Με ένα υπερμοντέρνο κτίριο στις τελευταίες της εγκαταστάσεις στο Κορωπί, η Netcom απασχολούσε περίπου 200 εργαζόμενους, κυρίως ερευνητές, αλλά και μηχανικούς στο τμήμα ανάπτυξης και εφαρμογής ηλεκτρονικών συστημάτων για αμυντικές εφαρμογές που ξεκινούσαν από τον χώρο των επικοινωνιών και φημολογείται ότι έφταναν μέχρι συστήματα υποκλοπών υψηλής τεχνολογίας και κατευθυνόμενα όπλα συχνοτήτων!
Ίσως αυτό να εξηγεί και το γεγονός ότι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας περιμετρικά σε απόσταση 500 μέτρων στην θέση Αλωνίστρα του Κορωπίου, μέχρι τον περασμένο Απρίλιο που η εταιρεία έκλεισε την ελληνική μονάδα, ήταν αδύνατον για τον οποιονδήποτε να αποκτήσει σήμα στο κινητό του τηλέφωνο, καθώς είναι προφανές ότι λειτουργούσε ισχυρός πομπός αντιμέτρων που «νέκρωνε» οποιαδήποτε επικοινωνία.
Η εταιρεία ξεκίνησε την δραστηριοποίησή της στις ΗΠΑ το 1977 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 εντόπισε στην Ελλάδα μια ομάδα περίπου δέκα επιστημόνων με εξαιρετικά πρωτοποριακές λύσεις σε δύσκολα προβλήματα σε ότι αφορά την χρήση ασύρματα μεταδιδόμενων πληροφοριών, διαχείρισης του φάσματος των συχνοτήτων κλπ.
Τότε και επειδή οι περισσότεροι από αυτούς αρνούντο να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, να δημιουργήσει εδώ μια μικρή ερευνητική μονάδα. Η οποία μονάδα με τον χρόνο αποτέλεσε την καλύτερη επένδυση για την εταιρεία, αφού οι λύσεις που έδιναν οι Έλληνες επιστήμονες μετέτρεψαν την μικρή εταιρεία σε εξ απορρήτων συνεργάτη του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, αλλά και κολοσσών, όπως οι Lockheed Martin, Rockwell Collins, Raytheon, Ericsson, Thales, Alcatel-Lucent, Motorola, Qualcomm, G.E. Medical, Siemens, Harris, Honeywell, ITT CS, Agilent Technologies κλπ
Η επένδυση στην Ελλάδα μεγάλωσε και δημιουργήθηκε και κατασκευστική ομάδα υψηλής ποιότητας των πλέον απόρρητων συστημάτων που ανέπτυσσε η εταιρεία και για έναν ιδιαίτερα σημαντικό λόγο: Κάποια από τα πειράματα που διεξήγαγε έπρεπε να είναι μακριά από τα «μάτια και τα αυτιά» και των ανταγωνιστών στις ΗΠΑ, αλλά ακόμα και των υπηρεσιών του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Η οικονομική κρίση του 2008 οδήγησε την εταιρεία που όπως είπαμε είχε φτάσει να απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους, να αποκόψει το κατασκευαστικό κομμάτι και να το στείλει σε χώρες εκτός Ελλάδος, διατηρώντας εδώ μόνο την μονάδα έρευνας και ανάπτυξης.
Οι περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, ειδικά σε φουτουριστικά οπλικά συστήματα, οδήγησε την μητρική εταιρεία Νetcom Inc. να αναστείλει εν τέλει ολόκληρη την λειτουργία της μονάδας στο Κορωπί και να διώξει τους εναπομείναντες 190 εργαζόμενους οι οποίοι έχουν υπογράψει άκρως δεσμευτικά έγγραφα που τους απαγορεύεται με βαριές ποινικές ρήτρες να κοινοποιήσουν το έργο που έκαναν όσο καιρό εργάζονταν για την Νetcom.
Tι είδους συστήματα είχαν αναπτύξει, που χρησιμοποιήθηκαν, τις είδους εφαρμογές έχουν, θα μείνει για πάντα μυστικό, όπως μυστικό έμεινε ακόμα και στους ειδήμονες του χώρου της Άμυνας στην Ελλάδα επί 30 ολόκληρα χρόνια η λειτουργία και η εν γένει δραστηριοποίηση στην Ελλάδα μιας βιομηχανικής μονάδας με εφαρμογές υπερ-υψηλής αμυντικής τεχνολογίας, παγκοσμίως όπως διαβεβαιώνουν με νόημα κάποιοι από τους πρώην εργαζόμενους σε αυτή…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου