Ανοίγει ο φάκελος “Ταμείο ανταλλάξιμης περιουσίας και αποκατάστασης προσφύγων”
06.12.2011 Θρακιώτες πρόσφυγες αποφάσισαν να διεκδικήσουν ό,τι ανήκει δικαιωματικά τους από τη Συνθήκη της Λωζάνης και όχι μόνον
“Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η Πολιτεία από διαχειριστής της προσφυγικής περιουσίας, έγινε σφετεριστής της”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών του 1997, αναγράφεται: «Σε ότι αφορά την Ανταλλάξιμη Περιουσία, σας υπενθυμίζουμε ότι ο μοναδικός σκοπός της είναι να ρευστοποιηθεί και από το προϊόν να αποκατασταθούν οι αναποκατάστατοι αστοί πρόσφυγες, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία μερί Ανταλλάξιμης Περιουσίας και τις διεθνείς συνθήκες Λωζάννης και Άγκυρας»
Την απόφαση να διεκδικήσουν ό,τι ανήκει δικαιωματικά τους από τη Συνθήκη της Λωζάνης και όχι μόνον, έκαναν γνωστή μετά από συνάντηση τους οι φορείς του οργανωμένου προσφυγικού Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής. Συγκεκριμένα στις 2 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.) συγκεντρώθηκαν οι εκπρόσωποι του προσφυγικού ελληνισμού στα γραφεία της αδελφότητας Προκοπιέων Μακεδονίας-Θράκης με σκοπό να συζητήσουν και να αναδείξουν την υπόθεση του Ταμείου Ανταλλάξιμης Περιουσίας και αποκατάστασης Προσφύγων (Τ.Α.Π.Α.Π.). Μετά από συζήτηση οριστικοποίησαν το πλάνο των περεταίρω ενεργειών τους και κατέληξαν στην εξής απόφαση:
“Την 3η Δεκεμβρίου 2011, στη Θεσσαλονίκη και στα γραφεία της επιτροπής Μακεδονίας – Θράκης της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της ομοσπονδίας Αθανάσιου Λαγοδήμου, προσήλθαν οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών του προσφυγικού εληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής κ.κ. Κωνσταντίνος Παπουτσίδης (Π.Ο.Ε.), Ελευθέριος Χατζόπουλος (Π.Ο.Θ.Σ.), Κρίστη Ψάλτη (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.).
Παρέστη επίσης και ο καθηγητής της νομικής σχολής του Α.Π.Θ. Νικόλαος Ιντζεσίλογλου ως σύμβουλος. Το θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε τις εξελίξεις στην υπόθεση του Ταμείου Ανταλλαξίμου Περιουσίας και Αποκατάστασης Προσφύγων (Τ.Α.Π.Α.Π.). Για πρώτη φορά, εμείς οι φορείς του οργανωμένου προσφυγικού ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής, αποφασίσαμε να λάβουμε την πρωτοβουλία να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει δικαιωματικά από τη Συνθήκη της Λωζάνης και όχι μόνον. Τονίζουμε ότι δεν αντιπολιτευόμαστε καμία εξουσία, αλλά συμπληρώνουμε την πολιτεία εκεί που υστερεί, δηλαδή στην διατήρηση της μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων της καθ’ ημάς Ανατολής και της πολιτιστικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας.
Δηλώνουμε ενωμένοι, εκπροσωπώντας πλέον του 1/3 του ελληνικού πληθυσμού μέσω των σωματείων μελών μας, δίχως κομματικές εξαρτήσεις και προσωπικές φιλοδοξίες, με πρωταρχικό μέλημά μας να αλλάξουμε το απαράδεκτο ΠΔ 137 του 1998, με το οποίο καταργήθηκε το Τ.Α.Π.Α.Π., που χρηματοδοτούσε εν μέρει τα σωματεία μέλη μας, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή τους. Περαιτέρω, στόχος μας είναι ο διαρκής και στοχευμένος διάλογος με τα αρμόδια υπουργεία ή φορείς, ώστε να καταστεί δυνατή η απανασύσταση του Τ.Α.Π.Α.Π., καθώς και η εξέταση του ενδεχομένου προσφυγής τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο και στο συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ε.Ε. για την τελική δικαίωσή μας. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η Πολιτεία από διαχειριστής της προσφυγικής περιουσίας, έγινε σφετεριστής της. Η ανακοίνωση τέθηκε τηλεφωνικά υπ’ όψη του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Χ. Αποστολίδη, που είχε προσκληθεί στη συνάντηση, αλλά δεν κατέστη δυνατό να παραστεί, λόγω αιφνίδιας αναχώρησής του από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Αποστολίδης δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης και τη συνυπογράφει”, καταλήγει η επιστολή.
Ποια είναι η ανταλλάξιμη περιουσία
Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2011 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Η Καθημερινή” το άρθρο του ιστορικού Βλάση Αγτζίδη με τίτλο “Λογαριασμοί χωρίς τον ξενοδόχο” για την επιχειρούμενη εκποίηση των υπολοίπων της προσφυγικής περιουσίας που είναι γνωστή ως “Ανταλλάξιμη Περιουσία”. Από το άρθρο αυτό αναδημοσιεύουμε χρήσιμα στοιχεία για το τι σημαίνει ανταλλάξιμη περιουσία Ανταλλάξιμη Περιουσία ονομάσθηκε η περιουσία των μουσουλμάνων που εκδιώχτηκαν από την Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και αντιστοιχούσε μόλις στο ένα δέκατο των περιουσιών που εγκατέλειψαν υποχρεωτικά οι Έλληνες στη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη και την Καππαδοκία. Στη Συνδιάσκεψη της Λωζάννης αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ των δύο χωρών, εξαιρώντας την ελληνική μειονότητα της Κωσταντινούπολης, Ίμβρου και Τενέδου και τη μουσουλμανική της Δυτικής Θράκης. Στο άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάννης -μιας από τις ισχυρότερες διεθνείς συνθήκες,- δηλωνόταν ξεκάθαρα ο στόχος: πλήρης αποκατάσταση όλων των προσφύγων και πλήρη αποζημίωση για τις περιουσίες που εγκαταλείφθηκαν.
Με την ελληνοτουρκική συμφωνία της Άγκυρας 10 Ιουνίου 1930, η ελληνική πλευρά σε συμφωνία με την τουρκική μετέτρεψε εαυτόν σε κυρίαρχο επί των ιδιοκτησιών και συναίνεσε στην εξίσωση των περιουσιών των δύο ανταλλαχθέντων πληθυσμών. Αυτό που προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις των προσφυγικών πληθυσμών στην Ελλάδα και διέρρηξε ανεπανόρθωτα τις σχέσεις τους με το βενιζελισμό. Η ακίνητη περιουσία των 350.000 ανταλλάξιμων μουσουλμάνων εξισώθηκε και αντιστοιχίσθηκε με την ακίνητη περιουσία των αποδεδειγμένα περισσότερων από 2 εκατομμυρίων Ελλήνων που κατοικούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν την έναρξη (1914) των μεγάλων διωγμών και της Γενοκτονίας. Στην απογραφή των προσφύγων που διενήργησε η Γενική Στατιστική Yπηρεσία της Eλλάδος καταγράφηκαν 1.221.849 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη.
Η διαχείριση
Σε τιμές του 1924 υπολογίστηκε ότι η ελληνική περιουσία που εγκαταλείφθηκε ανερχόταν σε 100 δις δραχμές, ενώ η αντίστοιχη μουσουλμανική –που συγκρότησε και την κατηγορία της «Ανταλλάξιμης Περιουσίας»- σε 12,5 δις δραχμές.
Η διαχείριση της Ανταλλάξιμης Περιουσίας ανατέθηκε αρχικά στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (ΕΤΕ). Από το 1939 το έργο ανατέθηκε στην «Υπηρεσία Διαχειρίσεως Ανταλλάξιμων Μουσουλμανικών Κτημάτων» (ΥΔΑΜΚ), η οποία υπάχθηκε στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιου Λογιστικού του υπουργείου Οικονομικών. Στη συνέχεια, η διαχείριση της Ανταλλάξιμης Περιουσίας θα ανατεθεί με νόμο του 1957 στο ΝΠΔΔ με τον τίτλο «Ταμείο Ανταλλαξίμου Περιουσίας Αστών Προσφύγων» (ΤΑΠΑΠ). Στη συνέχεια –μετά τη κατάργηση του ΤΑΠΑΠ απ’ τη κυβέρνηση Σημίτη- στην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ). Αρμόδιο πλέον από πλευράς υπουργείου Οικονομικών έγινε το Τμήμα Ανταλλαξίμων Κτημάτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας.
Τη στιγμή της διάλυσης του ΤΑΠΑΠ (Νοέμβριος 1998) στον ειδικό του λογαριασμό υπήρχαν 7,5 δις δραχμές. Έκτοτε τα έσοδα από τη εκποίηση της Ανταλλάξιμης περιουσίας εισπράττονται υπέρ του δημοσίου στον κωδικό αριθμό εσόδων 3827. Παρόλες όμως τις αυθαίρετες πράξεις παραχώρησης Ανταλλάξιμης Περιουσίας ή εκποίησης με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους σε καταπατητές, το υπουργείο Οικονομικών τυπικά διακήρυττε την συμμόρφωσή του προς τους διεθνείς κανόνες που επέβαλλαν στην Ελλάδα την αποκλειστική χρήση για την προσφυγική αποκατάσταση. Έτσι, σε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών του 1997, αναγράφεται: «Σε ότι αφορά την Ανταλλάξιμη Περιουσία, σας υπενθυμίζουμε ότι ο μοναδικός σκοπός της είναι να ρευστοποιηθεί και από το προϊόν να αποκατασταθούν οι αναποκατάστατοι αστοί πρόσφυγες, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία μερί Ανταλλάξιμης Περιουσίας και τις διεθνείς συνθήκες Λωζάννης και Άγκυρας».
Τι μέλλει γενέσθαι
Η χρήση των εσόδων από την Ανταλλάξιμη Περιουσία δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να διασπαθιστεί και να διοχετευτεί από το ελληνικό δημόσιο προς αλλότριους σκοπούς, απ’ αυτούς που ορίζονται τόσο στη Συνθήκη της Λωζάννης όσο και αυτή της Άγκυρας. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πλέον ριζικά το ζήτημα με τη δημιουργία συγκεκριμένου φορέα διαχείρισης στον οποίο θα συμμετέχουν συμβουλευτικά και οι προσφυγικές οργανώσεις.
Θα πρέπει επίσης να εκπονηθεί μια αναλογιστική μελέτη, ώστε να αποκτηθεί πλήρης εικόνα για την παρούσα κατάσταση αλλά και για τον τρόπο διαχείρισης και να συνταχθεί άμεσα ένας νέος νόμος, με τον οποίο θα επιλύονται οι αδικίες του παρελθόντος και θα αποκαθίστανται οι αναποκατάστατοι πρόσφυγες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου