Παράλληλα, ο Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, προσκάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφθεί τη Λευκωσία.
Τις υπογραφές στις 8 από τις 11 συμφωνίες έβαλαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ από τη ρωσική πλευρά και ο Ιωάννης Κασουλίδης από την κυπριακή πλευρά. Αυτές οι οκτώ συμφωνίες αφορούν:
α) κατ’ αρχήν σε μνημόνιο συνεργασίας στον ναυτικό τομέα με έμφαση στην παραχώρηση διευκολύνσεων σε σκάφη του ρωσικού Ναυτικού,
β) στο κοινό πρόγραμμα δράσης των δύο κρατών για την περίοδο 2015 – 2017, στο οποίο καταγράφεται και η σαφής θέσης της Μόσχας για το Κυπριακό,
γ) στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας,
δ) στην αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών,
ε) στην επικαιροποίηση παλαιότερης στρατιωτικής και τεχνικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 1996,
στ) στη συνεργασία σε ζητήματα εκπαίδευσης, επιστήμης και πολιτισμού,
ζ) στη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και
η) στη συνεργασία σε θέματα εμπορίου, γεωργίας, ενέργειας, τουρισμού, μεταφορών κ.ά.
Όπως προαναφέρθηκε, ιδιαίτερη σημασία έχει η έγκριση από τη ρωσική Δούμα της αναδιάρθρωσης και επιμήκυνσης του δανείου που είχε παράσχει η Ρωσία στην Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, η αποπληρωμή του δανείου παρατείνεται από το 2018 στο 2022 και το επιτόκιο αποπληρωμής μειώνεται από το 4,5% στο 2,5%. Η απόφαση ανακοινώθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τον Πρόεδρο της Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν.
Ο Ναρίσκιν, που αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα τη Λευκωσία, ευχαρίστησε τον κύπριο Πρόεδρο για τη στάση που τήρησαν οι κύπριοι βουλευτές στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε σχέση με τη διεύρυνση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας με αφορμή την ουκρανική κρίση.
newpost
http://greeknation.blogspot.gr/2015/02/11.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου