Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Η Ελλάδα έτοιμη για στρατιωτική επιχείρηση εκτός συνόρων: Στέλνουμε Στρατό για να προστατεύσουμε χριστιανικούς πληθυσμούς στη ΠΓΔΜ -Συναγερμός στο Πεντάγωνο και την ΕΥΠ

Ετοιμη είναι η Ελλάδα να στείλει Στρατό στα Σκόπια για να προστατεύσει τους χριστιανικούς πληθυσμούς. Πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο NRDC-GR /Γ Σώμα Στρατού στην Θεσσαλονίκη. Προφανώς θα πρόκειται για μια επιχείρηση τύπου “AMBER FOX”και «ESSENTIAL HARVEST».

Πιο αναλυτικά, συναγερμός έχει σημάνει στο Πεντάγωνο και την ΕΥΠ για τις εξελίξεις στα Σκόπια, σύμφωνα με την εφημερίδα «Στο Καρφί».
Αυτό που φοβούνται, γράφει η εφημερίδα, είναι το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος ανάμεσα στους Σλάβους εθνικιστές και τους αλβανόφωνους.

Στην κατεύθυνση αυτή οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες έχουν ήδη συγκροτημένο σχέδιο για την προστασία του χριστιανικού πληθυσμού του γειτονικού κρατιδίου με την αποστολή Στρατού.
Θα είναι η πρώτη φορά που ο Ελληνικός Στρατός θα βρεθεί αντιμέτωπος με UCKάδες.
Αν και οποιαδήποτε ελληνική ανάμειξη στην πυριτιδαποθήκη των Σκοπίων μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες, το σχέδιο κρίνεται αναγκαίο.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις της ΕΥΠ, οι αλβανόφωνοι των Σκοπίων επιδιώκουν το διαμελισμό της χώρας.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που εντάσσεται στη στρατηγική της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας».
Τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι που χαρακτηρίζουν επικίνδυνα τα παιχνίδια των αλβανόφωνων που καθοδηγούνται από τον Ράμα και τους παρακρατικούς του UCK.
Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ “Amber Fox”
26 Σεπτεμβρίου 2001 – 15 Δεκεμβρίου 2002
Ακολούθως, στις 26 Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΝΑΤΟ (NAC) εξουσιοδότησε τον SACEUR, General Joseph Ralston, να εκδώσει ξεχωριστή εντολή για την Επιχείρηση “Amber Fox” (Operation Amber Fox), με σκοπό την προστασία των Διεθνών Παρατηρητών, οι οποίοι είχαν σαν αποστολή τον έλεγχο της εφαρμογής του Σχεδίου Ειρήνης στην ΠΓΔΜ. Η Γερμανία ανέλαβε την Ηγεσία της νέας αποστολής. Η συνολική συνεισφορά ορίστηκε αρχικά στους 700 άνδρες περίπου και εάν απαιτηθεί θα συνδράμουν και οι 300 άνδρες, οι οποίοι ήταν ήδη αναπτυγμένοι στη χώρα. Η διάρκεια της επιχείρησης καθορίστηκε καταρχάς για τρεις (3) μήνες με δυνατότητα παράτασης εφόσον η κατάσταση το απαιτούσε. Η επιχείρηση μετά από διαδοχικές παρατάσεις ολοκληρώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2002.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Η χώρα μας συμμετέχει στην επιχείρηση με τη διάθεση συνολικά 28 στελεχών, όπως παρακάτω:
• Οκτώ(8) στελεχών για την ενίσχυση του επιτελείου Στρατηγείου της Επιχείρησης, για να καλυφθούν οι διαθέσιμες κενές θέσεις.
• Τεσσάρων(4) στελεχών στο Επιτελείο της Γερμανικής Ταξιαρχίας.
• Τριών (3) ομάδων Συνδέσμων. Συνολικά δώδεκα (12) άτομα με τρία (3) οχήματα μεταφοράς.
• Ενός (1) Ασθενοφόρου οχήματος με το ανάλογο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό. Δηλαδή, ένας (1) Ιατρός, δύο (2) Νοσοκόμοι – Τραυματιοφορείς και ένας (1) οδηγός.
Σε απάντηση αντιστοίχου αιτήματος του Πρόεδρου Trajkovski, το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συμφώνησε τη συνέχιση της υποστήριξης στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με μια νέα αποστολή από τις 16 Δεκεμβρίου 2002, αναγνωρίζοντας ότι η Επιχείρηση “AMBER FOX” θα μπορούσε να ολοκληρωθεί επιτυχώς, το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συμφώνησε ότι υπάρχει απαίτηση συνέχισης μιας διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, έτσι ώστε οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης να ελαχιστοποιούνται.
Επιχείρηση «ESSENTIAL HARVEST»
Η Επιχείρηση «Essential Harvest» διατάχθηκε να προετοιμαστεί για έναρξη στις 22 Αυγ και στις 27 Αυγ 2001 είχε επιχειρησιακή ετοιμότητα ανάληψης των αποστολών. Η Αποστολή ήταν διάρκειας 30 ημερών και συμμετείχε δύναμη 4,145 ανδρών περίπου, αποκλειστικά από Νατοϊκές Χώρες, υπό την ηγεσία της Μ. Βρετανίας, με σκοπό τον αφοπλισμό και την καταστροφή του οπλισμού και των πυρομαχικών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (NLA) των Αλβανοφώνων.
Η Επιχείρηση εγκρίθηκε στις 29 Ιουνίου και εφαρμόστηκε με βασική προϋπόθεση ότι ο Πολιτικός διάλογος μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών να είχε επιτυχή έκβαση και να υπογραφεί αντίστοιχη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και οικειοθελούς παράδοση του οπλισμού του NLA. Το επιχειρησιακό σχέδιο συντάχθηκε στις 20 Ιουνίου 2001.
Στα πλαίσια υλοποίησης της αποστολής της Επιχείρησης ιδρύθηκαν πέντε (5) σταθμοί περισυλλογής όπλων στις βόρειες περιοχές DEBAR, GOSTIVAR, TETOVO, RADUCE ΚΑΙ KUMANOVO, αλλά και δευτερεύοντες σε άλλα σημεία, στους οποίους έγινε εθελοντική παράδοση αλλά και συγκέντρωση του οπλισμού, εξακρίβωση της κατάστασης, ομαδοποίηση και φόρτωση του οπλισμού που κρίθηκε ασφαλής. Τυχόν επικίνδυνα όπλα, καταστράφηκαν επί τόπου. Όλες οι δραστηριότητες επιβλέφθηκαν από αρμόδια επιτροπή. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε μεταφορά του οπλισμού από όλα τα σημεία περισυλλογής (WCS), προς το KRIVOLAC στο οποίο είχε οργανωθεί WSA (Weapon Staging Area) με ευθύνη της Ελληνικής Δύναμης.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Η Χώρα μας συμμετείχε με το 525 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού και Τμήματα υποστήριξης, συνολικής δύναμης 400 περίπου ανδρών και ονομάστηκε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΚΟΠΙΩΝ (ΕΛΔΥΣ).
Η ανάπτυξη της ΕΛΔΥΣ άρχισε την 24η και ολοκληρώθηκε την 25η Αυγούστου 2001. Η δύναμη κινήθηκε οδικώς και εγκαταστάθηκε στο ΚRIVOLAC, σε κτίρια του Στρατού της ΠΓΔΜ, στα οποία εκτελέστηκαν απαραίτητες επισκευές και μικρές προσθετικές εργασίες στους διάφορους χώρους για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού. Από τις πρωινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2001 το Τάγμα είχε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής, ήτοι την υποδοχή του περισυλλεγέντος οπλισμού και προώθησης του στην Ελλάδα για καταστροφή.
Η ΕΛΔΥΣ είχε συνολικά στη διάθεσή της, 180 οχήματα και ρυμουλκούμενα διαφόρων τύπων.
Η επιστροφή της Ελληνικής Δύναμης άρχισε την 4η Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε την 7η Οκτωβρίου 2001.
Επίσης, η χώρα μας διέθεσε ένα (1) Έλληνα Αξκό στη Δεκαπενταμελή (15) ομάδα συμβούλων του προσωπικού απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ (Peter Feith), με αποστολή την εκτίμηση της καταστάσεως και δέκα (10) συνολικά Επιτελείς στο Επιτελείο NCCC PLUS, συμπεριλαμβανομένης και της θέσης του Υποδιοικητού του Στρατηγείου Μετόπισθεν της KFOR (KFOR-REAR).
Από το Σχέδιο προβλεπόταν (όπως και για την KFOR) ως βασικός άξονας ανεφοδιασμού η οδική αρτηρία ΄΄Θεσσαλονίκη – Σκόπια΄΄ και αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη Στρατηγική αξία του Ελληνικού χώρου και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης για μεγάλες Στρατηγικές συγκεντρώσεις δυνάμεων για επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Από την έναρξη της επιχείρησης «ESSENTIAL HARVEST» από το λιμάνι και το Α/Δ της Θεσσαλονίκης διήλθαν, κατά το χρονικό διάστημα 26 Αυγ – 19 Οκτ 01, 15 Α/Φ (4 ΙΤ, 3 GE, 6 UK και 2 NL), που διακίνησαν 1972 άτομα, 9 Πλοία (3 IT, 4 UK, 1 GE και 1 NL), που μετέφεραν 880 οχήματα, 87 Containers και 40 Trailers και 2 Συρμοί (1 HU και 1 CZ).
Επίσης έγινε εκτεταμένη χρήση του οδικού δικτύου από Θεσσαλονίκη προς Σκόπια και αντίστροφα και παρασχέθηκαν στοιχεία ασφάλειας – συνοδείας φαλαγγών από ΕΛ.ΑΣ.
Ο συνολικός αριθμός του οπλισμού που περισυνελέγη και καταστράφηκε στην Ελλάδα ανερχόταν σε ένα (1) άρμα Τ-55, δύο (2) Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), δεκαεπτά (17) Αντιαεροπορικοί Εκτοξευτές και εκατόν εξήντα ένας (161) Όλμοι, τετρακόσια ογδόντα τρία (483) βαριά και ελαφρά Πολυβόλα και φορητοί Αντιαρματικοί Εκτοξευτές και τρεις χιλιάδες διακόσιοι δέκα (3.210) Τυφέκια, υποπολυβόλα (π.χ. ΑΚ-47) και Καραμπίνες και δύο χιλιάδες εννιακόσια σαράντα τέσσερα (2.944) τμήματα όπλων. Συνολικά 69.780 κιλά σε ατσάλι, προήλθε από την τήξη του πιο πάνω οπλισμού στην Χαλυβουργική.
Η καταστροφή των πυρομαχικών, που ανερχόταν σε 397.625 τεμάχια, έγινε στο έδαφος της ΠΓΔΜ.
Τι προβλέπει το ελληνικό σχέδιο εκτός από την αποστολή δυνάμεων στη ΠΓΔΜ
Το σχέδιο προβλέπει ότι σε περίπτωση μαζικής μετακίνησης Σκοπιανών λόγω έναρξης εχθροπραξιών ο πληθυσμός θα παραμείνει στο Κιλκίς, όπου ήδη έχουν βρεθεί περιοχές που θα μπορούσαν να στηθούν καταυλισμοί έως ότου εκτονωθεί η κατάσταση και επιστρέψουν σπίτια τους, δηλαδή ποτέ! Με την ένοπλη σύρραξη να είναι προ των πυλών δεν νομίζουμε πως θα υπάρξει ΠΓΔΜ με τη μορφή που είχε έως σήμερα.
Επίσης, οι μηχανισμοί ελέγχων που θα αναπτυχθούν στα σύνορα θα φροντίσουν να εμποδίσουν τυχόν κυκλώματα διακίνησης μεταναστών που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.
Στέλεχος της Κατεχάκη εξηγούσε στο «Έθνος» ότι η απειλή εμφύλιας σύρραξης πλανάται πάνω από τα Σκόπια εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα οι ελληνικές Αρχές να έχουν αναλάβει δράση πολύ πριν ξεσπάσουν τα αιματηρά επεισόδια στη Βουλή.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι κατά τη διήμερη επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, στο Βελιγράδι, συζητήθηκε και η πιθανή κρίση στα Σκόπια, που τελικά εκδηλώθηκε μερικές ημέρες αργότερα.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε συναντηθεί τη Μ. Τρίτη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, και είχαν ανταλλάξει απόψεις για ζητήματα συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης, τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.
Με στόχο να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στα Σκόπια και να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν ακραίων καταστάσεων, η Κομισιόν έφτιαξε γραφείο στην ΠΓΔΜ στο οποίο μάλιστα συμμετέχει και η Ελλάδα.
Η Κομισιόν προχώρησε στη σύσταση γραφείου ανάλυσης πληροφοριών μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα και τον φόβο για εμφύλιο.
Σε αυτό συμμετέχουν διπλωμάτες και αστυνομικοί σύνδεσμοι από όλα τα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον αστυνομικό σύνδεσμο που διαθέτει στα Σκόπια, ενώ πληροφόρηση υπάρχει και από διπλωματικές πηγές.
Με τη σειρά του, ο Έλληνας εκπρόσωπος ενημερώνει τα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και την ΕΥΠ για την πολιτική κρίση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα έχουν ήδη εκπονήσει κάποια πρώτα σχέδια δράσης για την περίπτωση ξεσπάσματος εμφυλίου που θα μπορούσε να δημιουργήσει μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου