Εκαναν την οικολογία τρόπο ζωής. Εφάρμοσαν στην πράξη απλούς κανόνες Φυσικής, και σήμερα πλέον απολαμβάνουν την «πράσινη» οικία τους, στο Γραμματικό
Χτίσαμε το σπίτι μας εδώ γιατί αγαπάμε τη φύση. Ανέκαθεν ήμασταν οικολόγοι», αναφέρει η κ. Μπριζίτ Θανάσουλα στα πρώτα πέντε λεπτά της συνέντευξης. Το σπίτι της οικογένειας Θανάσουλα βρίσκεται στο Γραμματικό, σε ύψος 400 μέτρων και είναι σχεδόν 100% οικολογικό. «Σχεδόν», γιατί χρειάζονται μια γεννήτρια για να τραβούν νερό από τη γεώτρηση των 220 μέτρων. «Χρειάζεται μεγάλη ενέργεια για να ξεκινήσει τη λειτουργία της η γεώτρηση. Αν έπαιρνε ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά ή από την ανεμογεννήτρια, θα άδειαζε τις μπαταρίες σε 10 δευτερόλεπτα», εξηγεί ο κ. Γιώργος Θανάσουλας. Με εξαίρεση τη συγκεκριμένη χρήση της γεννήτριας, λοιπόν, η οικία τους είναι φιλικότατη προς το περιβάλλον. Εχουμε και λέμε: μία ανεμογεννήτρια 900 βατ, τρία πάνελ φωτοβολταϊκών, ηλιακός θερμοσίφωνας, λάμπες φωτισμού που εξοικονομούν ώς και το 75% της ενέργειας, οικιακές συσκευές Α ηλεκτρικής κλάσης και διπλά τζάμια για καλύτερη μόνωση. «Ο οικολογικός σχεδιασμός της οικίας μας ξεκίνησε από τότε που το σπίτι ήταν ακόμα στη διαδικασία σχεδιασμού», επισημαίνει γελώντας η κ. Μπριζίτ.
Και ο σύζυγός της προσθέτει: «Χρησιμοποιήσαμε ξύλο, πέτρα και τούβλα. Αντί να τοποθετήσουμε τα τούβλα κάθετα, τα βάλαμε οριζόντια για να είναι ο τοίχος πιο παχύς. Δεύτερον, τοποθετήσαμε υαλοβάμβακα -πάλι για τη μόνωση- και στους τοίχους και στα πατώματα. Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει εμείς οι Ελληνες είναι ότι το Α και το Ω της οικονομίας ενέργειας στη χώρα μας είναι η μόνωση. Μια καλή μόνωση σημαίνει οικονομία ενέργειας σε ποσοστό 30% - 40%. Κατά τη διάρκεια του καύσωνα το θερμόμετρο της αυλής έδειχνε 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία του σπιτιού ήταν 29 βαθμούς. Eπιπλέον, ό,τι έσπασε ή χάλασε μπήκε μέσα στους τοίχους. Δεν θέλαμε να πετάξουμε ούτε τούβλα ούτε κεραμίδια. Ολα είναι καμουφλαρισμένα μέσα στα τοιχάκια που έχουμε κάνει με τις πέτρες και τις ξερολιθιές». Σε αντίθεση με τη Γαλλίδα γυναίκα του, που έζησε στο πανέμορφο περιβάλλον των Αλπεων, κοντά στα ιταλικά σύνορα, εκείνος μεγάλωσε στους Αμπελοκήπους και δεν είχε ιδιαίτερη επαφή με τη φύση, πέρα από τις συνηθισμένες εκπαιδευτικές εξορμήσεις και την ενασχόλησή του με την ορειβασία. Από την έναρξη όμως της φοιτητικής ζωής, οι σχέσεις του με το περιβάλλον έγιναν πιο στενές. «Το πανεπιστήμιο όπου σπούδαζα, στη Βόρεια Καρολίνα, βρισκόταν μέσα στο δάσος. Τότε άρχισα να απολαμβάνω πραγματικά τη φύση».
Διαφορετικός τρόπος σκέψης
Η ιδιαίτερη αυτή οικολογική ξενάγηση συνεχίζεται. Βγαίνουμε έξω από την «πράσινη» οικία που βρίσκεται μέσα σε ένα μεγάλο οικόπεδο και μου δείχνουν τη στέγη τους. Προεξέχει περίπου ένα μέτρο από τους εξωτερικούς τοίχους. Με αυτό το τέχνασμα, το καλοκαίρι που οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κάθετα, το σπίτι τους βρίσκεται στη σκιά! Στην αυλή τους έχουν φυτέψει διάφορα κηπευτικά, καθώς αποφεύγουν να τρώνε συχνά κρέας. «Το σημερινό μας φαγητό είναι εξ ολοκλήρου από τον κήπο», επισημαίνει η Μπριζίτ. «Εχω μαγειρέψει πιπεριές, μελιτζάνες, παντζάρια και έφτιαξα σαλάτα με ρόκα». Οταν ο υδράργυρος πέφτει, ανάβουν τη σόμπα ρίχνοντας μέσα μπάλες από πολτοποιημένες εφημερίδες που έχουν ξεραθεί στον ήλιο!
Η διαδικασία είναι απλή: τοποθετούν χαρτιά και εφημερίδες σε έναν κουβά νερό, φτιάχνουν μικρές μπάλες και τις αφήνουν στον ήλιο να ξεραθούν. Αραγε, ποιες είναι οι δυσκολίες τού να έχει κανείς ένα απόλυτα οικολογικό σπίτι; Μήπως το γεγονός ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν όλες τις συσκευές μαζί; «Ο κόσμος μάς αντιμετωπίζει σαν να ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Ομως εμείς εφαρμόσαμε πράγματα που γνωρίζαμε από το σχολείο. Ολα βασίζονται σε απλούς κανόνες Φυσικής. Δεν είναι μείον το γεγονός ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις συσκευές ταυτόχρονα. Είναι απλώς ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης».
http://www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου