Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Αυτονομία ζητούν οι Σέρβοι για το βόρειο Κόσοβο


Η συντριπτική πλειοψηφία του Σερβικού κοινοβουλίου στηρίζει την αυτονομία των Σέρβων στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, σημαντικό βήμα στην αναγνώριση της ακεραιότητας της  δημοκρατίας της τέσσερα χρόνια μετά τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την Κυριακή (13 Ιανουαρίου) αποδέχεται ότι η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ωστόσο κινείται προς την ενσωμάτωση του Βελιγραδίου με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ΕΕ.
Το ψήφισμα είχε τη στήριξη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) του Προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς και του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο παρέδωσε  την εξουσία στις κοινοβουλευτικές εκλογές του προηγούμενου έτους. Βασικό σημείο τριβής  ήταν η απομάκρυνση διατυπώσεων που θα επέτρεπαν στο Βελιγράδι να τερματίσει πρόωρα διαπραγματεύσεις και να διακόψει οποιαδήποτε πρόοδο.
Ο Πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς αναφέρει πως το πολιτικό πρόγραμμα είναι σημαντικό επειδή η Σερβία χρειάζεται «αποτελέσματα και υπευθυνότητα, όχι πολιτική έντιμων αποτυχημένων και χαμένων μαχών».
«Θέλαμε να σιγουρευτούμε ότι το πολιτικό πρόγραμμα δεν ανακοινώσει  πως η Σερβία θα διακόψει το διάλογο με την Πρίστινα, όπως αναφερόταν στην πρώτη έκδοση του συγκεκριμένου εγγράφου», δήλωσε ο Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, αναπληρωτής επικεφαλής του DS και πρώην επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεων της Σερβίας στο διάλογο, στους SETimes.
Η Αλεξάντρα Γιοξίμοβιτς, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι πιστεύει πως ο Νίκολιτς ενέδωσε στα επιχειρήματα του Πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάτσιτς, καθώς και στην άποψη της διεθνούς κοινότητας.
"Ο Νίκολιτς έχει συμφωνήσει να αποβάλλει την άποψη ότι ‘δεν συμφωνείται τίποτα μέχρι να συμφωνηθούν όλα’, υποδηλώνοντας πως το Βελιγράδι "προσπαθεί" να δείξει συνεργάσιμο», δήλωσε η Γιοξίμοβιτς. Το έγγραφο τονίζει την ετοιμότητα της Σερβίας «να προβεί σε συνεννόηση  ώστε να υπερνικηθεί  την τρέχουσα κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ του Σέρβων και Αλβανών , ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξουν υποχωρήσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα της Σερβίας ».
Ο Νίκολιτς μίλησε και αυτός υπέρ του εγγράφου και της δημοκρατικής διαδικασίας. «Δεν επιτύχαμε πλήρη συναίνεση, ωστόσο είναι σαφές πως υπάρχει βούληση για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό», ανέφερε.
Στην Πρίστινα, ωστόσο, το πολιτικό πρόγραμμα έγινε δεκτό με επιφύλαξη. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι ανέφερε πως το Σερβικό πολιτικό πρόγραμμα είναι εκτός πραγματικότητας και μία κίνηση «αρκετά λάθος χρονικά και περιττή».
«Δεν αποτελεί οποιαδήποτε μορφή πλαισίου για οτιδήποτε», δήλωσε στους SETimes. «Κατά την άποψή μας, στην ουσία αποτελεί ένα άχρηστο χαρτί. Ταυτόχρονα, αποτελεί στην πραγματικότητα ένα έγγραφο που προάγει τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου. Η μοίρα του συγκεκριμένου εγγράφου θα είναι όμοια με όλων των μνημονίων ή πολιτικών προγραμμάτων που συνέταξε η Σερβία σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο τα τελευταία 100 χρόνια».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου