Εις κάθε Έλληνα το γένος και την παιδείαν "Οἱ δὲ τῶν παίδων διδάσκαλοι ἀνοιγέτωσαν μὲν τὰ διδασκαλεῖα μὴ πρότερον ἡλίου ἀνιόντος, κλειέτωσαν δὲ πρὸ ἡλίου δύνοντος. καὶ μὴ ἐξέστω τοῖς ὑπὲρ τὴν τῶν -παίδων ἡλικίαν οὖσιν εἰσιέναι τῶν παίδων ἔνδον ὄντων, ἐὰν μὴ υἱὸς διδασκάλου ἢ ἀδελφὸς ἢ θυγατρὸς ἀνήρ· ἐὰν δέ τις παρὰ ταῦτ᾽ εἰσίῃ, θανάτῳ ζημιούσθω." Αισχίνης κατά Τιμάρχου παρ.12...- Έτος ιδρύσεως 2006

Ου πάντα τοις πάσι ρητά.

Πυθαγόρας, 580-490 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

δεν μπορούν να ειπωθούν όλα σε όλους

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Μια διαφορετική ξενάγηση! Απολαύστε την Αρχαία Αγορά της Αθήνας από drone [βίντεο]

Η Αρχαία Αγορά της Αθήνας ήταν η καρδιά της αρχαίας πόλης: μια μεγάλη, ανοικτή πλατεία που αποτελούσε την έδρα της δικαιοσύνης, το πολιτικό, οικονομικό, διοικητικό, κοινωνικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της πόλης, όπου όλοι οι πολίτες της πόλης συγκεντρώνονταν για να πραγματοποιήσουν κάθε είδους δραστηριότητα.

Την Αρχαία Αγορά διέσχιζε η Οδός των Παναθηναίων από την οποία διήρχετο η μεγάλη πομπή προς την Ακρόπολη κατά την διάρκεια των εορτασμών των Παναθηναίων που θέσπισε ο Πεισίστρατος και τελούνταν το τρίτο έτος κάθε Ολυμπιάδας.
Η ιστορία
Η περιοχή της Αρχαίας Αγοράς
Η περιοχή της Αρχαίας Αγοράς ήταν κατοικημένη από την πρώιμη νεολιθική επόχη (3.000 π.Χ.) ενώ είχε χρησιμοποιηθεί κατά περιόδους και ως νεκροταφείο. Στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., την εποχή του μεγάλου νομοθέτη Σόλωνα, η περιοχή μετατράπηκε σε δημόσιο χώρο συγκέντρωσης των πολιτών. Διάφορα διοικητικά κτίρια και μικρά ιερά χτίστηκαν σιγά-σιγά, ενώ η αγορά απέκτησε και νερό από πηγές που τροφοδοτώνταν από το υδραγωγείο της πόλης.
Μετά την ολική καταστροφή της Αθήνας από την επίθεση των Περσών το 480 π.Χ. η πόλη χτίστηκε από την αρχή και πολλά δημόσια κτίρια άρχισαν να κατασκευάζονται στην αγορά το ένα μετά το άλλο, κυρίως κατά τη διάρκεια του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. όταν η Αθήνα ανέλαβε την ηγεμονία όλης της Ελλάδας.
Ανακατασκευές
Μετά από μια σειρά ανακατασκευών που έγιναν το 2ο αιώνα π.Χ., η Αρχαία Αγορά της Αθήνας απέκτησε τη τελική τετράγωνη μορφή της η οποία διατηρείται έως σήμερα. Πολλές ανακατασκευές πραγματοποιήθηκαν επίσης μετά την σοβαρή καταστροφή της από τους Ρωμαίους το 89 π.Χ. και τους Χερουλείους το 267 μ.Χ.
Μετά την εισβολή των Σλάβων το 580 μ.Χ η αγορά εγκαταλείφθηκε, για να κατοικηθεί και να αναπτυχθεί ξανά μετά το 1834 όπου η Αθήνα έγινε η πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.
Η αγορά αποτελείται από μια μεγάλη ανοικτή πλατεία, που περιβάλλεται από κτίρια και στις τέσσερις πλευρές της.
Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πολλά και σημαντικά κτίρια όπως η αίθουσα του συμβουλίου (Βουλευτήριο), δημόσια κτίρια διοίκησης (Βασιλική Στοά και Νότια Στοά), τα γραφεία των δικαστών, το νομισματοκοπείο και οι αίθουσες των επίσημων αρχείων της πόλης (Μητρώον).
Η Αίθουσα των Δικαστηρίων
Μάλιστα στην Αίθουσα των Δικαστηρίων βρέθηκαν μπρούτζινες κάλπες ψηφοφοριών και μηχανισμός – ρολόι μέτρησης του χρόνου ομιλίας των μελών του. Η χρήση της περιοχής ως αγοράς αποδεικνύεται και από το μεγάλο αριθμό μαγαζιών και εργαστηρίων αγγειοπλαστικής, σιδηρουργικής, γλυπτικής και άλλων τεχνών.
Διαρρύθμιση
Μεγάλες στοές από κιανοστοιχίες πρόσφεραν σκιασμένες διόδους προς τους κατοίκους της πόλης που προσέρχονταν στην αγορά για να συναντήσουν τους φίλους του, να συζητήσουν για δουλειές, πολιτική, ή φιλοσοφία, ενώ σημαντικά αγάλματα και μνημεία υπενθύμιζαν στους πολίτες τους θριάμβους της πόλης.
Άλλα αξιοθέατα
Η Βιβλιοθήκη και το Ωδείο
Κάλυπταν τις πολιτιστικές ανάγκες των πολιτών, ενώ υπήρχαν αρκετοί ναοί και μικρά ιερά για τις λατρευτικές τους ανάγκες. Όλα αυτά τα κτίρια μαζί με τα μνημεία και τα ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών αποδεικνύουν το σημαντικό ρόλο που έπαιζε ο χώρος αυτός σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής
Η Στοά του Αττάλου
Στην Αρχαία Αγορά βρίσκεται επίσης ένα καταπληκτικό κτίριο, η Στοά του Αττάλου, το οποίο κατασκευάστηκε από το βασιλιά της Περγάμου Άτταλο, το 159 με 138 π.Χ, ως δώρο προς τους αθηναίους για την ευγνωμοσύνη του που του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει εκεί τις σπουδές του δίπλα στο φιλόσοφο Καρνεάδη.
Η στοά αυτή είναι ένα πολύ εντυπωσιακό διώροφο κτίριο με διπλές κιoνοστοιχίες, που χρησιμοποιήθηκε για να φιλοξενήσει πλήθος καταστημάτων και εργαστηρίων. Η στοά έγινε το κεντρικό εμπορικό κτίριο της Αγοράς και χρησιμοποιήθηκε για αιώνες, από την κατασκευή της μέχρι και την καταστροφή της από την επιδρομή των Χερουλείων. Η στοά ανακατασκευάστηκε την περίοδο 1953 – 1956 και από τότε χρησιμοποιείται ως μουσείο.
Ο Ναός του Ηφαίστου και της Αθηνάς Εργάνης (Θησείο)
Ένα άλλο εκπληκτικό μνημείο της Αρχαίας Αγοράς είναι ο Ναός του Ηφαίστου και της Αθηνάς Εργάνης, γνωστός ως Θησείο, που είναι και ο καλύτερα διατηρημένος ναός της Αθήνας. Είναι δωρικού ρυθμού και βρίσκεται στη βοδειοδυτική πλευρά της αγοράς, στην κορυφή του λόφου του Αγοραίου Κολωνού.
Είναι χτισμένος με το περίφημο πεντελικό μάρμαρο από τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα Ικτίνο, κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 5ου αιώνα π.Χ. και φέρει στη διακόσμησή του μεγάλο πλήθος γλυπτων. Στην ανατολική πρόσοψη αναπαρίστανται οι άθλοι του Ηρακλή, ενώ στην βόρεια και νότια πλευρά οι άθλοι του Θησέα. Σύμφωνα με τον ιστορικό Παυσανία, ο ναός φιλοξενούσε χάλκινα αγάλματα του Ηφαίστου και της Αθηνάς.
Άλλα αρχαιολογικά μνημεία
Στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς υπάρχουν και πολλά άλλα μνημεία όπως οι Ερμές, το Ωδείο του Αγρύππα, το Βουλευτήριο και άλλα που αξίζει να επισκεφτεί κανείς.
Το Athens Happy Train σας περιμένει για να κάνετε μαζί την πιο αξέχαστη βόλτα στα αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας και να μάθετε τα πιο ενδιαφέροντα μυστικά των αρχαίων Αθηναίων και του πολιτισμού τους.
Απολαύστε μια βόλτα από ψηλά…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Γενιά της Ταυτότητας

Η Γενιά της ΤαυτότηταςEίμαστε η γενιά της ταυτότητας. Είμαστε η γενιά που μας σκοτώνουν γιατί κοιτάξαμε το λάθος πρόσωπο. Γιατί αρνηθήκαμε σε κάποιον ένα τσιγάρο ή γιατί είχαμε μια συμπεριφόρα που ενόχλησε κάποιον. Είμαστε η γενιά της εθνικής διασπασής της συνολικής αποτυχίας της συνύπαρξης, και της αναγκαστικής ανάμιξης των φυλών. Είμαστε η γενιά που τιμωρείτε διπλά. Καταδικασμένη να πληρώσει σε ένα κοινωνικο σύστημα που είναι τόσο γενναιόδορο με τους ξένους και που έγινε τόσο δυσβάσταχτο για το δικό μας λαό. Η γενιά μας είναι τα θύματα της γενιάς του Πολυτεχνείου που διοίκησε, μετατρέποντας τις σοσιαλιστικές της ιδέες σε τραπεζικούς λογαριασμούς ξεπουλώντας τον λαό και την πατρίδα. Απορρίπτουμε τα βιβλία της ιστορίας σας, για να ανακτήσουμε τις δικές μας αναμνήσεις μέσα απο τις ηρωικές πράξεις των προγώνων μας που διαγράφετε για να προβάλετε "ολοκαυτώματα" ξένων λαών. Δέν πιστεύουμε πλέον οτι ο Yusuf (αραβικό όνομα) είναι αδελφός μας. Έχουμε σταματήσει να πιστεύουμε σε ένα "Παγκόσμιο χωριό" και στην "Οικογένεια του ανθρώπου" Ανακαλύψαμε ότι έχουμε ρίζες, καταγωγή και ως εκ τούτου έχουμε ένα μέλλον. Η κληρονομιά μας είναι η γή μας, το αίμα μας, η ταυτότητα μας. Είμαστε οι κληρονόμοι του δικού μας μέλλοντος. Κλείσαμε τις τηλεόρασεις για να επιλέξουμε τι να δούμε και τι να διαβάσουμε, για να βγούμε στους δρόμους, να ζωγραφίσουμε τα συνθήματα μας στους τοίχους, να φωνάξουμε απο τα μεγάφωνα εναντίον της διευθαρμένης εξουσίας. Να σηκώσουμε τις σημαίες μας με το Λάμδα ψηλά. Το Λάμδα , που ήταν ζωγραφισμένο στις ασπίδες των περήφανων Σπαρτιατών προγόνων μας! Είναι το συμβολό μας. Δεν υποχωρούμε και δεν ενδίδουμε, κουραστήκαμε και βαρεθήκαμε απο την δειλία σας. Είστε απο τα χρόνια της μεταπολιτευτικής ευημερίας,της μίζας και της κομματοκρατίας, του SOS "Ρατσισμός" και της "ποικιλομορφίας" της σεξουαλικής απελευθέρωσης και της μιας σακούλας πλαστικά τρόφιμα απο τα Lidl. Eίμαστε η γένια με πάνω απο 50% ανεργία κοινωνικό χρέος , πολυπολιτισμική κατάρρευση και μια έκρηξη του αντιλευκού ρατσισμού. Είμαστε η γενιά με διαλυμένες οικογένειες, αυτοκτονίες και χρέη στο "κοινωνικό" σας κράτος και στίς τράπεζες της δημοκρατίας σας Δέν θα μάς εξαγοράσετε με ένα συγκαταβατικό πολιτικάντικο βλέμμα, με μια αμειβόμενη απο το κράτος εργασία της μιζέριας και ένα ελαφρύ κτύπημα στον ώμο. Δέν χρειαζόμαστε την δική σας πολιτική για την Ελλάδα.Η Ελλάδα είναι η πολιτική μας. Είμαστε απο το χτές, είμαστε απο το αύριο...Είμαστε η Γενιά της Ταυτότητας. Κείμενο απο την Γαλλική Γενιά της Ταυτότητας, προσαρμοσμένο με παρεμβάσεις στα Ελληνικά δεδομένα, απο μπλόγκ "απόρρητο" Όσους μπλόγκερ εμπνέει ας το ανεβάσουν.
http://wwwaporrito.blogspot.gr/

ΚΙΚΕΡΩΝ

Ένα έθνος μπορεί να επιζήσει από τους ανόητους και ακόμα και τους φιλόδοξούς του. Αλλά δεν μπορεί να επιζήσει από την προδοσία στο εσωτερικό του.Ένας εχθρός προ των πυλών είναι λιγότερο τρομερός γιατί είναι γνωστός και κρατά την σημαία του υψωμένη. Αλλά οι προδότες που κινούνται μεταξύ των εγκλείστων ελεύθερα, οι δικοί τους ύπουλοι ψίθυροι που σιγοψιθυρίζονται μέσα σ’όλες τις αυλές, ακούονται μέχρι τις αίθουσες της κυβέρνησης της ίδιας... γιατί ο προδότης δεν φαίνεται καθόλου ως προδότης: Μιλά με εκφράσεις γνωστές στα θύματά του, και φορά τα πρόσωπά τους και τα ενδύματά τους, απευθύνεται στη μικροψυχία που βρίσκεται βαθιά στις ψυχές όλων των ανθρώπων. Σαπίζει τη ψυχή ενός έθνους, εργάζεται κρυφά και άγνωστος στη νύχτα για να υπονομεύσει τους στυλοβάτες της πόλης μολύνει το πολιτικό σώμα έτσι ώστε να μην μπορεί πλέον να αντισταθεί. Ο δολοφόνος πρέπει να είναι λιγώτερο τρομακτικός

Τὸ καθῆκον μας : Περικλής Γιαννόπουλος , επίκαιρος όσο ποτέ

«Δὲν θὰ κρίνετε Σεῖς οἱ Φράγκοι -τὰ χθεσινὰ Ἀγριογούρουνα- Ἐμᾶς, ἀλλ᾿ Ἐμεῖς θὰ κρίνωμε Σᾶς καὶ τὸν Πολιτισμόν σας.»
Ἡμεῖς οἱ Ἰδεολόγοι εἴμεθα οἱ πνευματικοὶ πατέρες τοῦ λαοῦ. Ἡμεῖς εἴμεθα οἱ πραγματικοὶ ποιμένες αὐτοῦ. Ἡμεῖς κρατοῦμεν εἰς τὰ χέρια μας, τὴν ψυχήν του, τὴν καρδιά του, τὸ πνεῦμά του. Ἡμεῖς ἂν θέλωμεν τὸν διαφθείρομεν ἔως τὸ κόκκαλον. Ἡμεῖς ἐὰν θέλωμεν τὸν ναρώνομεν, τὸν ἀρρωσταίνομεν, τὸν πεθαίνομεν, τοῦ κόπτομεν κάθε καλόν, κάθε χαράν. Ἡμεῖς ἂν θέλωμεν τὸν βοηθοῦμεν ν᾿ ἀνθίσῃ περίφημα, νὰ εἶνε παραδειγματικός, θαυμάσιος. Οὔτε ὁ Δηλιγιάννης, οὔτε ὁ Τρικούπης, οὔτε κανεὶς ἄλλος πταίει, δι᾿ ὅ,τι ἔγινε, δι᾿ ὅ,τι γίνεται. Πταίουν μόνον, κυρίως, πρῶτοι, οἱ ἄνθρωποι τοῦ πνεύματος, καὶ ἡμᾶς βαρύνει ὁλόκληρος ἡ εὐθύνη της σήμερον, ἡ φοβερὰ εὐθύνη τῆς αὔριον ὁλόκληρος.

"Είς οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης".-Όμηρος

8 - Φεβρουαρίου 2005

"Αναλαμβάνετε, κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μία πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις: Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης"

Ψαρούδα-Μπενάκη πρός Κάρολο... Παπούλια.

Η Αποκρυπτογράφηση της δήλωσης