Εις κάθε Έλληνα το γένος και την παιδείαν "Οἱ δὲ τῶν παίδων διδάσκαλοι ἀνοιγέτωσαν μὲν τὰ διδασκαλεῖα μὴ πρότερον ἡλίου ἀνιόντος, κλειέτωσαν δὲ πρὸ ἡλίου δύνοντος. καὶ μὴ ἐξέστω τοῖς ὑπὲρ τὴν τῶν -παίδων ἡλικίαν οὖσιν εἰσιέναι τῶν παίδων ἔνδον ὄντων, ἐὰν μὴ υἱὸς διδασκάλου ἢ ἀδελφὸς ἢ θυγατρὸς ἀνήρ· ἐὰν δέ τις παρὰ ταῦτ᾽ εἰσίῃ, θανάτῳ ζημιούσθω." Αισχίνης κατά Τιμάρχου παρ.12...- Έτος ιδρύσεως 2006

Ου πάντα τοις πάσι ρητά.

Πυθαγόρας, 580-490 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

δεν μπορούν να ειπωθούν όλα σε όλους

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011


Ο Αρίσταρχος και η απόσταση των αστέρων
01/11/2007  
Σήμερα είναι κοινώς αποδεκτό, ότι ο Αρίσταρχος ήταν ο πρώτος που μίλησε για το Ηλιοκεντρικό σύστημα.
Στην πραγματικότητα η ηλιοκεντρική θεωρία έχει τις ρίζες της ήδη από την εποχή του Πυθαγόρα. Δε θα πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάτε ότι και ο ίδιος ο Αρίσταρχος ήταν Πυθαγόρειος.
Όπως και να έχει, ο Αρίσταρχος προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και αυτό θα πρέπει να του το αναγνωρίσουμε. Προσπάθησε να αποδείξει την υπόθεση του ηλιοκεντρικού συστήματος, μετρώντας την ετήσια παράλλαξη των αστέρων. Η ετήσια παράλλαξη ενός αστέρα είναι η γωνία υπό την οποία φαίνεται η ακτίνα της τροχιάς της Γης από τον αστέρα. Στο επόμενο υποδεικνύεται ο τρόπος υπολογισμού της.


Μέτρηση ετήσιας παράλλαξης ενός αστέρα (με σύγχρονη ορολογία).
Η ετήσια παράλλαξη είναι η γωνία φ
Επειδή η απόσταση του αστέρα είναι πολύ μεγάλη, η γωνία αυτή θα είναι πολύ μικρή. Αυτό σημαίνει ότι η απόσταση του αστέρα τόσο από τον Ήλιο όσο και από τη Γη, θα είναι προσεγγιστικά ίδια.
Στο σχήμα το μέγεθος ρ είναι ίσο με την απόσταση της Γης από τον Ήλιο και ονομάζεται αστρονομική μονάδα (συμβολίζεται με a.u. = astronomical unit). Μια αστρονομική μονάδα είναι περίπου ίση με 150.000.000 Km (150 εκατομμύρια χιλιόμετρα).
Όπως είπαμε η γωνία φ (δηλαδή η ετήσια παράλλαξη) είναι πολύ μικρή και μάλιστα μικρότερη και από ένα δευτερόλεπτο της μοίρας. (Μια μοίρα έχει 60 λεπτά και κάθε λεπτό 60 δευτερόλεπτα. Συνολικά μια μοίρα έχει 3600 δεύτερα). Πρέπει να είναι προφανές γιατί συμβαίνει αυτό. Γενικά οι αποστάσεις των αστέρων από τον Ήλιο είναι τόσο μεγάλες, έτσι ώστε η απόσταση του Ήλιου από τη Γη να είναι συγκριτικά αμελητέα.
Προκειμένου να υπολογίσουμε την ετήσια παράλλαξη αρκεί να προσδιορίσουμε τις συντεταγμένες του αστέρα σε δύο ημερομηνίες που διαφέρουν κατά 6 μήνες. Χρησιμοποιώντας σύγχρονη ορολογία, από το ορθογώνιο τρίγωνο Ηλίου - Γης - Αστέρα προκύπτει:
ημφ = ρ/r
Επειδή η γωνία φ είναι πολύ μικρή, το ημίτονο θα ισούται με την ίδια τη γωνία, σε μονάδεςrad φυσικά. Η προσέγγιση αυτή ισχύει ικανοποιητικά για γωνίες μικρότερες από 3οπερίπου. Στην περίπτωση που εξετάζουμε, η γωνία είναι μικρότερη από ένα δευτερόλεπτο της μοίρας και συνεπώς αυτή η προσέγγιση είναι απόλυτα αληθής. Έτσι τελικώς έχουμε:
φ = ρ/r
Λύνοντας ως προς r έχουμε: r = ρ/φ.
Επειδή όμως ρ=1 a.u. έπεται ότι:
r = 1/φ   (όπου το φ σε rad και το σε a.u.)
Αν εκφράσουμε τη γωνία φ σε δευτερόλεπτα της μοίρας, η εξίσωση γίνεται:
r (a.u.) = 3600*180/π  1/φ"  = 206.265  1/φ" 
όπου το φ" υποδηλώνει την παράλλαξη σε δευτερόλεπτα της μοίρας.
Η εξίσωση αυτή προκύπτει άμεσα από την προηγούμενη, με την μετατροπή των rad σε δευτερόλεπτα της μοίρας, δεδομένου ότι μια μοίρα έχει συνολικά 3600 δευτερόλεπτα και 180ο είναι π rad (π = 3,1415...).
Ορίζουμε ένα παρσέκ (pc=parsec, από το συνδυασμό parallax και second) την απόσταση ενός αστέρα όταν η ετήσια παράλλαξη είναι ίση με ένα δευτερόλεπτο της μοίρας (δηλαδή 1''). Με βάση τον ορισμό, η απόσταση ενός αστέρα σε παρσέκ δίνεται από την εξίσωση:
r (pc) = 1/φ"
Συγκρίνοντας με την προηγούμενη εξίσωση συμπεραίνουμε ότι 1 pc ισούται περίπου με 206.265 a.u, δηλαδή περίπου ίσο με 3,26 έτη φωτός.
Ένα έτος φωτός δηλώνει την απόσταση που διανύει το φως σε ένα χρόνο και ισούται περίπου με 9,46 1012 Km, δηλαδή περίπου με 9,46 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Το φως έχει την ανώτερη ταχύτητα στο σύμπαν και τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί ταχύτερα από αυτό. Η ταχύτητα του φωτός ισούται με 300.000 Km/sec περίπου.
Είναι φανερό ότι όσο μακριά βρίσκεται ένας αστέρας τόσο μικρότερη παράλλαξη θα παρουσιάζει. Για τους μακρινούς αστέρες η παράλλαξη είναι αδύνατο να μετρηθεί, ακόμη και με τα πιο σύγχρονα όργανα. Για να αντιληφθείτε τη δυσκολία στη μέτρηση, φανταστείτε πως μόνο περίπου 100 αστέρες εμφανίζουν οπτικά μετρήσιμη παράλλαξη. Με πολύ ευαίσθητες φωτογραφικές μετρήσεις είναι δυνατόν να μετρηθεί η παράλλαξη για περίπου 6000 αστέρες του γαλαξία μας. Η μεγαλύτερη παράλλαξη που έχει ποτέ μετρηθεί είναι φ=0",76 (δηλαδή 0,76 του δευτερολέπτου της μοίρας) ενός αστέρα που ανήκει στον αστερισμό του Κενταύρου (πρόκειται για ένα τριπλό σύστημα αστέρων, ορατό από το νότιο ημισφαίριο της Γης). Για το λόγο αυτό, ο εν λόγω αστέρας, καλείται εγγύτατος του Κενταύρου.
Με βάση την προηγούμενη εξίσωση, η απόσταση του εγγύτατου του Κενταύρου είναι:
r 1/0",76 = 1,32 pc
Δηλαδή περίπου 1,32*3,26 = 4,3 έτη φωτός. Άρα κάθε φορά που κοιτάμε τον εγγύτατο του Κενταύρου, τον βλέπουμε όπως ήταν πριν από περίπου 4 χρόνια, αφού το φως έχει πεπερασμένη ταχύτητα. Έτσι, στην ακραία περίπτωση που αυτός καταστραφεί, εμείς θα το μάθουμε μετά από 4 χρόνια. Για να αντιληφθείτε τη διαφορά, ενδεικτικά αναφέρω ότι το φως για να φτάσει από τον Ήλιο στη Γη χρειάζεται περίπου 8 λεπτά. Έτσι με αντίστοιχο συλλογισμό, οτιδήποτε συμβεί στον Ήλιο θα το μάθουμε μετά από 8 λεπτά. Ο εγγύτατος του Κενταύρου είναι ο κοντινότερος αστέρας στη Γη, εξαιρώντας φυσικά τον Ήλιο.
Κανένας αστέρας δεν εμφανίζει τόσο μεγάλη παράλλαξη ώστε να μπορεί να μετρηθεί με γυμνούς οφθαλμούς. Για την μέτρηση απαιτούνται σύγχρονα και πολύπλοκα αστρονομικά όργανα ακριβείας.
Ο Αρίσταρχος δεν κατάφερε ποτέ να μετρήσει την ετήσια παράλλαξη των αστέρων χρησιμοποιώντας τα αστρονομικά όργανα της εποχής του. Έτσι δεν μπόρεσε να την χρησιμοποιήσει για την απόδειξη των ισχυρισμών του περί του ηλιοκεντρικού συστήματος. Ωστόσο ο Αρίσταρχος δεν απέρριψε το ηλιοκεντρικό σύστημα, παρά την φαινομενική απουσία της ετήσιας παράλλαξης. Υπέθεσε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απόσταση των αστέρων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν του Ηλίου και της Γης. Δέχτηκε, λοιπόν, ότι όλοι οι αστέρες βρίσκονται σε άπειρη απόσταση.
Αντιθέτως οι γεωκεντριστές (δηλαδή αυτοί που ισχυρίζονταν ότι η γη βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος) ισχυρίστηκαν ότι η αδυναμία μέτρησης της ετήσιας παράλλαξης, οφείλεται στο ότι αυτή δεν υπάρχει (όπως και θα έπρεπε να συμβαίνει αν η Γη βρισκόταν στο κέντρο του Ηλιακού συστήματος). Κατά κάποιο τρόπο και άθελά του ο Αρίσταρχος, "βοήθησε" στην επικράτηση της γεωκεντρικής θεωρίας. Ο κόσμος δεν ήταν ακόμη έτοιμος να δεχτεί μια τόσο σημαντική ανακάλυψη.
Η ιδέα του Αρίσταρχου για την μέτρηση της απόστασης των αστέρων μέσω της ετήσιας παράλλαξης, διασώζεται από τον Αρχιμήδη στον "Ψαμμίτη". Στο ίδιο σύγγραμμα ο Αρχιμήδης αναφέρει πως επιπλέον ο Αρίσταρχος ισχυριζόταν ότι η Γη και οι υπόλοιποι πλανήτες περιφέρονται, γύρω από τον Ήλιο, σε "λοξούς" κύκλους και δεν έχουν απλά κυκλικές τροχιές. Δεδομένου ότι ένας λοξός κύκλος είναι μια έλλειψη, σας θυμίζει κάτι η υπόθεση του Αρίσταρχου;

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Γενιά της Ταυτότητας

Η Γενιά της ΤαυτότηταςEίμαστε η γενιά της ταυτότητας. Είμαστε η γενιά που μας σκοτώνουν γιατί κοιτάξαμε το λάθος πρόσωπο. Γιατί αρνηθήκαμε σε κάποιον ένα τσιγάρο ή γιατί είχαμε μια συμπεριφόρα που ενόχλησε κάποιον. Είμαστε η γενιά της εθνικής διασπασής της συνολικής αποτυχίας της συνύπαρξης, και της αναγκαστικής ανάμιξης των φυλών. Είμαστε η γενιά που τιμωρείτε διπλά. Καταδικασμένη να πληρώσει σε ένα κοινωνικο σύστημα που είναι τόσο γενναιόδορο με τους ξένους και που έγινε τόσο δυσβάσταχτο για το δικό μας λαό. Η γενιά μας είναι τα θύματα της γενιάς του Πολυτεχνείου που διοίκησε, μετατρέποντας τις σοσιαλιστικές της ιδέες σε τραπεζικούς λογαριασμούς ξεπουλώντας τον λαό και την πατρίδα. Απορρίπτουμε τα βιβλία της ιστορίας σας, για να ανακτήσουμε τις δικές μας αναμνήσεις μέσα απο τις ηρωικές πράξεις των προγώνων μας που διαγράφετε για να προβάλετε "ολοκαυτώματα" ξένων λαών. Δέν πιστεύουμε πλέον οτι ο Yusuf (αραβικό όνομα) είναι αδελφός μας. Έχουμε σταματήσει να πιστεύουμε σε ένα "Παγκόσμιο χωριό" και στην "Οικογένεια του ανθρώπου" Ανακαλύψαμε ότι έχουμε ρίζες, καταγωγή και ως εκ τούτου έχουμε ένα μέλλον. Η κληρονομιά μας είναι η γή μας, το αίμα μας, η ταυτότητα μας. Είμαστε οι κληρονόμοι του δικού μας μέλλοντος. Κλείσαμε τις τηλεόρασεις για να επιλέξουμε τι να δούμε και τι να διαβάσουμε, για να βγούμε στους δρόμους, να ζωγραφίσουμε τα συνθήματα μας στους τοίχους, να φωνάξουμε απο τα μεγάφωνα εναντίον της διευθαρμένης εξουσίας. Να σηκώσουμε τις σημαίες μας με το Λάμδα ψηλά. Το Λάμδα , που ήταν ζωγραφισμένο στις ασπίδες των περήφανων Σπαρτιατών προγόνων μας! Είναι το συμβολό μας. Δεν υποχωρούμε και δεν ενδίδουμε, κουραστήκαμε και βαρεθήκαμε απο την δειλία σας. Είστε απο τα χρόνια της μεταπολιτευτικής ευημερίας,της μίζας και της κομματοκρατίας, του SOS "Ρατσισμός" και της "ποικιλομορφίας" της σεξουαλικής απελευθέρωσης και της μιας σακούλας πλαστικά τρόφιμα απο τα Lidl. Eίμαστε η γένια με πάνω απο 50% ανεργία κοινωνικό χρέος , πολυπολιτισμική κατάρρευση και μια έκρηξη του αντιλευκού ρατσισμού. Είμαστε η γενιά με διαλυμένες οικογένειες, αυτοκτονίες και χρέη στο "κοινωνικό" σας κράτος και στίς τράπεζες της δημοκρατίας σας Δέν θα μάς εξαγοράσετε με ένα συγκαταβατικό πολιτικάντικο βλέμμα, με μια αμειβόμενη απο το κράτος εργασία της μιζέριας και ένα ελαφρύ κτύπημα στον ώμο. Δέν χρειαζόμαστε την δική σας πολιτική για την Ελλάδα.Η Ελλάδα είναι η πολιτική μας. Είμαστε απο το χτές, είμαστε απο το αύριο...Είμαστε η Γενιά της Ταυτότητας. Κείμενο απο την Γαλλική Γενιά της Ταυτότητας, προσαρμοσμένο με παρεμβάσεις στα Ελληνικά δεδομένα, απο μπλόγκ "απόρρητο" Όσους μπλόγκερ εμπνέει ας το ανεβάσουν.
http://wwwaporrito.blogspot.gr/

ΚΙΚΕΡΩΝ

Ένα έθνος μπορεί να επιζήσει από τους ανόητους και ακόμα και τους φιλόδοξούς του. Αλλά δεν μπορεί να επιζήσει από την προδοσία στο εσωτερικό του.Ένας εχθρός προ των πυλών είναι λιγότερο τρομερός γιατί είναι γνωστός και κρατά την σημαία του υψωμένη. Αλλά οι προδότες που κινούνται μεταξύ των εγκλείστων ελεύθερα, οι δικοί τους ύπουλοι ψίθυροι που σιγοψιθυρίζονται μέσα σ’όλες τις αυλές, ακούονται μέχρι τις αίθουσες της κυβέρνησης της ίδιας... γιατί ο προδότης δεν φαίνεται καθόλου ως προδότης: Μιλά με εκφράσεις γνωστές στα θύματά του, και φορά τα πρόσωπά τους και τα ενδύματά τους, απευθύνεται στη μικροψυχία που βρίσκεται βαθιά στις ψυχές όλων των ανθρώπων. Σαπίζει τη ψυχή ενός έθνους, εργάζεται κρυφά και άγνωστος στη νύχτα για να υπονομεύσει τους στυλοβάτες της πόλης μολύνει το πολιτικό σώμα έτσι ώστε να μην μπορεί πλέον να αντισταθεί. Ο δολοφόνος πρέπει να είναι λιγώτερο τρομακτικός

Τὸ καθῆκον μας : Περικλής Γιαννόπουλος , επίκαιρος όσο ποτέ

«Δὲν θὰ κρίνετε Σεῖς οἱ Φράγκοι -τὰ χθεσινὰ Ἀγριογούρουνα- Ἐμᾶς, ἀλλ᾿ Ἐμεῖς θὰ κρίνωμε Σᾶς καὶ τὸν Πολιτισμόν σας.»
Ἡμεῖς οἱ Ἰδεολόγοι εἴμεθα οἱ πνευματικοὶ πατέρες τοῦ λαοῦ. Ἡμεῖς εἴμεθα οἱ πραγματικοὶ ποιμένες αὐτοῦ. Ἡμεῖς κρατοῦμεν εἰς τὰ χέρια μας, τὴν ψυχήν του, τὴν καρδιά του, τὸ πνεῦμά του. Ἡμεῖς ἂν θέλωμεν τὸν διαφθείρομεν ἔως τὸ κόκκαλον. Ἡμεῖς ἐὰν θέλωμεν τὸν ναρώνομεν, τὸν ἀρρωσταίνομεν, τὸν πεθαίνομεν, τοῦ κόπτομεν κάθε καλόν, κάθε χαράν. Ἡμεῖς ἂν θέλωμεν τὸν βοηθοῦμεν ν᾿ ἀνθίσῃ περίφημα, νὰ εἶνε παραδειγματικός, θαυμάσιος. Οὔτε ὁ Δηλιγιάννης, οὔτε ὁ Τρικούπης, οὔτε κανεὶς ἄλλος πταίει, δι᾿ ὅ,τι ἔγινε, δι᾿ ὅ,τι γίνεται. Πταίουν μόνον, κυρίως, πρῶτοι, οἱ ἄνθρωποι τοῦ πνεύματος, καὶ ἡμᾶς βαρύνει ὁλόκληρος ἡ εὐθύνη της σήμερον, ἡ φοβερὰ εὐθύνη τῆς αὔριον ὁλόκληρος.

"Είς οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης".-Όμηρος

8 - Φεβρουαρίου 2005

"Αναλαμβάνετε, κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μία πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις: Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης"

Ψαρούδα-Μπενάκη πρός Κάρολο... Παπούλια.

Η Αποκρυπτογράφηση της δήλωσης