Εις κάθε Έλληνα το γένος και την παιδείαν "Οἱ δὲ τῶν παίδων διδάσκαλοι ἀνοιγέτωσαν μὲν τὰ διδασκαλεῖα μὴ πρότερον ἡλίου ἀνιόντος, κλειέτωσαν δὲ πρὸ ἡλίου δύνοντος. καὶ μὴ ἐξέστω τοῖς ὑπὲρ τὴν τῶν -παίδων ἡλικίαν οὖσιν εἰσιέναι τῶν παίδων ἔνδον ὄντων, ἐὰν μὴ υἱὸς διδασκάλου ἢ ἀδελφὸς ἢ θυγατρὸς ἀνήρ· ἐὰν δέ τις παρὰ ταῦτ᾽ εἰσίῃ, θανάτῳ ζημιούσθω." Αισχίνης κατά Τιμάρχου παρ.12...- Έτος ιδρύσεως 2006

Ου πάντα τοις πάσι ρητά.

Πυθαγόρας, 580-490 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

δεν μπορούν να ειπωθούν όλα σε όλους

το πως θα Ελευθερώσουμε την Ελλάδα

Σάββατο, 18 Μαΐου 2013

Λεπτομέρειες για την αποθήκευση τροφίμων


Ολόκληροι σπόροι σε σχέση με τους αλεσμένους σπόρους για αποθήκευση
Όταν αλεστούν, το σιτάρι, το καλαμπόκι, και τα άλλα δημητριακά αρχίζουν να χάνουν σχεδόν αμέσως την θρεπτική τους άξια, και ο χρόνος ζωής μειώνεται δραστικά. Μόλις ο φλοιός του σπόρου σπάσει, και το εσωτερικό φύτρο εκτεθεί στον αέρα, αρχίζει αμέσως η αναπόφευκτη αποσύνθεση.

Να ορισμένοι χονδρικοί χρόνοι αποθήκευσης:
Ολόκληρο καλαμπόκι: οκτώ με δώδεκα χρόνια. Κομμένο ή αλεσμένο καλαμπόκι: δεκαοκτώ έως τριάντα έξι μήνες.
Ολόκληρο σιτάρι: Τριάντα και πλέον χρόνια. Αλεύρι: Δύο με τρία χρόνια.
Αν πρόκειται να ψήνετε το ψωμί σας καθημερινά, και ανανεώνετε με επιμέλεια τα αποθέματα αλευριού και καλαμποκάλευρου κάθε δεκαοκτώ μήνες, τότε μπορείτε να περάσετε και χωρίς μύλο. Αν όμως θέλετε να αποθηκεύσετε δημητριακά για περισσότερους από δεκαοκτώ μήνες ή να έχετε επιπλέον διαθέσιμα για ανταλλαγή ή φιλανθρωπία, τότε η μόνη εναλλακτική λύση είναι να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο και έναν μύλο για άλεσμα.
Λίγα περισσότερα σχετικά με το Καλαμπόκι
Το καλαμπόκι είναι μία πολύτιμη τροφή για αποθήκευση, αν και δεν μπορείς να κάνεις με αυτό τόσα πράγματα όσα με το σιτάρι, ούτε και διατηρείται για τόσο πολύ. Το καλαμπόκι αποθηκεύεται αρκετά καλά αν το ποσοστό υγρασίας που εμπεριέχει είναι χαμηλό. Όπως και το σιτάρι, έτσι και το καλαμπόκι κοπεί ή αλεστεί, αρχίζει να χάνει πολύ γρήγορα την θρεπτική αξία του. Έτσι, θα πρέπει να αγοράζετε το καλαμπόκι που θα αποθηκεύσετε ολόκληρο, και στην συνέχεια να το αλέθετε σε καλαμποκάλευρο σε μικρές ποσότητες, ανάλογα με το πόσο χρειάζεστε.
Το καλαμπόκι αποθηκεύεται καλύτερα σε ολόκληρους σπόρους. Έτσι και σπάσει ο φλοιός, το εσωτερικό φύτρο μένει εκτεθειμένο. Αυτό μειώνει τον χρόνο διατήρησής του και την θρεπτική αξία του κατά 80% τοις εκατό. Αν περνάτε το ολόκληρο καλαμπόκι μέσα από ένα μύλο μπορείτε γρήγορα εύκολα να φτιάξετε χοντροκομμένο καλαμπόκι ή να πάρετε καλαμποκάλευρο σε μία πιο λεπτή ρύθμιση του μύλου.
Να προσέχετε την υγρασία που περιέχει - η μούχλα είναι ο χειρότερος εχθρός του καλαμποκιού όταν αυτό αποθηκεύεται σε μεγάλες ποσότητες. Ποτέ, μα ποτέ, μην φάτε μουχλιασμένο καλαμπόκι. Μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από μυκοτοξίνες που ίσως αποβεί μοιραία!
Σκληρό Κόκκινο Σιτάρι συγκριτικά με Μαλακό Λευκό Σιτάρι για Αποθήκευση & Ψήσιμο
Συχνά με ρωτούν για τις διαφορές ανάμεσα στις ποίκιλες του σταριού, ειδικά για το σκληρό σιτάρι σε σχέση με το μαλακό. Το μαλακό λευκό σιτάρι έχει χαμηλότερη θρεπτική αξία (πρωτεΐνη) από ότι το σκληρό κόκκινο χειμωνιάτικο στάρι. Αν και τα δύο χαρακτηρίζονται ως σκληρά δημητριακά, οι ποικιλίες του σκληρού σιταριού αποθηκεύονται καλύτερα από εκείνες του μαλακού (τριάντα και πλέον χρόνια σε σχέση με τα δεκαπέντε ή είκοσι του μαλακού λευκού σιταριού). Και για τους δύο αυτούς λόγους, το σκληρό κόκκινο χειμωνιάτικο σιτάρι είναι καλύτερο για οικιακά προγράμματα αποθήκευσης τροφίμων. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από ένα εξαιρετικό άρθρο πάνω στο σιτάρι πού βρήκα στον ισότοπο της Walton Feed:
Τα σκληρά σιτάρια συνήθως περιέχουν μικρότερους πυρήνες που είναι σκληρότεροι από τους πυρήνες του μαλακού σταριού. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και γλουτένης, προορισμένων κυρίως για παρασκευή αλεύρων. Ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης, τα σκληρά σιτάρια μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικά επίπεδα πρωτεΐνης. Για την παρασκευή ψωμιού, το σιτάρι σας θα πρέπει να έχει ως ελάχιστο ποσοστό πρωτεΐνης το 12%. Οι ποικιλίες του σκληρού σταριού μπορεί να έχουν ποσοστό πρωτεΐνης μέχρι και 15 ή 16%. Σε γενικές γραμμές, για την παρασκευή ψωμιού, όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, τόσο το καλύτερο. Το σκληρό λευκό σιτάρι είναι ένας σχετικά νεοφερμένος, και συνήθως παράγει ένα πιο ανοιχτόχρωμο και πιο μαλακό ψωμί, και για τον λόγο αυτό κερδίζει γρήγορα την προτίμηση των ερασιτεχνών αρτοποιών. Ωστόσο, έχουμε μιλήσει με αρτοποιούς που προτιμούν το σκληρό κόκκινο στάρι για την πιο γεμάτη γεύση του και την πιο παραδοσιακή υφή πού δίνει στις φρατζόλες.
Παλαιά αποθηκευμένα τρόφιμα
Κάποιοι πού είχαν αρχίσει να αποθηκεύουν προμήθειες πριν από είκοσι χρόνια, ή ακόμα και κληρονόμησαν κάποιες προμήθειες από συγγενείς τους, με ρωτούν αν οι προμήθειες αυτές μπορούν ακόμη να καταναλωθούν. Κάποια πράγματα, όπως το αλάτι, μπορούν να παραμείνουν αποθηκευμένα για αιώνες, αρκεί να μην μολυνθούν από την σκουριά ή την αποσύνθεση των δοχείων τους. Αν είναι αποθηκευμένα σε στεγνό μέρος, το σκληρό κόκκινο χειμωνιάτικο σιτάρι διατηρεί ακόμα το 98% της θρεπτικής του αξίας μετά από είκοσι χρόνια. Το ίδιο ισχύει για την ζάχαρη και το μέλι. Οι περισσότερες αφυδατωμένες τροφές, ωστόσο, όπως το ρύζι, τα φασόλια, το κρέας σόγιας, και οι περίφημες κονσέρβες βοδινού σε συσκευασία αζώτου που υποτίθεται πως έχουν ζωή τριάντα χρόνων, θα έχουν χάσει υπερβολικά μεγάλο μέρος της θρεπτικής αξίας τους για να είναι χρήσιμα μετά από είκοσι χρόνια, ακόμα και αν είχαν συσκευαστεί με συσκευασία αζώτου. Μπορεί να είναι ακόμα ευχάριστα στην γεύση, αλλά εκτός και αν βρίσκεστε σε δίαιτα, τι άξια θα έχει να τα φάτε αν έχουν χάσει το 90% της διατροφικής τους αξίας;
Αν αμφιβάλλετε, πετάξτε τα. Το ιδανικό θα ήταν να ανανεώνετε συνεχώς τα αποθηκευμένα σας τρόφιμα, έτσι ώστε να αποφεύγετε παρόμοια σπατάλη.
Και μία μικρή εγκυκλοπαιδική πληροφορία: Στον τάφο κάποιου Αιγύπτιου Φαραώ βρέθηκε σιτάρι. 'Ένα μικρό ποσοστό των σπόρων του έβγαλαν φύτρα, ακόμα και μετά από 2.600 χρόνια. Αν έχετε παλιότερους σπόρους κηπουρικών σε συσκευασίες, δοκιμάστε τους. Η αναλογία των σπόρων που τελικά θα φυτρώσουν θα είναι μικρή, αλλά ίσως έχουν κάποια οριακή χρησιμότητα. Απλώς μην σπαταλάτε πολύ κόπο οργώνοντας και καλλιεργώντας τέτοια παρτέρια στον κήπο σας!
Πώς να Αποθηκεύετε τα Τρόφιμα σας με Ασφάλεια
Μπορείτε να κάνετε μόνοι σας σχεδόν όλα όσα απαιτούνται για την αποθήκευση των τροφίμων του σπιτιού σας, με πιο σημαντική εξαίρεση εκείνη του συσκευασμένου γάλακτος σε σκόνη. (Είναι μεγάλη φασαρία να το συσκευάσετε μόνοι σας, και εξαιτίας της περιεκτικότητας του γάλακτος σε ζωικό λίπος μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα μόνο μέσα στις εμπορικές συσκευασίες αζώτου). Τα εμπορικά κονσερβαρισμένα «ετήσια αποθέματα» τροφής είναι περιττά ακριβά. Ακόμα και το αλάτι είναι συσκευασμένο σε κονσέρβες. Μιλάμε για υπερβολή στις συσκευασίες. Στην περίπτωση του σταριού, πληρώνετε δύο με πέντε φορές περισσότερο το προϊόν εξαιτίας της συσκευασίας. Καλύτερα να αγοράζετε τα τρόφιμα σας χονδρικά (μέλι, ολόκληροι σπόροι δημητριακών, φασόλια και ρύζι) και να τα κονσερβοποιείτε ή να τα συσκευάζετε με κάποιο άλλο τρόπο μόνοι σας.
Εκτός και αν έχετε πολύ μεγάλα δοχεία αποθήκευσης σιτηρών, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αποθηκεύετε σιτάρι και καλαμπόκι για λιγοστά ζώα ή για ανθρώπινη κατανάλωση είναι να αγοράσετε γαλβανισμένους τενεκέδες σκουπιδιών με καπάκια που να κλείνουν καλά. Αν θα βρίσκονται πάνω σε υγρό πάτωμα, τοποθετήστε τους πάνω σε ξύλινους τάκους για να αποφύγετε την σκουριά. Όταν βρείτε γαλβανισμένους κάδους σκουπιδιών να πουλιούνται σε τιμή ευκαιρίας, αγοράστε αρκετούς. Μία άλλη καλή μέθοδος αποθήκευσης είναι οι πλαστικοί κουβάδες τροφίμων των είκοσι ή είκοσι πέντε κιλών, με καπάκια που σφραγίζουν. Αυτά μπορούν εύκολα να στοιβαχτούν το ένα πάνω στο άλλο, αλλά να ξέρετε πώς δεν προστατεύουν τόσο από τα ζωύφια όσο οι τενεκέδες ή τα βαρέλια από γαλβανισμένο χάλυβα. Αποφασισμένοι αρουραίοι ανοίγουν συχνά τρύπες με τα δόντια τους σε πλαστικούς κάδους τροφίμων. Αν λοιπόν επιλέξετε αυτή τη μέθοδο, να στήσετε και ποντικοπαγίδες, και να ελέγχετε τούς κάδους κάθε λίγες εβδομάδες για σημάδια φθοράς.
Σημαντικός Εξοπλισμός προς Αποθήκευση-Πλαστικοί Κουβάδες Κατάλληλοι Για Τρόφιμα
Το σιτάρι, το ρύζι, και τα φασόλια σε μεγάλες ποσότητες αποθηκεύονται καλύτερα σε πλαστικούς κουβάδες των είκοσι ή είκοσι πέντε κιλών, κατάλληλων για τρόφιμα.
Αν χρησιμοποιήσετε δικούς σας κουβάδες, βεβαιωθείτε πώς είναι κατάλληλοι για τρόφιμα (οι περισσότεροι κουβάδες πού προορίζονται για μπογιά δεν είναι). Και αν επαναχρησιμοποιήσετε κουβάδες τροφίμων, βεβαιωθείτε πως θα χρησιμοποιούνται μόνο για τρόφιμα που δεν μυρίζουν. Η επαναχρησιμοποίηση κουβάδων που προηγουμένως είχαν μέσα τουρσί για να αποθηκεύσετε ρύζι μπορεί να σας δώσουν ρύζι με γεύση τουρσί!
Αν συσκευάσετε οι ίδιοι τα σιτηρά και τα λαχανικά σε πλαστικούς κουβάδες θα γλυτώσετε πολλά χρήματα.
Προσοχή: βεβαιωθείτε πώς χρησιμοποιείτε πακέτα απορρόφησης οξυγόνου (διαθέσιμα και αυτά από την Walton) ή την μέθοδο Του ξηρού πάγου για να σκοτώσετε όλα τα μαμούνια και τις Προνύμφες πριν σφραγίσετε τον κάθε φάκελο.
Κουβάδες κατάλληλοι για τρόφιμα χωρητικότητας είκοσι κιλών μπορείτε να αποκτήσετε και δωρεάν από τα αρτοποιεία.
Τι καθορίζει αν ένας κουβάς είναι κατάλληλος για τρόφιμα;
Έχω δει μεγάλη σύγχυση, τόσο στον Τύπο όσο και στο Διαδίκτυο σχετικά με το αν όλοι οι πλαστικοί κουβάδες από HDPE (πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας) είναι κατάλληλοι για αποθήκευση τροφίμων. Ο αριθμός 2 (μέσα στα βέλη που κυκλώνουν το σύμβολο της ανακύκλωσης) αναφέρονται στο HDPE, αλλά δεν είναι όλα τα πλαστικά πού φέρνουν το σύμβολο «2» κατάλληλα για τρόφιμα. Η «καταλληλότητα» για τρόφιμα εξαρτάται από την καθαρότητα του πλαστικού και από το είδος του καλουπιού που χρησιμοποιείται, και όχι από το ίδιο το είδος του πλαστικού, αφού κάθε αγνό υλικό HDPE είναι ασφαλές για τρόφιμα. Για τα δοχεία των χρωμάτων και άλλα είδη χρήσεων, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν συχνά ένα λιγότερο ακριβό (και τοξικό) υλικό στο καλούπι για τις μηχανές έγχυσης του πλαστικού. Για πλαστικό κατάλληλο για τρόφιμα πρέπει να χρησιμοποιούν μία μη τοξική φόρμουλα ή όποια είναι πιο ακριβή. Έτσι, αν πάνω στους κουβάδες δεν αναγράφονται οι λέξεις «κατάλληλο για τρόφιμα» (food grade) ή εγκεκριμένο από κάποιο οργανισμό τροφίμων (NSF-, FDA- USDA- approved) θα πρέπει να ελέγξετε τις ιστοσελίδες τού κατασκευαστή για να βεβαιωθείτε αν οι κουβάδες του είναι κατάλληλοι για τρόφιμα.
Ο Malcolm από το SurvivalBlog έχει δώσει κάποια επιπλέον στοιχεία για την διαπερατότητα του οξυγόνου σε διάφορα ολικά. Για μεγάλους χρόνους αποθήκευσης τροφίμων, όσο πιο μικρός αριθμός, τόσο το καλύτερο.
Υλικό ml 02 (ανά ημέρα-άνά τ.μ.-ανά ατμόσφαιρα)
ΡΕ (πολυαιθυλένιο) 6.000-15.000
HDPE 1.500-3.000
Mylar 50-100
Αντικολλητικό πλαστικό 10-400
Saran 10-350
Αντικολλητικό αλουμίνιο 0
Ατσάλινα δοχεία 0
Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Γενιά της Ταυτότητας

Η Γενιά της ΤαυτότηταςEίμαστε η γενιά της ταυτότητας. Είμαστε η γενιά που μας σκοτώνουν γιατί κοιτάξαμε το λάθος πρόσωπο. Γιατί αρνηθήκαμε σε κάποιον ένα τσιγάρο ή γιατί είχαμε μια συμπεριφόρα που ενόχλησε κάποιον. Είμαστε η γενιά της εθνικής διασπασής της συνολικής αποτυχίας της συνύπαρξης, και της αναγκαστικής ανάμιξης των φυλών. Είμαστε η γενιά που τιμωρείτε διπλά. Καταδικασμένη να πληρώσει σε ένα κοινωνικο σύστημα που είναι τόσο γενναιόδορο με τους ξένους και που έγινε τόσο δυσβάσταχτο για το δικό μας λαό. Η γενιά μας είναι τα θύματα της γενιάς του Πολυτεχνείου που διοίκησε, μετατρέποντας τις σοσιαλιστικές της ιδέες σε τραπεζικούς λογαριασμούς ξεπουλώντας τον λαό και την πατρίδα. Απορρίπτουμε τα βιβλία της ιστορίας σας, για να ανακτήσουμε τις δικές μας αναμνήσεις μέσα απο τις ηρωικές πράξεις των προγώνων μας που διαγράφετε για να προβάλετε "ολοκαυτώματα" ξένων λαών. Δέν πιστεύουμε πλέον οτι ο Yusuf (αραβικό όνομα) είναι αδελφός μας. Έχουμε σταματήσει να πιστεύουμε σε ένα "Παγκόσμιο χωριό" και στην "Οικογένεια του ανθρώπου" Ανακαλύψαμε ότι έχουμε ρίζες, καταγωγή και ως εκ τούτου έχουμε ένα μέλλον. Η κληρονομιά μας είναι η γή μας, το αίμα μας, η ταυτότητα μας. Είμαστε οι κληρονόμοι του δικού μας μέλλοντος. Κλείσαμε τις τηλεόρασεις για να επιλέξουμε τι να δούμε και τι να διαβάσουμε, για να βγούμε στους δρόμους, να ζωγραφίσουμε τα συνθήματα μας στους τοίχους, να φωνάξουμε απο τα μεγάφωνα εναντίον της διευθαρμένης εξουσίας. Να σηκώσουμε τις σημαίες μας με το Λάμδα ψηλά. Το Λάμδα , που ήταν ζωγραφισμένο στις ασπίδες των περήφανων Σπαρτιατών προγόνων μας! Είναι το συμβολό μας. Δεν υποχωρούμε και δεν ενδίδουμε, κουραστήκαμε και βαρεθήκαμε απο την δειλία σας. Είστε απο τα χρόνια της μεταπολιτευτικής ευημερίας,της μίζας και της κομματοκρατίας, του SOS "Ρατσισμός" και της "ποικιλομορφίας" της σεξουαλικής απελευθέρωσης και της μιας σακούλας πλαστικά τρόφιμα απο τα Lidl. Eίμαστε η γένια με πάνω απο 50% ανεργία κοινωνικό χρέος , πολυπολιτισμική κατάρρευση και μια έκρηξη του αντιλευκού ρατσισμού. Είμαστε η γενιά με διαλυμένες οικογένειες, αυτοκτονίες και χρέη στο "κοινωνικό" σας κράτος και στίς τράπεζες της δημοκρατίας σας Δέν θα μάς εξαγοράσετε με ένα συγκαταβατικό πολιτικάντικο βλέμμα, με μια αμειβόμενη απο το κράτος εργασία της μιζέριας και ένα ελαφρύ κτύπημα στον ώμο. Δέν χρειαζόμαστε την δική σας πολιτική για την Ελλάδα.Η Ελλάδα είναι η πολιτική μας. Είμαστε απο το χτές, είμαστε απο το αύριο...Είμαστε η Γενιά της Ταυτότητας. Κείμενο απο την Γαλλική Γενιά της Ταυτότητας, προσαρμοσμένο με παρεμβάσεις στα Ελληνικά δεδομένα, απο μπλόγκ "απόρρητο" Όσους μπλόγκερ εμπνέει ας το ανεβάσουν.
http://wwwaporrito.blogspot.gr/

ΚΙΚΕΡΩΝ

Ένα έθνος μπορεί να επιζήσει από τους ανόητους και ακόμα και τους φιλόδοξούς του. Αλλά δεν μπορεί να επιζήσει από την προδοσία στο εσωτερικό του.Ένας εχθρός προ των πυλών είναι λιγότερο τρομερός γιατί είναι γνωστός και κρατά την σημαία του υψωμένη. Αλλά οι προδότες που κινούνται μεταξύ των εγκλείστων ελεύθερα, οι δικοί τους ύπουλοι ψίθυροι που σιγοψιθυρίζονται μέσα σ’όλες τις αυλές, ακούονται μέχρι τις αίθουσες της κυβέρνησης της ίδιας... γιατί ο προδότης δεν φαίνεται καθόλου ως προδότης: Μιλά με εκφράσεις γνωστές στα θύματά του, και φορά τα πρόσωπά τους και τα ενδύματά τους, απευθύνεται στη μικροψυχία που βρίσκεται βαθιά στις ψυχές όλων των ανθρώπων. Σαπίζει τη ψυχή ενός έθνους, εργάζεται κρυφά και άγνωστος στη νύχτα για να υπονομεύσει τους στυλοβάτες της πόλης μολύνει το πολιτικό σώμα έτσι ώστε να μην μπορεί πλέον να αντισταθεί. Ο δολοφόνος πρέπει να είναι λιγώτερο τρομακτικός

Τὸ καθῆκον μας : Περικλής Γιαννόπουλος , επίκαιρος όσο ποτέ

«Δὲν θὰ κρίνετε Σεῖς οἱ Φράγκοι -τὰ χθεσινὰ Ἀγριογούρουνα- Ἐμᾶς, ἀλλ᾿ Ἐμεῖς θὰ κρίνωμε Σᾶς καὶ τὸν Πολιτισμόν σας.»
Ἡμεῖς οἱ Ἰδεολόγοι εἴμεθα οἱ πνευματικοὶ πατέρες τοῦ λαοῦ. Ἡμεῖς εἴμεθα οἱ πραγματικοὶ ποιμένες αὐτοῦ. Ἡμεῖς κρατοῦμεν εἰς τὰ χέρια μας, τὴν ψυχήν του, τὴν καρδιά του, τὸ πνεῦμά του. Ἡμεῖς ἂν θέλωμεν τὸν διαφθείρομεν ἔως τὸ κόκκαλον. Ἡμεῖς ἐὰν θέλωμεν τὸν ναρώνομεν, τὸν ἀρρωσταίνομεν, τὸν πεθαίνομεν, τοῦ κόπτομεν κάθε καλόν, κάθε χαράν. Ἡμεῖς ἂν θέλωμεν τὸν βοηθοῦμεν ν᾿ ἀνθίσῃ περίφημα, νὰ εἶνε παραδειγματικός, θαυμάσιος. Οὔτε ὁ Δηλιγιάννης, οὔτε ὁ Τρικούπης, οὔτε κανεὶς ἄλλος πταίει, δι᾿ ὅ,τι ἔγινε, δι᾿ ὅ,τι γίνεται. Πταίουν μόνον, κυρίως, πρῶτοι, οἱ ἄνθρωποι τοῦ πνεύματος, καὶ ἡμᾶς βαρύνει ὁλόκληρος ἡ εὐθύνη της σήμερον, ἡ φοβερὰ εὐθύνη τῆς αὔριον ὁλόκληρος.

"Είς οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης".-Όμηρος

8 - Φεβρουαρίου 2005

"Αναλαμβάνετε, κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μία πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις: Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης"

Ψαρούδα-Μπενάκη πρός Κάρολο... Παπούλια.

Η Αποκρυπτογράφηση της δήλωσης