Έχουν τρελαθεί τελείως στην κυβέρνηση αν θεωρήσουμε ότι θα ληφθούν τα νέα μέτρα που μελετούν για να ... μην μειώσουν το αφορολόγητο. Και μάλιστα εθνικά επικίνδυνοι τρελοί: Μειώνουν ακόμα περισσότερο τις δαπάνες σε ότι αφορά την εσωτερική και εξωτερική ασφάλειας περικόπτοντάς (κι άλλο...) τα κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη!
Τα μέτρα που μελετούν (π.χ. υπερδιπλασιισμός των τεκμηρίων διαβίωσης), κτυπούν όλες τις μορφές οικονομικής δραστηριότητας από τα αυτοκίνητα μέχρι τα ιδιωτικά σχολεία, τα σπίτια κλπ, όπως και η επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% σε όλους τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ (σημειώνεται ότι σε αυτά τα επίπεδα των 6-8.000 ευρώ είναι ο κύριος όγκος των φοροφυγάδων) ενώ υπάρχει πάντα και το κερασάκι: Μμειώσεις και πάλι στις δαπάνες για την ... άμυνα και την δημόσια τάξη!
Μήπως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ώρα να παρέμβει; Ή θα επιμένει να παρακολουθεί την κατεδάφιση της εθνίκής ασφάλειας ατάραχος, στο όνομα των μελλοντικών πολιτικών του φιλοδοξιών; Όσο για το υπουργείο Προστασίας Πολίτη, πόσο ύποπτο είναι την δεδομένη στιγμή που αντιμετωπίζουμε την γιγάντωση του εσωτερικού προβλήματος ασφαλείας να αδυνατίζουμε την άμυνά μας; Έχουν άδικο αυτοί που υπηστήρίζουν ότι κάποιοι σε αυτή την κυβέρνηση είναι εγκάθετοι κέντρων άλωσης της χώρας;
Το Γουδή για το οποίο μίλησε χθες στη Βουλή πρώην πρόεδρός της Απόστολος Κακλαμάνης, δεν είναι καθόλου σχήμα λόγου...
Τα νέα δεδομένα θα συζητηθούν σήμερα στο πολιτικό συμβούλιο και αύριο στο επίσημο Υπουργικό. Οι μεγάλες νομοθετικές αλλαγές θα γίνουν μετά την κατάθεση του κειμένου στη Βουλή.
Στην χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΤΕ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε στους Βουλευτές non paper με τον απολογισμό και μία πρώτη αίσθηση των μέτρων που έρχονται. Το κείμενο αποκαλύπτει:
-Μείωση των δαπανών στην άμυνα
-Μείωση δαπανών στην δημόσια τάξη
-Επιβολή έκτακτης εισφοράς 3%
-Υπερδιπλασιασμός των τεκμηρίων
- Επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων για να βρεθούν τα 15 δις ευρώ έως το τέλος του 2012. Πιο μπροστά έρχεται η πώληση μετοχών του δημοσίου σε εμπορικές τράπεζες (Alpha, Εθνική, Πειραιώς), συμπυκνώνονται στο 2012 οι κινήσεις του 2013 και προτίθεται αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, της ΕΛΒΟ (το 2011) των ΕΛΠΕ, και των μεταλλευτικών δικαιωμάτων (το 2012).
- Εργασιακή εφεδρεία μετ’ αποδοχών για υπαλλήλους υπό μετάταξη. Δεν αποκλείεται και πάλι όμως – λένε αρμόδια στελέχη – μετά η εφεδρεία να οδηγήσει στην απόλυση γιατί συνεχίζεται έως και το 2015 ο κανόνας 1 πρόσληψη προς μία απόλυση (το 2011 θα γίνει ένα προς 10). Στόχος είναι να περιοριστούν οι εργαζόμενοι κατά 230.000 από το 2009 έως το 2015.
- Παγώνει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών (για το 2011) και αναστέλλεται για 2 ακόμη έτη το πόθεν έσχες στην 1η κατοικία. Προωθείται «ολοκληρωμένη παρέμβαση για την οριστική λύση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης».
- Περιορίζεται κατά 500 εκατ. ευρώ η δημόσια συμμετοχή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
- Αναζητούνται 600 εκατ. ευρώ από κατάργηση συγχώνευση φορέων που χρηματοδοτούνται από το κράτος (για το 2011 ονοματίστηκαν αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, μουσεία, συλλογές και η ΟΚΕ).
- Επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας (προτάθηκε να μετατραπεί σε τέλος αλληλεγγύης 3% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση των τεκμηρίων θα αντικαταστήσει την μείωση του αφορολογήτου και άλλους φόρους).
- Η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων συνοδεύθηκε από υποσχέσεις για μελλοντική μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης όταν το σύστημα εξυγιανθεί.
- Τον Σεπτέμβριο με νομοθετική παρέμβαση η κυβέρνηση δεσμεύεται για επαναξιολόγηση του συστήματος φορολόγησης και την «επιδίωξη της μείωσης των συντελεστών».
- Αύξηση των τοπικών τελών των ΟΤΑ για να περιοριστεί η κρατική επιχορήγηση.
- Αλλάζουν οι όροι υποχρεωτικής δημοσίευσης στοιχείων από τις εταιρείες με στόχο την μείωση του κόστους. Αυτό θα κτυπήσει αποφασιστικά τις εεφημερίδες που δημοισεύουν ισολογισμούς.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου