Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΤΖΕΝΤΑ Στην Ελλάδα τον Μάρτιο ο Ρώσος υπουργός Άμυνας - Υπογράφεται συμφωνία-πλαίσιο


Με κύριο αντικείμενο την υπογραφή της συμφωνίας-πλαίσιο για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών έρχεται τον Μάρτιο στην Ελλάδα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, στρατηγός, Σεργκέι Σόιγκου, μετά από πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Π. Παναγιωτόπουλου.
 
Και μπορεί η υπογραφή της συμφωνίας που είναι έτοιμη εδώ και καιρό να είναι η αφορμή, αλλά υπάρχουν και άλλα πολύ πιο ουσιαστικά ζητήματα που θα συζητηθούν, όπως το περιεχόμενο της συμφωνίας.
 
Μέσα σε αυτή θα περιληφθεί η διακρατική σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2008 και προέβλεπε την προμήθεια των 420 ΤΟΜ BMP-3HEL, η οποία είχε "παγώσει" το 2009 όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και συνολικά "μπήκαν στο ψυγείο" οι ελληνορωσικές σχέσεις.
 
Ο Σεργκέϊ Σοϊγκού, είναι ο νέος ισχυρός άνδρας στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν (στην φωτό και οι δύο) και έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, καθώς ήταν αυτός που το 2007 είχε αναλάβει να διαχειριστεί ως υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων την υποστήριξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης της Ελλάδας στους δύο "πύρηνους" μήνες Αυγούστου και Οκτωβρίου με διαδοχικές αποστολές πυροσβεστικών αεροσκαφών Beriev Be-200 και ελικοπτέρων.
 
Κυβερνητικά στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης της εποχής θυμούνται ότι "Μας έστελνε ότι ζητούσαμε χωρίς να ακολουθεί τις τυπικές διδικασίες και έσωσε καταστάσεις, τότε".
 
Τώρα έρχεται σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική: Οικονομικά ισοπεδωμένη, χωρίς να μπορεί να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από την διακρατική σύμβαση του 2008 και με Ένοπλες Δυνάμεις που δεν έχουν καν ανταλλακτικά και δεν είναι οικονομικά ικανές να εντάξουν νέα οπλικά συστήματα σε υπηρεσία.
 
Οπωσδήποτε θα είναι συνάντηση και συζήτηση "εφ'όλης της ύλης" και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
 
Δύο είναι οι βασικοί τομείς στην ατζέντα. Τα εξοπλιστικά (νεά και παλαιά) και η καθαρά επιχειρησιακή/αμυντική συνεργασία στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο, όπου οι ρωσικοί Στόλοι έχουν τέτοια συχνότητα εμφανίσεων που έχουν ξεπεράσει και τον 6ο Στόλος! 
 
Μην ξεχνάμε ότι η άφιξή του Ρώσου υπουργού Άμυνας πιθανότατα θα συμπέσει ή θα έπεται μερικών ημερών της άτυπης ανακήρυξη ΑΟΖ (βασικά θα κατατεθούν συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας και αυτό θεωρούν ότι αρκεί και ίσως αρκεί στην παρούσα φάση). Με τέτοιο αριθμό ρωσικών μονάδων στο Αιγαίο, θα υπάρχει και κάποια, ας πούμε, "δεύτερη γνώμη" για το όλο ζήτημα.
 
Στα εξοπλιστικά υπάρχουν τα άμεσα και τα "δεύτερου χρόνου": Στα άμεσα είναι η εκτέλεση βολής αποδοχής των S-300PMU1 η οποία σαμποτάρεται συστηματικά από τις γνωστές δυνάμεις από το 2006 όταν τα συστήματα περιήλθαν στην ιδιοκτησία της Ελλάδας, μεταβιβαζόμενα από την Κύπρο.
 
Το δεύτερο είναι τα ταλαίπωρα ZUBR που είχαν την γνωστή σε όλους μεταχείριση εντασσόμενα στο ΠΝ, με αποτέλεσμα να φτάσει μέχρι και να καεί το ένα από αυτά τον περασμένο Ιούλιο. Τα Tor M1, ευτυχώς υποστηρίζονται αποτελεσματικά βάσει της FOS που έχει υπογραφεί.
 
Από εκεί και πέρα στα "δεύτερου χρόνου" υπάρχει η διακρατική συμφωνία για τα BMP-3HEL της οποίας το "μίγμα" πιθανότατα θα αλλάξει με την περίληψη σε αυτήν συστημάτων SHORADS που τόσο έχει ανάγκη ο Στρατός στα νησιά του Αιγαίου, Υπάρχει και ένας επιπλέον κατάλογος συστημάτων ο οπoίος για την ώρα αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι αν υπάρξουν αγορές αυτές θα συμβιβαστούν με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων όπου η ΕΛΒΟ αποτελεί βασικό στόχο για την ρωσική πλευρά, αλλά και με την εξόφληση μέρους της αξίας της αγοράς με αγροτικά προϊόντα.
 
Είναι η πρώτη επίσκεψη Ρώσου υπουργού Άμυνας, που υποδέχεται η παρούσα κυβέρνηση και είχε προγραμματισθεί να γίνει το 2012 επίσκεψη Ρώσου υπουργού Άμυνας, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το defencenet.gr η οποία όμως την τελευταία στιγμή δεν είχε πραγματοποιηθεί, λόγω της αντικατάστασης του υπουργού Άμυνας στην Ρωσία.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου