Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Οι ουρανοί και στο πόλεμο της Λιβύης, ήταν δικοί τους – Η άγνωστη εμπλοκή της ΠΑ


ImageΕντυπωσιακή απόδοση είχαν στην εξάμηνη πολεμική σύγκρουση στην Λιβύη τα ελληνικά αεροσκάφη  έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου καθώς και τα πληρώματα της 380 ΜΑΣΕΠΕ.



Όπως αναφέρουν απόλυτα ασφαλής πληροφορίες από το ΝΑΤΟ το ΑΣΕΠΕ EMB-145H Erieye κυριολεκτικά έβαλε τα «γυαλιά» στα ιπτάμενα ραντάρ Ε-3A Sentry του ΝΑΤΟ καθώς στοχοποιούσαν όχι απλά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα τις θέσεις των λιβυκών Ενόπλων δυνάμεων από ότι τα ΝΑΤΟικα αεροσκάφη αλλά «έβλεπαν» και στόχους πάνω από το λιβυκό έδαφος την θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Σύρτης  οι οποίοι ήταν «αόρατοι» για τα Ε-3Α Sentry του ΝΑΤΟ.
Υπολογίζεται ότι τα πληρώματα των ελληνικών EMB-145H Erieye πραγματοποίησαν κατά αναλογία εξόδου σε σχέση με τα Ε-3Α Sentry τουλάχιστον διπλάσιες στοχοποιήσεις από τα τελευταία.
Σημειώνεται ότι η συμμετοχή των EMB-145H Erieye στις επιχειρήσεις στην Λιβύη αποτελεί την πρώτη εμπλοκή σε πολεμική επιχείρηση της ΠΑ μετά την Κύπρο το 1974, (ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΟΡΙΟ) την πρώτη συμμετοχή του συγκεκριμένου αεροσκάφους σε πολεμική επιχείρηση και την δεύτερη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια πολεμική εμπλοκή μετά τον πόλεμο στην Κορέα. 
Η «επίδειξη» δύναμης των ελληνικών πληρωμάτων ήταν αποτέλεσμα «καραμπόλας» που έγινε όταν ζητήθηκαν από την Ελλάδα να συνεισφέρει με αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, τα οποία απλά δεν υπήρχαν λόγω των εγκληματικών περικοπών τις οποίες υφίσταται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τόσο σε επίπεδο προσωπικού, όσο και μέσων.
Κατ' αυτό τον τρόπο προτάθηκε στο ΝΑΤΟ η αποστολή των EMB-145H Erieye τα οποία οι αξιωματούχοι της Συμμαχίας λόγω της ύπαρξης των Ε-3A Sentry δεν θεωρούσαν ότι τα είχαν ανάγκη, αλλά προκειμένου να επιμεριστεί το κόστος της επιχείρησης έκαναν δεκτή την ελληνική πρόταση και τα EMB-145H Erieye κυριολεκτικά «έβγαλαν» μάτια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός Αντιπτέραρχος Ralph Jodice II Διοικητής του ΝΑΤΟϊκού Αεροπορικού
Στρατηγείου Σμύρνης, όταν επισκέφτηκε στις 17 Φεβρουαρίου την Αθήνα, μετέβη στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, όπου επισκέφτηκε και έδωσε τα συγχαρητήριά του (σεκε με  ογλου κανταρ) στις εγκαταστάσεις της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποιήσεως και Ελέγχου (380 ΜΑΣΕΠΕ), σχετικά με τη συμμετοχή της Μοίρας στην Επιχείρηση “Unified Protector” του ΝΑΤΟ για την επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.    

Το EMB-145H Erieye είναι σχεδιασμένο να εντοπίζει στόχους σε απόσταση 15-450 χλμ. όταν πρόκειται για στόχους αέρος και σε 30-320 χλμ. για σκάφη επιφανείας. Το μέγιστο ύψος κάλυψης του ραντάρ ξεπερνά τα 20 χλμ. Η αποτελεσματικότητα του συστήματος είναι ίδια είτε ο στόχος πετά στα 150 πόδια,
είτε στα 25.000 πόδια.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία το ραντάρ του Erieye μπορεί να εντοπίζει στόχους πολύ μικρού μεγέθους, όπως οι πύραυλοι cruise που πετούν σε ελάχιστο ύψος πάνω από το έδαφος ή άλλους πυραύλους που στην κυριολεξία πετούν προς τους στόχους επιφανείας λίγα μόλις μέτρα πάνω από τη θάλασσα.
Το σύστημα διαθέτει πέντε κονσόλες με πέντε χειριστές οι οποίοι λαμβάνουν δεδομένα από το ραντάρ το σύστημα ESM και μέσω link-16 από άλλα φίλια μέσα..
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου