Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Tα 5 σημαντικότερα γεγονότα του 2012 και τι κοινό έχουν


oilΤα ακόλουθα γεγονότα συνέβησαν μέσα στο 2012, δίνοντας το στίγμα του πώς πρόκειται να διαμορφωθεί ο κόσμος στο άμεσο μέλλον, τα οποία όμως ενδεχομένως να διέφυγαν της προσοχής εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης οικονομικής κρίσης που «πρωταγωνιστεί» και «περιορίζει» την αντίληψη στις άμεσες εξελίξεις.
Μία από τις πολλές αρνητικές συνέπειες της υπερπληροφόρησης στην εποχή μας είναι ότι καταλήγει να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υποτίθεται ότι πρέπει να προσφέρει. Αντί να πληροφορεί και να διαμορφώνει αντιλήψεις όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτα, βομβαρδίζει ανελέητα, ζαλίζει, αποπροσανατολίζει την προσοχή σε σημείο ώστε ο παραλήπτης των πληροφοριών να μην έχει καμία εικόνα των πραγμάτων.

Οι Αμερικανοί συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τη φράση «the big picture» για να δηλώσουν αυτό ακριβώς που οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν λόγω ακριβώς της υπερπληροφόρησης: να «πιάνεις» τη γενική εικόνα, να ξεδιαλέγεις τα σημαντικά από τα ασήμαντα, την ήρα από το σιτάρι, όπως λέμε, τέλος να μπορείς να σχηματίζεις «εικόνα» εστιάζοντας στις πληροφορίες-κλειδιά.
Σύμφωνα με το qz.com, το οποίο φημίζεται για την πρωτοτυπία και το ευανάγνωστο των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών προσεγγίσεών του, αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα γεγονότα διαπλανητικής σημασίας που άλλοτε αθόρυβα και άλλοτε παταγωδώς έθεσαν τις βάσεις για τις επικείμενες αλλαγές που λαμβάνουν και θα λάβουν χώρα σε όλο το μήκος και πλάτος της γης.
Κοινό στοιχείο αυτών των γεγονότων; Η προσπάθεια των μεγάλων δυνάμεων ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και των κρατών δορυφόρων τους για τη διασφάλιση και τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
-Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας στην παραγωγή πετρελαίου
Για τη Σαουδική Αραβία, το 2012 σηματοδότησε μία χρονιά αυξανόμενης ανησυχίας ενώπιον μιας σειράς από αρνητικές εξελίξεις: σύμφωνα με προβλέψεις, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια δύο νέοι υπερ-παραγωγοί πετρελαίου – το Ιράκ και οι ΗΠΑ – θα αντλούν περίπου 14.000.000 βαρέλια την ημέρα, σημειώνοντας αύξηση της παραγωγής της τάξης του 58%. Και σ' αυτές τις χώρες δεν συμπεριλαμβάνεται το Ιράν το οποίο αναμένεται να παράγει και αυτό άλλα 4.000.000 βαρέλια την ημέρα, μειώνοντας έτσι τον μείζονα ρόλο του OPEC στις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη.
-Το κουρδικό, η αυτονομία και τα πετρέλαια
Από την εποχή του Πολέμου του Κόλπου πριν από δύο δεκαετίες, η στήριξη του αιτήματος για αυτονομία του Κουρδιστάν από τις χώρες του εξωτερικού ήταν μία υπόθεση σχεδόν αποκλειστικά ανθρωπιστική. Τα πράγματα όμως άλλαξαν δραστικά μέσα στο 2012: οι Κούρδοι του Ιράκ προέβησαν σε μία σημαντική κίνηση αμιγούς πολιτικής και οικονομικής αυτονομίας από το ζυγό της Βαγδάτης, καθώς προχώρησαν στη σύναψη συμφωνιών με τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου. Εάν τελικά καταφέρουν οι Κούρδοι να «περάσουν» αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα συνδέουν το Κουρδιστάν με τις εξωτερικές αγορές μέσω Τουρκίας, τότε θα μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα «χτυπήματα» γεωπολιτικής και επιχειρηματικής σημασίας.
-H προέλαση του αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου
Το 2012 ήταν η χρονιά που «είδε» τον Μπαράκ Ομπάμα να μεταμορφώνεται από ριζοσπάστης περιβαλλοντιστής σε υπέρμαχο του σχιστολιθικού φυσικού αερίου.
Το σχιστολιθικό φυσικό αέριο (shale gas) είναι ένα μη συμβατό αέριο που παράγεται από σχιστόλιθο και έχει προκαλέσει μια επανάσταση στη βιομηχανία του φυσικού αερίου. Πρωτοπόρος στην παραγωγή του είναι οι ΗΠΑ και το ζητούμενο πλέον είναι το αν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί και η Ευρώπη τη συγκεκριμένη μορφή, μειώνοντας την εξάρτησή της από τη Ρωσία, με τις ευλογίες φυσικά των ΗΠΑ.
-Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Αφρικής
Η πρόσφατη ανακάλυψη «φρέσκου» φυσικού αερίου έξω από τις ακτές της Μοζαμβίκης, φέρει την τελευταία στην 4η θέση των 5 μεγαλύτερων πηγών υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν μέσα στο 2012, με συνολικά αποθέματα 15.000.000.000 βαρέλια πετρελαίου.
Επιπλέον, λίγο βορειότερα, στην Τανζανία εντοπίστηκε κοίτασμα συνολικά 6.000.000.000 βαρελιών πετρελαίου, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Κένυα, την Αιθιοπία και τη Σομαλία.
-Ο συριακός δάκτυλος στη Μέση Ανατολή και τα πετρέλαια της Σαουδικής Αραβίας
Τοποθετημένο ανάμεσα στις μεγαλύτερες χώρες πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής, το εμφύλιο χάος στη Συρία έφερε τριγμούς στις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως και σήμανε το συναγερμό στη Σαουδική Αραβία για μία ενδεχόμενη εξάπλωση της αστάθειας προς όφελος των ΗΠΑ. (iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου