν εξαρχής τις αλλαγές στην σχεδίαση του σκάφους που είχαν δημιουργήσει τα προβλήματα πλευστότητας, αλλά και προόδους 10 ετών στα ηλεκτρονικά) σημαίνει ότι η έλευσή τους θα σηματοδοτήσει μια εξέλιξη ανάλογη για το Π.Ν., ανάλογη με την είσοδο σε υπηρεσία του F-35 στην τουρκική Αεροπορία, με την διαφορά ότι το ίδιο όπλο θα το έχουμε κι εμείς.
Αλλά είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται να αναβαθμιστούν κάθετα οι ανθυποβρυχιακές δυνατότητες του Π.Ν. τόσο οι εναέριες, όσο και οι επιφανείας για να μην ανατραπεί το ισοζύγιο σε βάρος της χώρας.
Να σημειωθεί ότι όλα τα σκάφη ήταν συνεχώς και τις πέντε της άσκησης σε πλου και τα σενάρια των ασκήσεων δεν σταμάτησαν καθόλου, εξελίσσονταν με άλλα λόγια 24 ώρες το 24ωρο. Οι βολές που πραγματοποιήθηκαν –και ήταν με πραγματικά πυρά- προέρχονταν από τα κύρια πυροβόλα των πλοίων (πυροβόλα των 5 ινστών και OTO-Melara των 76 χλστ.), όπως και από αντιπυραυλικά συστήματα Phalanx. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν αντιαεροπορικά κατά ανεμουριού που ρυμουλκούσε Liar Jet ιδιωτικής εταιρείας και μάλιστα τα πυρά ήταν τόσο εύστοχα που το ανεμούριο διαλύθηκε μετά από λίγα περάσματα.
Μια από τις κύριες φάσεις της άσκησης περιλάμβανε μαζική προσβολή από τουλάχιστον 40 μαχητικά αεροσκάφη, κυρίως F-16 από τις βάσεις τους στην Κρήτη, αλλά και F-4AUP, ενώ το Στόλο «προστάτευε» δύναμη αεροσκαφών Mirage 2000EGM της 332Μ.
Έτσι στο αεροπορικό κομμάτι της άσκησης πραγματοποιήθηκαν και πλήρη σενάρια εικονικών αερομαχιών μεταξύ των αεροσκαφών που επιχειρούσαν να προσβάλουν τις κύριες μονάδες του Στόλου και αυτών που είχαν το ρόλο της προστασίας του.
Δείτε σε διαμόρφωση full screen (κουμπί κάτω δεξιά στο βίντεο) τα αποκλειστικά πλάνα που τράβηξε και επιμελήθηκε η ομάδα του defencenet.gr, που κάλυψε την άσκηση εν πλω, καθώς και από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου