Εις κάθε Έλληνα το γένος και την παιδείαν "Οἱ δὲ τῶν παίδων διδάσκαλοι ἀνοιγέτωσαν μὲν τὰ διδασκαλεῖα μὴ πρότερον ἡλίου ἀνιόντος, κλειέτωσαν δὲ πρὸ ἡλίου δύνοντος. καὶ μὴ ἐξέστω τοῖς ὑπὲρ τὴν τῶν -παίδων ἡλικίαν οὖσιν εἰσιέναι τῶν παίδων ἔνδον ὄντων, ἐὰν μὴ υἱὸς διδασκάλου ἢ ἀδελφὸς ἢ θυγατρὸς ἀνήρ· ἐὰν δέ τις παρὰ ταῦτ᾽ εἰσίῃ, θανάτῳ ζημιούσθω." Αισχίνης κατά Τιμάρχου παρ.12...- Έτος ιδρύσεως 2006

Ου πάντα τοις πάσι ρητά.

Πυθαγόρας, 580-490 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

δεν μπορούν να ειπωθούν όλα σε όλους

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα & η διάλυση του Στρατού

ImageΤον Απρίλιο του 1941 η Ελλάδα κλήθηκε, εκτός από την Ιταλία, να πολεμήσει και τη ναζιστική Γερμανία. Τίποτε όμως δεν δικαιολογούσε τη διάλυση του Ελληνικού Στρατού που επήλθε...


Εδώ με τις πενιχρές υλικές δυνάμεις της αγωνίζονταν από πενταμήνου κατά της πανίσχυρης φασιστικής Ιταλίας, η Ελλάδα καλούνταν τον Απρίλιο του 1941 να αντιμετωπίσει και την εισβολή της τεράστιας πολεμικής μηχανής της ναζιστικής Γερμανίας. Το γεγονός όμως ότι ο ελληνικός στρατός διαλύθηκε αδυνατώντας να αντιμετωπίσει επιτυχώς την κατάσταση ελάχιστη σχέση είχε με το αξιόμαχο του ηρωικού στρατεύματος: οφειλόταν στα πολλά και μεγάλα λάθη της τότε ανωτάτης ελληνικής ηγεσίας και εάν είχε αποφευχθεί, η εξέλιξη του πολέμου θα ήταν πολύ διαφορετική. (ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ)

Η ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδος, στις 28 Οκτωβρίου 1940, την οποία ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι είχε αποφασίσει χωρίς να έχει ενημερώσει το σύμμαχό του Γερμανό δικτάτορα Αδόλφο Χίτλερ, κατά βάση είχε δυσαρεστήσει τη γερμανική ηγεσία. Τη χρονική εκείνη περίοδο ο Χίτλερ έχοντας ως βασική επιδίωξη τον περιορισμό της πολεμικής ισχύος της Μεγάλης Βρετανίας και την κατάκτηση της Σοβιετικής Ένωσης δεν έτρεφε επεκτατικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Βαλκανικής Χερσονήσου.
Η επίθεση όμως των Ιταλών κατά της Ελλάδας έμμεσα κατέστησε αυτή σύμμαχο της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία ήταν τότε η μόνη χώρα της Ευρώπης που βρίσκονταν σε πόλεμο κατά των δυνάμεων του Άξονα ή αλλιώς Τριμερούς Συμφώνου (Γερμανίας-Ιταλίας-Ιαπωνίας) και ανθίστατο στα επεκτατικά σχέδια αυτών. Στο πλαίσιο της όλης πολεμικής προσπάθειάς τους οι Άγγλοι συνέδραμαν τον αγώνα των Ελλήνων κατά των Ιταλών βασικά με μια μικρή αεροπορική δύναμη η οποία συμμετείχε στις επιχειρήσεις, και με το ναυτικό έλεγχο των πέριξ της Ελλάδας θαλασσών.
Η έναντι της Ελλάδας στάση της Γερμανίας άρχισε να διαφοροποιείται μετά την ήττα και ταπείνωση της Ιταλίας από τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος όχι μόνο απέκρουσε επιτυχώς την ιταλική επίθεση αλλά απώθησε τις ιταλικές δυνάμεις πέραν των ελληνοαλβανικών συνόρων και απελευθέρωσε τη Βόρεια Ήπειρο. Η ελληνική νίκη επί της Ιταλίας με τη μικρή έστω συνδρομή της Βρετανίας δημιουργούσε βάσιμο ενδεχόμενο εγκατάστασης στην Ελλάδα βρετανικών βάσεων, από τις οποίες η βρετανική αεροπορία θα μπορούσε να απειλήσει το δεξιό πλευρό της προετοιμαζόμενης από τη Γερμανία μεγάλης επίθεσης κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Το ενδεχόμενο εκείνο σε συνδυασμό με την αδυναμία του Χίτλερ να παρέμβει αποτελεσματικά για τον τερματισμό του ελληνοϊταλικού πολέμου τον οδήγησε στην απόφαση να καταλάβει και την Ελλάδα. Από το Δεκέμβριο του 1940 οι Γερμανοί άρχισαν τη σχεδίαση της κατά της Ελλάδας επίθεσης με την κωδική ονομασία «Μαρίτα».
Η ελληνική ηγεσία σε πλήρη αβεβαιότητα και σύγχυση
Η ελληνική ηγεσία, ευελπιστώντας να αποφύγει γερμανική επίθεση εναντίον της χώρας, απέφευγε αποφάσεις και ενέργειες που θα μπορούσαν να την προκαλέσουν.
Έτσι, σε σύσκεψη που έγινε στις 15 και 16 Ιανουαρίου 1941 στην Αθήνα μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών αξιωματούχων η ελληνική ηγεσία απέρριψε βρετανική πρόταση για την αποστολή στην Ελλάδα βρετανικών δυνάμεων (2-3 μεραρχιών και αεροπορικού δυναμικού) για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης γερμανικής επίθεση. Η δικαιολογία ήταν ότι, αφενός οι δυνάμεις που θα αποστέλλονταν θα ήταν ανεπαρκείς και θα αποθάρρυναν τη συμπαράταξη της Γιουγκοσλαβίας και της Τουρκίας με την Αγγλία και την Ελλάδα, αφετέρου η εγκατάσταση αυτών στη χώρα θα προκαλούσε τη γερμανική επίθεση. Την ίδια στάση τήρησε η ελληνική ηγεσία και στις 8 Φεβρουαρίου 1941 με πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Κορυζή, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον αποβιώσαντα Ι. Μεταξά.
Στις 22 Φεβρουαρίου έγινε νέα σύσκεψη στο Τατόι μεταξύ της ελληνικής ηγεσίας και Άγγλων αξιωματούχων με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Σερ Άντονι Ίντεν και τον αρχηγό του βρετανικού Γενικού Επιτελείου Σερ Τζον Ντιλ.
Στις συνομιλίες εκείνες οι Έλληνες δέχτηκαν την αποστολή στη Ελλάδα βρετανικών δυνάμεων. Αυτοί όμως εξαρτούσαν την έναρξη αποστολής των δυνάμεων και την απόφαση για την περιοχή στην οποία θα διεξαγόταν η άμυνα από την έναντι των εμπόλεμων πλευρών στάση τής ουδέτερης μέχρι τότε Γιουγκοσλαβίας και σε μικρότερο βαθμό της καιροσκοπούσας Τουρκίας. Μέσα σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, σύγχυσης και αμφιταλαντεύσεων εκείνο που διαφαινόταν ήταν ότι η ελληνική ηγεσία με βασικό παράγοντα τον αρχιστράτηγο Α. Παπάγο εξέταζε τις εξής τρεις περιπτώσεις άμυνας:
>Εάν η Γιουγκοσλαβία συμπαρατάσσονταν με την Αγγλία και την Ελλάδα η άμυνα της Ελλάδας θα διεξαγόταν στην οχυρωμένη τοποθεσία των συνόρων (όρος Μπέλες-ποταμός Νέστος ή γραμμή Μεταξά), και οπωσδήποτε θα διατηρούνταν η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης προκειμένου μέσω του εκεί λιμανιού να ανεφοδιάζεται ο γιουγκοσλαβικός στρατός.
>Εάν η Γιουγκοσλαβία παρέμενε ουδέτερη και δεν επέτρεπε τη διά του εδάφους της διέλευση των γερμανικών δυνάμεων, ο αγώνας κατά των Γερμανών θα δινόταν στην τοποθεσία των ορέων Βόρας (Καϊμακτσαλάν)-Βέρμιο-Όλυμπος ή Τοποθεσία Βερμίου. Στις δύο εκείνες περιπτώσεις ο Στρατός Ηπείρου θα συνέχιζε τον κατά των Ιταλών αγώνα στην κατεχόμενη γραμμή Χειμάρρας-Κλεισούρας-Πόγραδετς (λίμνη Αχρίδα).
>Εάν η Γιουγκοσλαβία συνέπραττε με τους Γερμανούς ή έστω επέτρεπε τη διέλευση των δυνάμεών τους από το έδαφός της, η άμυνα κατά των Γερμανών και των Ιταλών θα δινόταν στην τοποθεσία Όλυμπος-Αλιάκμονας ποταμός-Βενέτικος ποταμός-όρος Σμόλικας- ελληνοαλβανική μεθόριος, μέχρι το Ιόνιο Πέλαγος.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Γενιά της Ταυτότητας

Η Γενιά της ΤαυτότηταςEίμαστε η γενιά της ταυτότητας. Είμαστε η γενιά που μας σκοτώνουν γιατί κοιτάξαμε το λάθος πρόσωπο. Γιατί αρνηθήκαμε σε κάποιον ένα τσιγάρο ή γιατί είχαμε μια συμπεριφόρα που ενόχλησε κάποιον. Είμαστε η γενιά της εθνικής διασπασής της συνολικής αποτυχίας της συνύπαρξης, και της αναγκαστικής ανάμιξης των φυλών. Είμαστε η γενιά που τιμωρείτε διπλά. Καταδικασμένη να πληρώσει σε ένα κοινωνικο σύστημα που είναι τόσο γενναιόδορο με τους ξένους και που έγινε τόσο δυσβάσταχτο για το δικό μας λαό. Η γενιά μας είναι τα θύματα της γενιάς του Πολυτεχνείου που διοίκησε, μετατρέποντας τις σοσιαλιστικές της ιδέες σε τραπεζικούς λογαριασμούς ξεπουλώντας τον λαό και την πατρίδα. Απορρίπτουμε τα βιβλία της ιστορίας σας, για να ανακτήσουμε τις δικές μας αναμνήσεις μέσα απο τις ηρωικές πράξεις των προγώνων μας που διαγράφετε για να προβάλετε "ολοκαυτώματα" ξένων λαών. Δέν πιστεύουμε πλέον οτι ο Yusuf (αραβικό όνομα) είναι αδελφός μας. Έχουμε σταματήσει να πιστεύουμε σε ένα "Παγκόσμιο χωριό" και στην "Οικογένεια του ανθρώπου" Ανακαλύψαμε ότι έχουμε ρίζες, καταγωγή και ως εκ τούτου έχουμε ένα μέλλον. Η κληρονομιά μας είναι η γή μας, το αίμα μας, η ταυτότητα μας. Είμαστε οι κληρονόμοι του δικού μας μέλλοντος. Κλείσαμε τις τηλεόρασεις για να επιλέξουμε τι να δούμε και τι να διαβάσουμε, για να βγούμε στους δρόμους, να ζωγραφίσουμε τα συνθήματα μας στους τοίχους, να φωνάξουμε απο τα μεγάφωνα εναντίον της διευθαρμένης εξουσίας. Να σηκώσουμε τις σημαίες μας με το Λάμδα ψηλά. Το Λάμδα , που ήταν ζωγραφισμένο στις ασπίδες των περήφανων Σπαρτιατών προγόνων μας! Είναι το συμβολό μας. Δεν υποχωρούμε και δεν ενδίδουμε, κουραστήκαμε και βαρεθήκαμε απο την δειλία σας. Είστε απο τα χρόνια της μεταπολιτευτικής ευημερίας,της μίζας και της κομματοκρατίας, του SOS "Ρατσισμός" και της "ποικιλομορφίας" της σεξουαλικής απελευθέρωσης και της μιας σακούλας πλαστικά τρόφιμα απο τα Lidl. Eίμαστε η γένια με πάνω απο 50% ανεργία κοινωνικό χρέος , πολυπολιτισμική κατάρρευση και μια έκρηξη του αντιλευκού ρατσισμού. Είμαστε η γενιά με διαλυμένες οικογένειες, αυτοκτονίες και χρέη στο "κοινωνικό" σας κράτος και στίς τράπεζες της δημοκρατίας σας Δέν θα μάς εξαγοράσετε με ένα συγκαταβατικό πολιτικάντικο βλέμμα, με μια αμειβόμενη απο το κράτος εργασία της μιζέριας και ένα ελαφρύ κτύπημα στον ώμο. Δέν χρειαζόμαστε την δική σας πολιτική για την Ελλάδα.Η Ελλάδα είναι η πολιτική μας. Είμαστε απο το χτές, είμαστε απο το αύριο...Είμαστε η Γενιά της Ταυτότητας. Κείμενο απο την Γαλλική Γενιά της Ταυτότητας, προσαρμοσμένο με παρεμβάσεις στα Ελληνικά δεδομένα, απο μπλόγκ "απόρρητο" Όσους μπλόγκερ εμπνέει ας το ανεβάσουν.
http://wwwaporrito.blogspot.gr/

ΚΙΚΕΡΩΝ

Ένα έθνος μπορεί να επιζήσει από τους ανόητους και ακόμα και τους φιλόδοξούς του. Αλλά δεν μπορεί να επιζήσει από την προδοσία στο εσωτερικό του.Ένας εχθρός προ των πυλών είναι λιγότερο τρομερός γιατί είναι γνωστός και κρατά την σημαία του υψωμένη. Αλλά οι προδότες που κινούνται μεταξύ των εγκλείστων ελεύθερα, οι δικοί τους ύπουλοι ψίθυροι που σιγοψιθυρίζονται μέσα σ’όλες τις αυλές, ακούονται μέχρι τις αίθουσες της κυβέρνησης της ίδιας... γιατί ο προδότης δεν φαίνεται καθόλου ως προδότης: Μιλά με εκφράσεις γνωστές στα θύματά του, και φορά τα πρόσωπά τους και τα ενδύματά τους, απευθύνεται στη μικροψυχία που βρίσκεται βαθιά στις ψυχές όλων των ανθρώπων. Σαπίζει τη ψυχή ενός έθνους, εργάζεται κρυφά και άγνωστος στη νύχτα για να υπονομεύσει τους στυλοβάτες της πόλης μολύνει το πολιτικό σώμα έτσι ώστε να μην μπορεί πλέον να αντισταθεί. Ο δολοφόνος πρέπει να είναι λιγώτερο τρομακτικός

Τὸ καθῆκον μας : Περικλής Γιαννόπουλος , επίκαιρος όσο ποτέ

«Δὲν θὰ κρίνετε Σεῖς οἱ Φράγκοι -τὰ χθεσινὰ Ἀγριογούρουνα- Ἐμᾶς, ἀλλ᾿ Ἐμεῖς θὰ κρίνωμε Σᾶς καὶ τὸν Πολιτισμόν σας.»
Ἡμεῖς οἱ Ἰδεολόγοι εἴμεθα οἱ πνευματικοὶ πατέρες τοῦ λαοῦ. Ἡμεῖς εἴμεθα οἱ πραγματικοὶ ποιμένες αὐτοῦ. Ἡμεῖς κρατοῦμεν εἰς τὰ χέρια μας, τὴν ψυχήν του, τὴν καρδιά του, τὸ πνεῦμά του. Ἡμεῖς ἂν θέλωμεν τὸν διαφθείρομεν ἔως τὸ κόκκαλον. Ἡμεῖς ἐὰν θέλωμεν τὸν ναρώνομεν, τὸν ἀρρωσταίνομεν, τὸν πεθαίνομεν, τοῦ κόπτομεν κάθε καλόν, κάθε χαράν. Ἡμεῖς ἂν θέλωμεν τὸν βοηθοῦμεν ν᾿ ἀνθίσῃ περίφημα, νὰ εἶνε παραδειγματικός, θαυμάσιος. Οὔτε ὁ Δηλιγιάννης, οὔτε ὁ Τρικούπης, οὔτε κανεὶς ἄλλος πταίει, δι᾿ ὅ,τι ἔγινε, δι᾿ ὅ,τι γίνεται. Πταίουν μόνον, κυρίως, πρῶτοι, οἱ ἄνθρωποι τοῦ πνεύματος, καὶ ἡμᾶς βαρύνει ὁλόκληρος ἡ εὐθύνη της σήμερον, ἡ φοβερὰ εὐθύνη τῆς αὔριον ὁλόκληρος.

"Είς οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης".-Όμηρος

8 - Φεβρουαρίου 2005

"Αναλαμβάνετε, κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μία πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις: Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης"

Ψαρούδα-Μπενάκη πρός Κάρολο... Παπούλια.

Η Αποκρυπτογράφηση της δήλωσης