Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Μια διαφορετική ξενάγηση! Απολαύστε την Αρχαία Αγορά της Αθήνας από drone [βίντεο]

Η Αρχαία Αγορά της Αθήνας ήταν η καρδιά της αρχαίας πόλης: μια μεγάλη, ανοικτή πλατεία που αποτελούσε την έδρα της δικαιοσύνης, το πολιτικό, οικονομικό, διοικητικό, κοινωνικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της πόλης, όπου όλοι οι πολίτες της πόλης συγκεντρώνονταν για να πραγματοποιήσουν κάθε είδους δραστηριότητα.

Την Αρχαία Αγορά διέσχιζε η Οδός των Παναθηναίων από την οποία διήρχετο η μεγάλη πομπή προς την Ακρόπολη κατά την διάρκεια των εορτασμών των Παναθηναίων που θέσπισε ο Πεισίστρατος και τελούνταν το τρίτο έτος κάθε Ολυμπιάδας.
Η ιστορία
Η περιοχή της Αρχαίας Αγοράς
Η περιοχή της Αρχαίας Αγοράς ήταν κατοικημένη από την πρώιμη νεολιθική επόχη (3.000 π.Χ.) ενώ είχε χρησιμοποιηθεί κατά περιόδους και ως νεκροταφείο. Στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., την εποχή του μεγάλου νομοθέτη Σόλωνα, η περιοχή μετατράπηκε σε δημόσιο χώρο συγκέντρωσης των πολιτών. Διάφορα διοικητικά κτίρια και μικρά ιερά χτίστηκαν σιγά-σιγά, ενώ η αγορά απέκτησε και νερό από πηγές που τροφοδοτώνταν από το υδραγωγείο της πόλης.
Μετά την ολική καταστροφή της Αθήνας από την επίθεση των Περσών το 480 π.Χ. η πόλη χτίστηκε από την αρχή και πολλά δημόσια κτίρια άρχισαν να κατασκευάζονται στην αγορά το ένα μετά το άλλο, κυρίως κατά τη διάρκεια του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. όταν η Αθήνα ανέλαβε την ηγεμονία όλης της Ελλάδας.
Ανακατασκευές
Μετά από μια σειρά ανακατασκευών που έγιναν το 2ο αιώνα π.Χ., η Αρχαία Αγορά της Αθήνας απέκτησε τη τελική τετράγωνη μορφή της η οποία διατηρείται έως σήμερα. Πολλές ανακατασκευές πραγματοποιήθηκαν επίσης μετά την σοβαρή καταστροφή της από τους Ρωμαίους το 89 π.Χ. και τους Χερουλείους το 267 μ.Χ.
Μετά την εισβολή των Σλάβων το 580 μ.Χ η αγορά εγκαταλείφθηκε, για να κατοικηθεί και να αναπτυχθεί ξανά μετά το 1834 όπου η Αθήνα έγινε η πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.
Η αγορά αποτελείται από μια μεγάλη ανοικτή πλατεία, που περιβάλλεται από κτίρια και στις τέσσερις πλευρές της.
Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πολλά και σημαντικά κτίρια όπως η αίθουσα του συμβουλίου (Βουλευτήριο), δημόσια κτίρια διοίκησης (Βασιλική Στοά και Νότια Στοά), τα γραφεία των δικαστών, το νομισματοκοπείο και οι αίθουσες των επίσημων αρχείων της πόλης (Μητρώον).
Η Αίθουσα των Δικαστηρίων
Μάλιστα στην Αίθουσα των Δικαστηρίων βρέθηκαν μπρούτζινες κάλπες ψηφοφοριών και μηχανισμός – ρολόι μέτρησης του χρόνου ομιλίας των μελών του. Η χρήση της περιοχής ως αγοράς αποδεικνύεται και από το μεγάλο αριθμό μαγαζιών και εργαστηρίων αγγειοπλαστικής, σιδηρουργικής, γλυπτικής και άλλων τεχνών.
Διαρρύθμιση
Μεγάλες στοές από κιανοστοιχίες πρόσφεραν σκιασμένες διόδους προς τους κατοίκους της πόλης που προσέρχονταν στην αγορά για να συναντήσουν τους φίλους του, να συζητήσουν για δουλειές, πολιτική, ή φιλοσοφία, ενώ σημαντικά αγάλματα και μνημεία υπενθύμιζαν στους πολίτες τους θριάμβους της πόλης.
Άλλα αξιοθέατα
Η Βιβλιοθήκη και το Ωδείο
Κάλυπταν τις πολιτιστικές ανάγκες των πολιτών, ενώ υπήρχαν αρκετοί ναοί και μικρά ιερά για τις λατρευτικές τους ανάγκες. Όλα αυτά τα κτίρια μαζί με τα μνημεία και τα ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών αποδεικνύουν το σημαντικό ρόλο που έπαιζε ο χώρος αυτός σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής
Η Στοά του Αττάλου
Στην Αρχαία Αγορά βρίσκεται επίσης ένα καταπληκτικό κτίριο, η Στοά του Αττάλου, το οποίο κατασκευάστηκε από το βασιλιά της Περγάμου Άτταλο, το 159 με 138 π.Χ, ως δώρο προς τους αθηναίους για την ευγνωμοσύνη του που του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει εκεί τις σπουδές του δίπλα στο φιλόσοφο Καρνεάδη.
Η στοά αυτή είναι ένα πολύ εντυπωσιακό διώροφο κτίριο με διπλές κιoνοστοιχίες, που χρησιμοποιήθηκε για να φιλοξενήσει πλήθος καταστημάτων και εργαστηρίων. Η στοά έγινε το κεντρικό εμπορικό κτίριο της Αγοράς και χρησιμοποιήθηκε για αιώνες, από την κατασκευή της μέχρι και την καταστροφή της από την επιδρομή των Χερουλείων. Η στοά ανακατασκευάστηκε την περίοδο 1953 – 1956 και από τότε χρησιμοποιείται ως μουσείο.
Ο Ναός του Ηφαίστου και της Αθηνάς Εργάνης (Θησείο)
Ένα άλλο εκπληκτικό μνημείο της Αρχαίας Αγοράς είναι ο Ναός του Ηφαίστου και της Αθηνάς Εργάνης, γνωστός ως Θησείο, που είναι και ο καλύτερα διατηρημένος ναός της Αθήνας. Είναι δωρικού ρυθμού και βρίσκεται στη βοδειοδυτική πλευρά της αγοράς, στην κορυφή του λόφου του Αγοραίου Κολωνού.
Είναι χτισμένος με το περίφημο πεντελικό μάρμαρο από τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα Ικτίνο, κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 5ου αιώνα π.Χ. και φέρει στη διακόσμησή του μεγάλο πλήθος γλυπτων. Στην ανατολική πρόσοψη αναπαρίστανται οι άθλοι του Ηρακλή, ενώ στην βόρεια και νότια πλευρά οι άθλοι του Θησέα. Σύμφωνα με τον ιστορικό Παυσανία, ο ναός φιλοξενούσε χάλκινα αγάλματα του Ηφαίστου και της Αθηνάς.
Άλλα αρχαιολογικά μνημεία
Στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς υπάρχουν και πολλά άλλα μνημεία όπως οι Ερμές, το Ωδείο του Αγρύππα, το Βουλευτήριο και άλλα που αξίζει να επισκεφτεί κανείς.
Το Athens Happy Train σας περιμένει για να κάνετε μαζί την πιο αξέχαστη βόλτα στα αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας και να μάθετε τα πιο ενδιαφέροντα μυστικά των αρχαίων Αθηναίων και του πολιτισμού τους.
Απολαύστε μια βόλτα από ψηλά…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου