Πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση του Φιντέλ Κάστρο από το προσκήνιο, λόγω προβλημάτων υγείας, ο αδελφός του, Ραούλ, προχωράει σε πρωτόγνωρες αλλαγές στην οικονομία της Κούβας, χρησιμοποιώντας ένα γνώριμο δίλημμα: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Η σοβιετικού τύπου οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης: άλλοτε πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή, η χώρα αναγκάζεται τώρα να εισάγει ζάχαρη από το εξωτερικό.
Η μουσική είναι παγκόσμια. Δεν πρέπει να απαγορεύεται. Εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης στην Κούβα, η μουσική των Beatles ήταν ίσως παρεξηγημένη γιατί υπήρχε μια εποχή στην Κούβα, που θεωρούσαν ότι οποιοδήποτε κομμάτι ήταν στα αγγλικά ή σε κάποια άλλη ξένη γλώσσα έπρεπε να απαγορευτεί. Είναι χάρη σε έναν θείο μου, ο οποίος έζησε την εποχή και έτσι άρχισα από πολύ μικρός να μαθαίνω τους στίχους και τα ακόρντα, την κιθάρα. Λάτρευα τη μουσική τους και την ήξερα από μικρός.
Φιντέλ Κάστρο
Φιντέλ : Είμαι καλά . Μην ανησυχείτε. Δεν μπορώ να τελειώσω την ομιλία, αλλά θα την τελειώσω σήμερα το απόγευμα, που έχει λιγότερη ζέστη . Γιατί έχω πράγματα να πω.
Ο Ραούλ, αδελφός του Φιντέλ Κάστρο ανέλαβε τα ηνία της χώρας σε μια πολύ δύσκολη στιγμή.
Αν θέλουμε να σώσουμε την επανάσταση πρέπει να κάνουμε αυτό που συμφωνήσαμε. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Βουλιάζουμε.
Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι : Η Κούβα είναι η μοναδική χώρα στην οποία ο κόσμος ζει χωρίς να δουλεύει. Πολλά άτομα δεν έχουν αντικείμενο εργασίας ή τρεις κάνουν τη δουλειά ενός. Η χώρα είναι γεμάτη επιδόματα λόγω του πατερναλισμού. Όλοι έχουν πάρει επιδόματα. Ο κόσμος δεν έχει κίνητρο για να δουλέψει. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο οικονομικό μοντέλο.
Πριν ήμουν δάσκαλος σε σχολείο η δούλευα μάγειρας σε διάφορες εταιρίες, σε κουζίνες ξενοδοχείου .Το σπίτι είναι δικό μου. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης λεγόταν Λούκα. Μετά το πήραν άλλοι και τελικά κατέληξε σε μένα. Έπρεπε να κάνω χαρτιά, υγειονομικούς ελέγχους , ιατρικές βεβαιώσεις, όλα όμως έγιναν πολύ γρήγορα.
Οι εργαζόμενοι είναι τέσσερις, μαζί με την οικογένειά μου. Πέντε μαζί με μένα. Την επιχείρηση την έχεις για να ζήσεις όχι για να γίνεις πλούσιος .Αλλά συνεισφέρουμε και κερδίζουμε όλοι.
Δημιουργήθηκαν προσδοκίες και μερικές σωστές διαγνώσεις. Είπε ότι η χώρα είναι στην άκρη του γκρεμού. Αυτό είναι αλήθεια. Και είτε θα το διορθώναμε ή θα βουλιάζαμε. Το πρόβλημα είναι όμως ότι έχει παραμείνει στην διάγνωση χωρίς να προχωρήσει στην θεραπεία. Οι αλλαγές που έκανε δεν είναι αρκετές, είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην αναπτυχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι πρωτοβουλίες ¨μπονζάι” .
Υπάρχουν παντού απαγορεύσεις, το ίδιο γίνεται και με την γεωργία. Η αγρότες δεν μπορούν να πουλήσουν σχεδόν τίποτα στην αγορά. Είμαστε μία αγροτική χώρα που εισάγει το 80% των τροφίμων. Τον καφέ, που μέχρι τώρα εξάγαμε, τον αγοράζουμε από το Βιετνάμ, την Βραζιλία και την Κολομβία. Ακόμα και την ζάχαρη. Είναι απίστευτο αυτό! Είναι σαν να εισάγεται εσείς το METAΞA!
Η Κούβα είχε την μεγαλύτερη παραγωγή ζάχαρης στον κόσμο. Σήμερα την αγοράζουμε. Είναι απίστευτο. Έχουν καταστρέψει την βιομηχανία της ζάχαρης.
Υπάρχουν πολλά υπουργεία και είναι πάρα πολλοί οι υπάλληλοι οι οποίοι δεν εργάζονται άμεσα στην παραγωγή αλλά είναι οι γραφειοκράτες που κάνουν περίπλοκη τη ζωή των άλλων.
Είπαμε όχι. Τώρα, το υπουργείο για τη ζάχαρη θα εξαφανιστεί. Δεν θα είναι πλέον κρατική η λειτουργία του. Θα δουλεύει σαν επιχειρηματικός όμιλος. πιο αποτελεσματικό και με λιγότερους υπαλλήλους.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί θα πρέπει να μείνουν άνεργοι. Εγώ είμαι βουλευτής. Το Δεκέμβριο, όταν συζητήσαμε για τις φορολογική νομοθεσία, υπολογίσαμε 5.600.000 ευρώ που θα προορίζονταν για τα άτομα που πιθανόν θα έμεναν χωρίς δουλειά. Με ένα τέτοιο ώστε να βεβαιώσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος.
Να εξοικονομήσουμε πόρους, να μειώσουμε τις περιττές δαπάνες , να αυξήσουμε τις εξαγωγές και να δημιουργήσουμε οικονομική συνείδηση στον κάθε πολίτη.
-Δεν τον συμπαθούμε….
-εγώ προσωπικά δεν τον συμπαθώ καθόλου
…και το Φιντέλ δεν συμπαθώ
-Ακόμα περισσότερο
Αλλά αυτούς που δεν συμπαθώ καθόλου είναι όλα αυτά τα “σκυλιά” που τον περιτριγυρίζουν, γιατί δεν είναι αυθεντικοί
Είναι σα να κάνεις ένα μπαρ με γιαπωνέζικη μουσική ή φολκ μουσική.
Οπότε τι έγινε;
Είναι χειραγωγημένη κίνηση. Είναι πιο έξυπνο από το να τους βάλουν όλους φυλακή.
Έκανα αυτό το γκρουπ για να μην τρελαθώ, γιατί είχα πράγματα να πω, και ένα γκρουπ ήταν ένα είδος εξορκισμού, με καταλαβαίνεις, να πετάξεις ότι βγαίνει από μέσα σου.
Φοβούνται πολύ τις συγκεντρώσεις. Την τελευταία φορά που πέρασα από έλεγχο ένας από τους πράκτορες της ασφάλειας του κρατούμε προειδοποίησε ότι «αυτή τη συναυλία δεν θα την κάνεις» έτσι μου είπε.
Από το τηλέφωνο, γιατί παρακολουθούν το τηλέφωνο και ακούνε τις συνομιλίες μας. Το πρόβλημα πριν ήταν το μικρόφωνο, ότι υπάρχει μικρόφωνο. Θέλει να πει μικρόφωνο που δεν είναι δικό τους
Μικρόφωνο “φορεμένο”.
Παίρνουν μέτρα με την ίδια κλασσική στρατηγική.
Που είναι να ανοίγεις τη στρόφιγγα όταν έχει μεγάλη πίεση.
Δεν πιστεύω ότι θέλουν να αλλάξουν κάτι.
Αυτοί είχαν μια φόρμουλα για 52 χρόνια
Και αφού τους βοήθησε να κυβερνήσουν γιατί να την αλλάξουν τώρα;
Εμείς γνωριστήκαμε στις 12 Μαΐου και υπήρχε ιδιαίτερη χημεία ανάμεσά μας.
Πέρασαν λίγες μέρες και όταν ξανασυναντηθήκαμε καθίσαμε και μιλήσαμε με φίλους και ξεκίνησε κάτι σαν αστείο που είπε ένας φίλος «ξέρεις ότι μετά έρχεται ο γάμος» ;
Τις προηγούμενες δεκαετίες οι ομοφυλόφιλοι είχαν υποστεί μεγάλες διώξεις στη Κούβα. Αυτό ήταν το θέμα της βραβευμένης κινηματογραφικής ταινίας Φράουλα και Σοκολάτα.
Ιγνάσιο Εστράδα
Στις αρχές τις δεκαετίας του ’60 τότε που νίκησε αυτό που λένε επανάσταση, έκαναν μαζικά στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου όλοι οι ομοφυλόφιλοι, οι χριστιανοί, οι θρήσκοι θα εξέτιαν ποινές, όπου αυτές οι ποινές εκτελούνταν με αυτό τον τρόπο: Κάνοντας καταναγκαστικές εργασίες .
Μαριέλα Κάστρο –Διευθύντρια Ινστιτούτου Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, Κόρη Ραούλ
Ψήφιζαν πολλά πράγματα μέσα στις συναντήσεις των κομμουνιστικών μελών που εμένα δε μου άρεσαν.
Όπως για παράδειγμα στους ομοφυλόφιλους δεν επιτρεπόταν να συνεχίσουν τις σπουδές τους . Ή δεν μπορούσαν να γίνουν καθηγητές ή γιατροί. Σαν να τους λέει : εσύ είσαι ένα σκουπίδι, δεν αξίζεις τίποτα.
Ήμουν η πρώτη που χειρουργήθηκε. Από τις τρανσέξουλ στην Κούβα ήμουν εγώ που είχα πάντα πιο στενή σχέση μαζί της.
Ιγνάσιο Εστράδα
Ο γάμος μας εκείνη την μέρα νομίζω ότι ήταν ένα τραγούδι ελευθερίας, ένα Φτάνει στην αδικία, Φτάνει στην καταστολή.
Αν παντρευτούν δυο άνθρωποι που αγαπιούνται και είναι μια αυθεντική γιορτή
εγώ πηγαίνω και το γιορτάζω
Αλλά εγώ δεν θα πάω να γιορτάσω μια φάρσα, ένα τηλεοπτικό σόου
Δεν μου αρέσει το ψέμα.
Ήταν ένας γάμος όπου ήταν όλοι οι Αμερικανοί υπάλληλοι, και διπλωμάτες της Πρεσβείας .Υπήρχαν μισθοφόροι πληρωμένοι από την αμερικανική κυβέρνηση για να κάνουν ένα τηλεοπτικό σόου.
Η ομάδα του άντρα της λαμβάνει λεφτά και πόρους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οπότε δεν ξέρω ποιος πλήρωσε τον γάμο, γιατί μου εξήγησε ότι ο άντρας της δεν δουλεύει, ούτε κλέβει, δεν ξέρω που βρίσκει λεφτά για να ζει και για να πληρώσει ένα γάμο τόσο ακριβό.
Ιγνάσιο Εστράδα
Εκείνη είπε ότι γι αυτή την βόλτα είχαμε πάρει πάνω από 700 ευρώ. Αδύνατο. Αν εγώ είχα εκείνη την εποχή αυτά τα λεφτά θα προτιμούσα να αγοράσω τρόφιμα πράγματα απαραίτητα σε κάποιον και όχι για να κάνω πολιτική.
Εγώ το μόνο που θέλω είναι να είναι ευτυχισμένη.
Γιατί όλη αυτή η προσπάθεια τόσον χρόνων που κάναμε
δουλεύοντας για την Wendy και κοπέλες σαν και αυτή
το κάναμε για την ευτυχία τους.
Και γι αυτό αν είναι ευτυχισμένη κάνοντας αυτό, τότε της εύχομαι να ζήσει!
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει επανάσταση στην Κούβα. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον Σοσιαλισμό. Εγώ δεν είμαι μέλος σε κανένα κόμμα αλλά ξέρω τι είναι ο Σοσιαλισμός και ποιες είναι οι ιδέες του. Είναι κάτι τίμιο, ανθρώπινο και αυτό το καθεστώς δε έχει καμία απολύτως σχέση με αυτές τις ιδέες.
Αποφασίσαμε όλες να ερχόμαστε από όλη τη χώρα γιατί κρατούμενοι υπάρχουν από την ανατολή μέχρι τη δύση και αποφασίσαμε να παρελαύνουμε δυο με μια γλαδιόλα στο χέρι, ντυμένες στα λευκά . Γιατί το λευκό είναι το χρώμα την ειρήνης και της αγνότητας και τη γλαδιόλα γιατί είναι ένα λουλούδι που πάντα προσφέρουμε στην Κούβα και γιατί έχει ένα άνθος σήμερα και ένα άλλο , και όταν μαραίνεται το ένα , ανθίζει το άλλο και έτσι ποτέ δεν τελειώνει.
θα έπρεπε να τις πληρώνουν περισσότερα.
8- 15 ευρώ δεν θυμάμαι. Οι πραγματικοί αντιεξουσιαστές είμαστε εμείς οι επαναστάτες
επαναστάτες που έχουμε συνεχή συναίσθηση του προγράμματός μας.
Εμείς είμαστε οι αντιεξουσιαστές. Οι ανυπάκουοι της ηγεμονικής εξουσίας.
.
Με κατηγόρησαν για κατασκοπία παρόλο που είμαι κατά της αμερικανικής πολιτικής εναντίον της Κούβας. Ήμουν στο Γουαντάναμο. Στην κουβανική φυλακή του Γουαντάναμο. Ο κόσμος μιλάει μόνο για το Γουαντάναμο της Αμερικής, αλλά δεν μιλάει για αυτό της Κούβας.
Ο άντρας μου αυτή τη στιγμή δε δουλεύει. Ο μοναδικός εργοδότης είναι το κράτος δεν του δίνει και λέει ότι είναι κατά της επαναστάτης όπως λέει και για εμάς ότι είμαστε μισθοφόροι.
Εμένα με διέταξαν να φύγω από την χώρα. Ούτε εγώ αλλά ούτε και η σύζυγός μου θέλουμε να φύγουμε. Είμαι Κουβανός και θέλω να παραμείνω εδώ.
‘Η θα μας σκοτώσουν στο δρόμο ή θα μας πάνε φυλακή ή θα τους δώσουν την ελευθερία τους. Δεν θα σταματήσουμε τις πορείες ότι και αν συμβεί.
Είμαστε σε πένθος οι «Γυναίκες στα Λευκά» , γιατί χάσαμε την αρχηγό μας, όχι μόνο αρχηγό της ομάδας μας αλλά και αρχηγό της αντίστασης.Εδώ τίποτα δεν έχει αλλάξει.. Ο κουβανός λαός δεν έχει χρήματα, δεν έχει φαγητό. Ο κουβανός λαός εξαρτάται από κάποιες οικογένειες που είναι στο εξωτερικό και στέλνουν χρήματα για να αγοράσουν αυτό που θα φάνε και μερικές φορές δε έχουν ούτε και αυτό. ..
Οι τρόποι μάθησης είναι φυσικά πολύ ακριβή, όχι μόνο για την Κούβα αλλά και για όλες τις χώρες του κόσμου, όσο αναπτυγμένες και να είναι.
Ο προϋπολογισμός της εκπαίδευσης ,σε αντίθεση με άλλες χώρες που είναι το πρώτο που κόβεται σε μια κρίση ή σε δύσκολες κοινωνικές περιόδους, αυξάνει κάθε χρόνο. Ο προϋπολογισμός για την παιδεία είναι περίπου το 25% του συνολικού προϋπολογισμού.
Ήθελε να με κάνει να θυμώσω και να πω κάτι αρνητικό για τους Αμερικανούς αλλά… Σε καμία περίπτωση.. Το πρόβλημά μας δεν είναι με τον λαό τον Η.Π.Α
Το πρόβλημα μας είναι με το κράτος που μας επιτίθεται.
Είναι το ότι θέλουν να μας βλάψουν.
Δεν ισχύει το ίδιο όμως με τον λαό τους.
Μπορούμε και θέλουμε να τους βοηθήσουμε. Σήμερα, στην Κούβα, υπάρχουν. Πάνω από 500 Αμερικανοί φοιτητές που σπουδάζουν δωρεάν Ιατρική.
Και είναι πραγματικά μεγάλη μας χαρά.
Το σύστημα υγείας της Κούβας δεν είναι μόνο Εθνικό.
Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε Λατινοαμερικανικό.
Δεν πάμε μόνο σε άλλα μέρη της γης για να φροντίσουμε άρρωστους αλλά
εκπαιδεύουμε δωρεάν , κόσμο από άλλα κράτη έτσι ώστε
να μπορέσουν να ανταποκριθούν βοηθώντας τον λαό τους.
Βασικά, ως αρχή, η δημόσια κουβανική ιατρική περίθαλψη είναι δωρεάν και είναι για όλους τους Κουβανέζους. Το Σύνταγμά μας καθορίζει ότι κάθε γυναίκα έγκυος, κάθε Κουβανέζος, μπορεί να απευθυνθεί όπου θέλει.
Από την στιγμή που δεν υπάρχει οικονομική υποστήριξη, τα επιτεύγματα στην παιδεία, στην υγεία και στην κοινωνική ασφάλεια καταρρέουν. Δεν έχε μείνει σχεδόν τίποτα από την κοινωνική ασφάλεια. Ένας συνταξιούχος στην Κούβα παίρνει 7,5 μηνιαίος σύμφωνα με τις στατιστικές. Είναι αδύνατον να ζήσουν. Υπάρχει έλλειψη φαρμάκων και υποδομών στα νοσοκομεία. Φέτος, μειώθηκε κατά 28, εκατομμύρια ευρώ o προϋπολογισμός για την υγεία. Έχουν περικόψει το προσωπικό όπως γίνεται στην Ελλάδα.
Αλέιδα Γκεβάρα – παιδίατρος , κόρη Τσε
Η αρχές που διέπουν το σύστημα υγείας της Κούβας
είναι απαράβατες. Η παράβαση αυτών των αρχών
θα σήμαινε την παύση του Σοσιαλισμού.
Καλημέρα!
Πριν από την νίκη της κουβανικής επανάστασης, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός προσπάθησε να σκοτώσει τον Κομαντάντε μας Φιντέλ Κάστρο.
Μετά την νίκη της Επανάστασης οι επιθέσεις τους έγιναν όλο και πιο έντονες.
Στόχους τους ήταν να μας εξοντώσουν.
Για παράδειγμα που κατηγορούν την Κούβα για ψευδή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είναι αυτοί και οι σύμμαχοι τους που σφάζουν ανυπεράσπιστους λαούς.,
Κάνουν πρακτική την τρομοκρατία του κράτους και εφαρμόζουν τον οικονομικό αποκλεισμό. Απέναντι σε αυτή την επιθετική στάση η Κούβα στέκεται δυνατή.
Τι είναι το εμπάργκο
Παραδείγματα αυτών είναι, τα κουβανικά πλοία δεν μπορούν να μπουν στα λιμάνια των ΗΠΑ για 180 μέρες . Συνεχίζει να απαγορευτεί η διακίνηση προϊόντων με αμερικανικά στοιχεία στην Κούβα.
Όπως βλέπουμε η χώρα μας είναι κοντά στις ΗΠΑ, αν μπορούσαμε να συνδιαλλαχθούμε με αυτούς θα εξοικονομούσαμε σε πετρέλαιο και κέρδος.
Ερώτηση: πως έχει επηρεάσει το εμπάργκο το εκπαιδευτικό μας σύστημα;
—-Μας λείπουν πόροι εδώ στο σχολείο, τετράδια….
—- επηρεάζεται άμεσα από τους περιορισμούς όπως το να αποκτήσεις υλικό που είναι απαραίτητο για τις διαφορετικές ανάγκες της τέχνης, όπως λάδι, μπογιά, ακρυλικά.
Η παιδεία καταρρέει.. Στην Λατινική Αμερική, προσφέρουν δωρεάν υπολογιστές στους μαθητές. Το 2008, ο Ραούλ Κάστρο, επέτρεψε την πώληση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Κούβα αλλά ήταν όλοι κινέζικοι, παλαιάς τεχνολογίας και σε εξωφρενικές τιμές.
Κάρλος Ερίκ Νταουντινότ Κος- γιατρός
Εμείς έχουμε ένα μαγνητικό τομογράφο, που είναι Φίλιπς, και τα ανταλλακτικά είναι αμερικάνικα. Όλες οι επιδιορθώσεις γίνονται με πολύ κόπο. Υπάρχουν φάρμακα που είναι πολύ σημαντικά, ιδιαιτέρως για παιδιά με καρκίνο, φάρμακα πρώτου επιπέδου, και δεν μπορούμε να τα αποκτήσουμε λόγω αποκλεισμού, διότι παράγονται από αμερικάνικες φαρμακοποιίες, και η Κούβα δεν έχει πρόσβαση σε αυτά. Ίσως μέσω τρίτων χωρών που είναι πολύ ακριβά.
Ποιος είναι ο στόχος του εμπάργκο;
-ο στόχος του είναι να καταστρέψει την επανάσταση της Κούβας για να μπορέσουν μετά να μας κυβερνήσουν, κάτι που πάντα ήθελαν στη σφαίρα του αποικιοκρατισμού.
Έχουμε δικαίωμα όπως και όλος ο κόσμος στον αυτοπροσδιορισμό, να μας επιτρέψουν τα δικαιώματά μας, αξιοπρέπεια και κυριαρχία.
Και με αυτό τον τρόπο οι Κουβανοί λέμε ΟΧΙ στην αδικία
Λέμε ΟΧΙ σε αυτή τη βάρβαρη αδικία
Λέμε ΟΧΙ στο εμπάργκο
Πρωτοπόροι για τον κομμουνισμό
Θα είμαστε όπως ο Τσε
Πιστεύω ότι το εμπάργκο είναι μία λανθασμένη πολιτική, …
Χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσουν την εθνική καταστροφή και να δικαιολογήσουν την καταστολή. Οποιοσδήποτε διαμαρτύρεται χαρακτηρίζεται ως πράκτορας των Αμερικανών.
Νομίζω η μεγαλύτερη ζημιά του εμπάργκο ήταν ότι έδωσε άλλοθι στον πιο σκληρό τομέα της κυβέρνησης που εγώ τους ονομάζω “Ταλιμπάν”.
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι πρώτα: Το δικό μας παράδειγμα το ονομάζουμε ενημέρωση του οικονομικού μοντέλου και όχι αλλαγή. Για να μην υπάρχει σύγχυση ..
Μπορεί να ειδωθεί ως μια συνέχεια μιας διαδικασίας αναδιάταξης της οικονομίας που ξεκινάει από το 1986 και ονομάστηκε Διαδικασία διορθώσεις των λανθασμένων και αρνητικών τάσεων.
Θα ήθελα λοιπόν αυτή την ευκαιρία για να κάνω κάποιες ερωτήσεις . Και ίσως εσείς να μην μπορείτε να απαντήσετε ….
αλλά τουλάχιστον να έχετε ξεκάθαρο ποιές είναι οι βασικές διενέξεις που συζητούνται σήμερα εδώ.
Γιατί ο λαός της Κούβας δεν έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε συγκεκριμένα μέρη του κόσμου; Για παράδειγμα εγώ δεν θέλω να πεθάνω πριν επισκεφτώ το μέρος στη Βολιβία όπου πέθανε ο Τσε.
Οι περισσότεροι νέοι σήμερα εντάσσονται στην επανάσταση και στις αρχές που υπερασπίζουν την επανάσταση
Ο κόσμος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο Ιντερνέτ
Δεν έχουμε δυνατότητα εύκολης σύνδεσης, έστω και μέσω δορυφόρου
Γνωστές υπηρεσίες από τις πιο χρησιμοποιημένες στον κόσμο, όπως Yahoo, Gmail είναι κομμένες από την πηγή τους και απαγορεύεται να τις χρησιμοποιούν δημόσια ινστιτούτα.
Το βασικό είναι ότι αυτό δεν έχει σχέση με κανένα πολιτικό θέμα που να ορίζει την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Είναι καθαρά ένα οικονομικό θέμα γιατί δεν έχουμε μεγάλο εύρος δικτύου έτσι ώστε να έχει πρόσβαση όλος ο κόσμος. Είναι κάτι που θα πρέπει να πληρώσουμε. Είναι πολύ ακριβό.
Ο Κουβανέζικο Τηλεπικοινωνιακός Οργανισμό ETESCA δεν μας επιτρέπει να ανοίξουμε λογαριασμό για οικιακή χρήση internet. Επιτρέπεται μόνο στους ξένους ή σε λίγους κρατικούς υπαλλήλους. Δεν εξαρτάται από τα λεφτά. Στην Κούβα, δεν ισχύει η τυραννία της αγοράς αλλά η ιδεολογική τυραννία.
Για να σερφάρουν στο ίντερνετ ή να αναρτήσουν τις ιστορίες τους, οι χρήστες του ίντερνετ δεν έχουν και πολλές επιλογές. Μια απ αυτές είναι στα ξενοδοχεία. Όμως για τους ντόπιους η κάρτα όμως κοστίζει σχεδόν μια περιουσία. Ακόμη όμως και αν έχουν χρήματα είναι δύσκολο να την αγοράσουν.
Εμένα προσωπικά, μου έχουν αρνηθεί την πώληση της κάρτας με την δικαιολογία ότι δεν είμαι πελάτης του ξενοδοχείου.
Η άλλη λύση είναι ορισμένες ξένες πρεσβείες, οι οποίες προσφέρουν δωρεάν το δικό τους δίκτυο ίντερνετ. Το ίδιο κάνει και η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Αβάνα. Το αμερικάνικό ίντερνετ χρησιμοποιεί και ένα ανεξάρτητο κέντρο τύπου, που δημοσιεύει πληροφορίες για τους πολιτικούς κρατούμενους.
Tα κρατικά internet-καφέ λειτουργούν εδώ δύο χρόνια και η χρονοχρέωση είναι από 4 με οχτώ ευρώ αλλά δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα.
Προσπαθούμε να αναρτήσουμε τα σχόλια μάς μέσω των Πρεσβειών που μας δίνουν τη δυνατότητα.
Σχεδόν ποτέ δεν πηγαίνω σε Πρεσβείες.
Όσοι πηγαίνουν εκεί υποφέρουν πιέσεις από την κυβέρνηση και προτιμώ να το αποφύγω για να είναι ήσυχη η οικογένειά μου.
Τον προηγούμενο μήνα το σύνολο ήταν 483 συλλήψεις για πολιτικούς λόγους. Από το 2005 μέχρι πέρση με συλλάβανε 111 φορές όπως και όλους τους δημοσιογράφους του οργανισμού μας.
Ο Carlos Rio Otero και η Sandra Guerra, αδερφή μου και φωτορεπόρτερ, έχουν συλληφθεί και δεν γνωρίζουμε που βρίσκονται.
Τι είδους “ανεξάρτητος” δημοσιογράφος
είσαι από την στιγμή..
που πληρώνεσαι από τις ξένες δυνάμεις;. Είσαι απλά μισθοφόρος//
Όλοι όσοι δεν τηρούν τους νόμους της Κούβας.
Αυτοί είναι φυλακισμένοι.
Έχω εκδώσει 4 βιβλία με διηγήματα. Όλα κερδίσανε βραβεία. Έχω κερδίσει και άλλα διεθνή βραβεία Μέχρι το 2009 ήμουν ανεκτός στην Κούβα. Το τελευταίο μου βιβλίο λογοκρίθηκε από τον εκδοτικό οίκο και με διώξανε από την έκθεση βιβλίου της Αβάνα. Δεν λογοκρίθηκε το περιεχόμενο του βιβλίου αλλά η δραστηριότητά μου στο internet.
Εδώ είναι αστική καλλιέργεια, που σημαίνει να εκμεταλλευτείς όλα τα κομμάτια γης εδώ, παράγουμε πουλάμε δεν δίνουμε λογαριασμό σε κανένα με το τι κάνουμε εδώ, αν πουλάμε ή δεν πουλάμε. Τώρα που θα ξεκινήσει ο χειμώνας θα φυτέψουμε μπρόκολα, βασιλικό, μαρούλι, ραπανάκι, σπανάκι.Αυτό ήταν ένα μέρος στο οποίο πετούσαν εδώ τα πάντα. Γυαλιά, σκουπίδια, νεκρά ζώα τα πάντα. Χρειάστηκε να μπω εδώ και να αδειάσουμε τα πάντα. Και μετά φέραμε χώμα για να μπορέσουμε να βάλουμε σπόρους.
Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων μέσα στη πόλη κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια . Αποτελεί μια λύση στο σοβαρό επισιτιστικό πρόβλημα
Δεν καταστρέψανε μόνο την βιομηχανία της ζάχαρης αλλά και του καφέ. Τώρα δεν έχουμε καφέ ούτε για εμάς. Παίρνουμε καφέ με δελτίο από το 1962. Μας δίνουν μία μικρή ποσότητα καφέ αναμιγμένο με μπιζέλι. Μας δίνουν λίγα γραμμάρια το μήνα. Είναι θλιβερό. Οι κουβανέζοι δεν έχουν ούτε καφέ για να πιουν.
Η αστική καλλιέργεια ευνοείται από το κράτος και το υπουργείο Γεωργίας.
Συμμετέχουν παραγωγικές ενότητες που έχουν φτιαχτεί από συνεταιρισμούς ή οικογένειες
Και συμμετέχει οποιοσδήποτε έχει έστω και ένα μικρό κομμάτι γης που καλλιεργεί.
Στη Κούβα υπάρχουν δυο νομίσματα . Το εθνικό πέσος και το συναλλαγματικό, για τους τουρίστες. Όμως πολλά από τα ήδη καθημερινής χρήσης αγοράζονται μόνο αν έχεις συναλλαγματικό νόμισμα . Το εθνικό χάνει συνεχώς την αξία του.
Ο μέσος όρος μισθού στην Κούβα είναι 448pesos, δηλαδή περίπου 13 ευρώ, Δεν υπάρχει κίνητρο για εργασία όταν μία σακούλα γάλα σε σκόνη κοστίζει 4 ευρώ και όλα είναι στα ύψη. Όταν ένα παιδί κλείνει τα 7 δεν έχει δικαίωμα να πάρει γάλα. Είναι τρομερό. Μας αναλογούν μόνο μερικά κιλά ρυζιού και λίγο παραπάνω από 1 κιλό ζάχαρης το μήνα.
Η αστική γεωργία βοηθάει να κερδηθούν παραπάνω χρήματα.
Ήμουν ελεγκτής σε μια εταιρία και όταν σταμάτησε στα 65 μου και δε θα συνέχιζα να δουλεύω σε καμία εταιρία έτσι έφτιαξα αυτό εδώ. Το πουλαω εδώ ακριβώς στην γωνία σε όσους έρχονται. Όταν έρχονται ψάχνοντας τους δίνουμε κρεμμύδια, το μαρούλι…
Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991, η κουβανέζικη επανάσταση βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Χάσαμε όλο το εμπόριο, δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε λιπάσματα χημικά, ανταλλακτικά για τα μηχανήματα, δεν μπορούσαμε να βρούμε παρασιτοκτόνα, οπότε ήταν αναγκαίο να παράγουμε τροφή.
Σήμερα, ο ομφάλιος λώρος της Κούβας είναι η Βενεζουέλα που αντιγράφει τα βήματα της Σοβιετικής ‘Ένωσης.
Τα έσοδα της Κούβας από την Βενεζουέλα, σε αντάλλαγμα των ιατρών που έχουμε στείλει, αναλογούν στα 3/4 των εσόδων του τουρισμού, των εξαγωγών και των εμβασμάτων από τις Η.Π.Α .
Θα ήταν καταστροφικό για την Κούβα να σπάσει η συνεργασία με τον Chavez.
Στην εφημερίδα έχουμε προσθέσει εδώ και 3 χρόνια τις επιστολές των αναγνωστών. Λαμβάνω περίπου 500 επιστολές την εβδομάδα. Αυτοί οι εργαζόμενοι, σήμερα, κλέβουν το κράτος. Είναι πέντε έξι και συμφωνούν στο να κλέψουν λάδι και αυγά για να τα μεταπουλήσουν στην μαύρη αγορά.
Πρόκειται για τα προβλήματα μιας οικονομίας σοβιετικού σε αποσύνθεση.
Λάσαρο Μπαρέδο – Διευθυντής Εφημερίδας «Granma»
Αυτό το άρθρο καταγγέλλει 7 υπουργεία που δεν επιστρέφουν τα κοντέινερ..
Ο κόσμος τα κλέβει και τα κάνει γκαράζ.
Για τον διευθυντή της Γκράνμα δεν τίθεται δίλημμα μεταξύ Φιντέλ και Ραούλ. Υποστηρίζει ότι και οι δυο γνώριζαν ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει ριζικά.
Είτε ο Ραουλ, είτε ο Φιντέλ
θα έπρεπε να πάρει αυτή την απόφαση.
Η χώρα είναι σε λάθος δρόμο, αν δεν άλλαζε κάτι από τι ρίζα του. Η επανάσταση μπορεί να αυτοκαταστραφεί.
Είναι προετοιμασμένη για να μην καταστραφεί από εξωτερικούς παράγοντες
αλλά θα μπορούσε να αυτοκαταστραφεί αν δεν έπαιρνε κάποια μέτρα
για να αντιμετωπίσει την εσωτερική ανεπάρκεια της χώρας.
Μαριέλα Κάστρο –Διεύθυντρια Ινστιτούτου Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, Κόρη Ραούλ
Αλλάζει πολύ.
Αλλάζει πολύ με βάση τις δικές του βασικές αρχές, απ τις οποίες προήλθε. Για μένα ανανέωση σημαίνει αυτό.
Δηλαδή να ξαναδούμε τις βασικές ιδέες, να ξαναδούμε τις βασικές ιδέες που έδωσαν προέλευση σε αυτές τις κοινωνικές, ιστορικές εμπειρίες, που δεν ήταν όμως όλες καλές. Όπου μαθαίνεις από λάθη που έχουν γίνει, ή από πράγματα που δεν λειτούργησαν.
Θα υπάρχουν μικρές εταιρίες. Όχι κρατικές. Αυτό είναι το νέο οικονομικό μοντέλο που επιχειρεί να εφαρμόσει η χώρα βάσει των αρχών της ανεξαρτησίας και της δικαιοσύνης. Δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η παιδεία, δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η υγεία και θα παραμείνει ένα πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλειας όπου όλοι θα συνεισφέρουμε κατά κάποιο τρόπο. Η Κούβα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο της οποίας οι πολίτες δεν πληρώνουν φόρους για τίποτα. ..Μόνο παίρναμε.
Αυτό που με απασχολεί είναι
η κοινωνική συνείδηση.
Ο άνθρωπος σκέφτεται σύμφωνα
με αυτό που ζει. Ίσως, τα άτομα που δουλεύουν για τον εαυτό τους…
χάσουν την προοπτική σοσιαλιστικής κοινωνίας,
και ότι όλοι έχουμε ευθύνες.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Ραουλ θα πετύχει στις αλλαγές. Οι οπαδοί των μεταρρυθμίσεων υποστηρίζουν ότι οι δογματικοί και τα κατεστημένα του βάζουν συνεχώς εμπόδια.
Με τον Ραούλ Κάστρο υπάρχουν ελπίδες για αλλαγή. Είναι ένας άνθρωπος που τον χαρακτηρίζει η μέθοδος, θα μπορούσαμε να πούμε ρεαλιστής. Η χώρα είναι σε κίνδυνο και δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Οι κοινωνικές σχέσεις είναι τεταμένες.
Η απογοήτευση έξω στον δρόμο, είναι πολύ μεγάλη.
Όταν είσαι στη μέση μιας κρίσιμης κατάστασης αρχίζεις να σκέφτεσαι πάλι τι έγινε, τι πρέπει να κάνουμε, πως πρέπει να το κάνουμε. Ο μπαμπάς μου είναι πιο προοδευτικός από αυτό που φαίνεται.ή από αυτό που προσπαθεί να δείξει.
Ο Φιντέλ είναι ένα μεγάλο δέντρο
Εμείς είμαστε οι συλλέκτες των σπόρων της ζωής του
Ο Φιντέλ πάντα γεννιέται
Ο Φιντέλ πάντα μεγαλώνει
Ο Φιντέλ στην παιδική ηλικία με τους αναμμένους μπερέδες
Ο Φιντέλ στην εμπροσθοφυλακή της νεολαίας
Με τα εργαλεία και τα όπλα
Με το βιβλίο της εντολής
Ο Φιντέλ ο αιώνιος νέος
Με δέρμα λευκό, μαύρο, μιγά
Ο Φιντέλ περνάει στην ιστορία
Ο Φιντέλ που πολλαπλασιάζεται από αστέρι μεμονωμένο σε αστέρι συλλογικό.
Με είχαν στο Santiago de Cuba, στο Boniato, στον τομέα ύψιστης ασφαλείας, εκεί που είναι οι θανατοποινίτες. Έχω μία πολύ άσχημη εμπειρία, αλλά όχι μίσος.
Θέλω μία Κούβα για όλους.
Αγαπώ ακόμα και τους παλιούς συντρόφους. Πιστεύω ότι η επιθυμία της πλειοψηφίας του λαού της Κούβας δεν θέλει τον νεοφιλελευθερισμό. Θέλουμε ελεύθερη αγορά, αλλά ελεγχόμενη.
Ένα σημαντικό βήμα 8α ήταν να πεθάνουν οι Κάστρο.
Αυτό είναι σημαντικό πιστεύω.
…
Από εκεί θα ξεκινούσε η αλλαγή.
Από τη στιγμή που θα πεθάνει η δυναστεία τους.
Όχι δεν μου αρέσει να ασκώ πολιτική
Μου αρέσει περισσότερο να είμαι μια ενεργή πολίτης.
Πολίτης με δικαιώματα στη συμμετοχή.
Μου αρέσει μου αρέσει περισσότερο έτσι.
Υπάρχει ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να αγνοηθεί,
αυτή είναι η τελευταία περίοδος της ιστορικής ηγεσίας
η ιστορική ηγεσία είναι ήδη πεπερασμένη.
Πόσο μπορεί να διαρκέσει 5- 6 χρόνια;
Ο Ραούλ λέει ότι πρέπει να μπει τέλος στην εντολή.
Και πρέπει να προετοιμαστούν οι νέες γενιές για να επιλύσουν, να έχουν τουλάχιστον μια βάση του πως να αναπτύξουν την χώρα.
γνωρίζει ότι ακόμα και αν δεν είναι ο Φιντέλ και ο Ραούλ
ή άλλοι ιστορικοί αρχηγοί, η επανάσταση θα συνεχιστεί.
Αλλά εγώ βλέπω ότι είναι ξεκάθαρη η αγάπη στην πατρίδα που διαμορφώθηκε,
στο έθνος που διαμορφώθηκε, σε αυτό που κατακτήθηκε με τις θυσίες πολλών γενιών
και θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια, την κουβανική κυριαρχία
και το δικαίωμα στην ανάπτυξη.
Αυτό βλέπω ότι είναι το πιο δυνατό αίσθημα των Κουβανών σε όλες τις γενιές
συμπεριλαμβανομένων και των μικρών παιδιών.
Και αυτό μου δίνει πολύ σιγουριά, ως Κουβανή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου