Ο Βέλγος συνθέτης Βιμ Μερτένς έχει φανατικό κοινό στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Ίσως διότι ο αυθέντης της μουσικής σύνθεσης δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από την αξία της έμπνευσής του.
Όπως αναφέρει το Έθνος, ο Βιμ Μέρτενς, ο διάσημος Βέλγος συνθέτης, γοητεύτηκε από την Αρχαία Νικόπολη και γοήτευσε πάνω από 1.000 θεατές που απόλαυσαν την εμφάνισή του το βράδυ της Κυριακής, στο «Μνημείο του Αυγούστου», που άνοιξε για μια μοναδική φορά στο κοινό, σε μια εκδήλωση για τα 2.000 χρόνια από τον θάνατο του Οκταβιανού Αύγουστου.
«Ο ρόλος της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικός για την Ευρώπη. Είμαι πεπεισμένος ότι στην κεντρική Ευρώπη έχουμε στραμμένο πάντα το βλέμμα προς την Ελλάδα, στην αρχαία Ελλάδα με προσοχή και σεβασμό, για την κουλτούρα και το ελληνικό πνεύμα», δήλωσε ο 61χρονος συνθέτης, πιανίστας, κιθαρίστας, κόντρα τενόρος και μουσικολόγος, πριν από την έναρξη της συναυλίας, την οποία διοργάνωσε η μη κερδοσκοπική εταιρεία Preveza Jazz Festival, σε συνεργασία με τη ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Λίγο αργότερα, όταν κάθισε μπροστά στο πιάνο και άρχισε να εκτελεί μουσικά κομμάτια που έγραψε για τον κινηματογράφο και όχι μόνο, μια επιλογή από τα 50 άλμπουμ που έχει μέχρι τώρα, έκλεισε τα μάτια και αφουγκράστηκε τον χώρο. «Είναι πραγματικά ένα μοναδικό μέρος, μια μοναδική πρόταση», είπε για το «Μνημείο του Αυγούστου» και δεν έκρυψε για άλλη μια φορά τον? έρωτά του για την Ελλάδα, στην οποία επιστρέφει με κάθε ευκαιρία.
Νωρίτερα ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο, περπάτησε για αρκετή ώρα ανάμεσα στα μνημεία -παρά την υψηλή θερμοκρασία- και δήλωσε πως «όλα όσα συνέβησαν εδώ, πριν από 2000 χρόνια, 20 αιώνες, ήταν σημαντικά. Οι ιστορικοί τα επιβεβαιώνουν ως ιστορική στιγμή - κλειδί, που πραγματικά έχει αλλάξει την πορεία της Ευρώπης, της Ελλάδας, κυρίως στην κουλτούρα και στην οικονομία».
Για μιάμιση ώρα ο Βιμ Μέρτενς, έπαιζε μουσική και ερμήνευε κομμάτια, επιλογές από το ιδιαίτερο συνθετικό του ύφος, που δείχνει μια διαρκή εξέλιξη, με αφετηρία τον πειραματισμό και την αβάν γκαρντ, πάντα με το κέντρο βάρους να γέρνει προς τον μινιμαλισμό.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου