Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΦΟΝΙΚΟΤΕΡΟ ΑΡΜΑ ΜΑΧΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ "Ράλι" για την υπερ-ταχεία παράδοση του άρματος 4ης γενιάς ARMATA στο ρωσικό Στρατό - Γιατί άραγε; (εικόνες)

Η πρώτη παρτίδα των νέων υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης  Τ-14 «ΑRMATA» , θα παραληφθούν για δοκιμές  από τον ρωσικό στρατό τον Φεβρουάριο του 2015.
Αμέσως τίθεται το ερώτημα του γιατί γίνεται αυτή η επίσπευση στις παραδόσεις.

Η απάντηση έγκειται στο γεγονός οτι οι Ρώσοι περιμένουν εξελίξεις στην Ουκρανία από την Άνοιξη καθώς το ναζιστικό καθεστώς του Κιέβου "σπρώχνεται" από την Δύση για ένα β' γύρο συγκρούσεων. Μάλιστα κάποιοι χαμηλής διανοητικής στάθμης και επικίνδυοι για τον πλανήτη νεοταξίτες στην Ουάσιγκτον θέλουν να σπρώξουν το Κίεβο ακόμα και σε αυτοκτονική επίθεση στην Κριμαία.
Το νέο άρμα αναμένεται να λάβει θέση άμεσα στην Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια, ως μοχλός πίεσης απέναντι από τα αμερικανικά και νατοϊκά άρματα μάχης στις βαλτικές χώρες.
Mε έναν σχεδιασμό που έχει εκπλήξει τους ειδικούς, αλλά κρατά τις ρίζες του από ένα παλαιότερο σχέδιο της δεκαετίας του '70 το οποίο ουδέποτε είχε γίνει πράξη λόγω τεχνολογικών περιορισμών, παρουσιάστηκε πριν ένα μήνα το πρωτότυπο του νέου κύριου άρματος μάχης του ρωσικού Στρατού, του Armata, το οποίο θα ντεμπουτάρει στην παρέλαση της Νίκης στον Κόκκινη Πλατεία τον ερχόμενο Μάϊο στην επέτειο των 70 ετών από την νικηφόρα λήξη του Β'ΠΠ.
Το άρμα θα ακτικαταστήσει τα Τ-72 σε όλες του τις εκδόσεις μέχρι το 2020 και μέχρι το 2030 θα αντικαταστήσει και το Τ-90 σε όλες του τις εκδόσεις.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Itar- TASS, δημοσιεύει δηλώσεις του  αναπληρωτή προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για την ρωσική πολεμική  βιομηχανία  Oleg Bochkarev.
«Αν και δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς πόσα άρματα αυτού του τύπου  θα βγουν από το εργοστάσιο , η πιθανότητα να εμφανιστούν  τον Φεβρουάριο είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι αυτό. Ο ρωσικός στρατός ξεκινά την προετοιμασία του, για την παρέλαση στις 09 Μαΐου, από τον μήνα Μάρτιο, οπότε τον Φεβρουάριο, τα άρματα Τ- 14 πρέπει να βρίσκονται στα χέρια τους  », δήλωσε ο Bochkarev.
Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι για την  κατασκευή των αρμάτων αυτού του τύπου, θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια, έτσι ώστε να τεθούν σε  μαζική παραγωγή , και να είναι πλήρως επιχειρησιακά  από το 2018.
Οι κατασκευαστές του υποστηρίζουν ότι είναι 400% πιο φονικό και επιβιώσιμο από το Τ-72 (σχετικές οι δηλώσεις του αναπληρωτή προέδρου της Στρατιωτικοβιομηχανικής Επιτροπής της ρωσικής κυβέρνησης Oleg Bochkaryof)
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σχεδιάζει να παραλάβει έως το έτος 2020 περίπου 2.300 άρματα, με στόχο την αντικατάσταση του 70% του σημερινού στόλου.
Το άρμα βασίστηκε στο παλαιό σχέδιο του Koncept M110-2010 - Stranica 2, το οποίο δεν μπήκε ποτέ στην παραγωγή γιατί δεν είχε τον αυτοματισμό και τα ηλεκτροοπτικά συστήματα που απαιτούντο για να γίνει επιχειρησιακό.
Το άρμα μάχης ΑΡΜΑΤΑ, θα διαθέτει ως κύριο όπλο ένα  πυροβόλο με τηλεχειρισμό, ο πύργος  δεν θα εμπεριέχει προσωπικό. Το προσωπικό θα βρίσκεται στο κύριο μέρος του άρματος μέσα σε ειδική προστατευόμενη «κάψουλα», και θα διαθέτει πλήρη ψηφιακό έλεγχο, της πλατφόρμας των οπλικών συστημάτων. Το νέο άρμα  θα είναι σε θέση να «δεχθεί»  όλα τα είδη των σύγχρονων αλλά και των  μελλοντικών όπλων .
Σύμφωνα με τον Γιούρι Κοβαλένκο, πρώην πρώτο αναπληρωτή επικεφαλής της διεύθυνσης τεθωρακισμένων του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας,  η χερσαία οπλική πλατφόρμα μάχης «Αρμάτα» θα αποτελεί το μελλοντικό κύριο άρμα μάχης του ρωσικού στρατού .
«Από το 2015, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις  θα διαθέτουν έναν κύριο τύπο άρματος,  με εντελώς νέα τακτική και τεχνικά χαρακτηριστικά, με νέα αυτόματη τροφοδοσία πυρομαχικών, με ειδική τοποθέτηση  του πληρώματος, για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα  στο σύγχρονο πεδίο της μάχης , μιας και θα προστατεύεται στο σημείο που θα βρίσκεται από όλα τα γνωστά είδη όπλων και πυρομαχικών», δήλωσε ο ίδιος.
Σήμερα η ρωσική βιομηχανία έχει προσαρμόσει στο αρμάτα ότι πιο αυτοματοποιημένο υπάρχει στο τομέα του εφοδιασμού του πυροβόλου των 125 χλστ. με αντιαρματικούς πυραύλους ή με κοινά βλήματα και ταυτόχρονα στον σχεδόν κυβοειδή πύργο έχει τοποθετήσει τα πλέον προηγμένα ηλεκτροοπτικά συστήματα. Τι λείπει από τον πύργο; Ο ... άνθρωπος!
Ο πυργίσκος είναι μη επανδρωμένος και εξ αυτού του λόγου πολύ μικρός.
Το Armata αναπτύχθηκε και θα κατασκευάζεται από την εταιρεία Uralvagonzavod που κατασκευάζει τα BMP-3 και θα το κυρίως όχημα θα αποτελέσει την βάση για πολλές παραλλαγές που θα συμπεριλαμβάνουν κύριο άρμα μάχης, ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, Αυτοκινούμενο Πυροβόλο και Τεθωρακισμένο Όχημα Υποστήριξης.
Το Armata θα φέρει μια εντελώς νέου τύπου ενεργητική θωράκιση, ενώ το ξεχωριστό θωρακισμένο διαμέρισμα του πληρώματος θα είναι διαχωρισμένο και από την δεξαμενή καυσίμων, αλλά και από τα αποθέματα πυρομαχικών. Είναι το πρώτο ρωσικό άρμα με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Το 125 χλστ. πυροβόλο θα έχει την δυνατότητα να εκτοξεύει αντιαρματικούς πυραύλους βεληνεκούς περίπου 5 χλμ. Ο εκτοξευτής των αντιαρματικών πυραύλων θα είναι τοποθετημένος στην μια πλευρά του πυργίσκου, ενώ στην άλλη θα υπάρχει τηλεχειριζόμενος πυργίσκος με πολυβόλο των 12,7 χλστ.
Το κύριο άρμα μάχης θα είναι εφοδιασμένο με ένα εξ ολοκλήρου νέο σύστημα ελέγχου πυρός και διαχείρισης μάχης.
Είναι η πρώτη φορά που εγκαθίσταται σε άρμα μάχης ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μάχης που συντονίζει εξωτερικούς αισθητήρες, διαθέσιμα όπλα, διαθέσιμα πυρομαχικά, εκτίμηση κύριων απειλών και επιλογή του κατάλληλου όπλου και πυρομαχικού για να βληθούν οι απειλές, γέμιση του πυροβόλου. Και όλα αυτά πλήρως αυτοματοποιημένα.
Ο κινητήρας του άρματος θα είναι ένας υπερτροφοδοτούμενος πετρελαιοκινητήρας με απόδοση 1600 hp που θα προσδίδει στο άρμα ταχύτητα 70 χλμ/ώρα, με ακτίνα δράσης τα 550 χλμ. Το βάρος του κυρίου άρματος υπολογίζεται σε 50 περίπου τόνους το δε πλήρωμα θα αποτελείται από 2-3 άνδρες.
Με τριμελές πλήρωμα, αυτόματο πυροβόλο, τηλεκατευθυνόμενα πολυβόλα, νέα θωράκιση που στο εμπρόσθιο τμήμα θα φτάνει τα 1400 RHA, ενεργά αντίμετρα κατά αντιαρματικών πυραύλων, παθητικά αντίμετρα κατά ακτίνων λέηζερ, χαμηλό προφίλ μάχης, υψηλή ταχύτητα, δυνατότητα καταστροφής εχθρικών στόχων με το πυροβόλο από απόσταση 8.000 μέτρων και ενισχυμένο αντιναρκικό πάτωμα, το άρμα φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την κατασκευή όλων των μελλοντικών αρμάτων μάχης.
Kάτω το άρμα μετά την τοποθέτηση ειδικών πλακών επιπλέον θωράκισης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου