Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ο Τορπιλισμός της Έλλης



Από την δεκαετία του 30 η Ιταλία και ίσως και νωρίτερα από την λήξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και στην Μικρασιατική εκστρατεία, η Ιταλία επιθυμούσε τον ζωτικό της χώρο της Ελλάδος. Οι προκλήσεις άλλοτε κρυμμένες και άλλοτε φανερές προσπαθούν να ωθήσουν την Αθήνα σε δυναμική απάντηση. Με το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου πολέμου και τις συνεχείς νίκες των Γερμανών οι Ιταλοί θέλουν να επιδείξουν στον Γερμανό σύμμαχο τους ότι και αυτοί μπορούν να κατακτήσουν μια χώρα. Η μόνη κατάκτηση που είχαν ήταν η Αιθιοπία από την οποία το 1935 κόντεψαν να ρεζιλευτούν. Ξυπόλητοι Αιθίοπες ανάγκασαν την Ιταλική κυβέρνηση να στείλει εξοπλισμένες δυνάμεις για να τους καταβάλει .

Μετά την παράδοση και της Γαλλίας ο Μουσολίνι αποφάσισε ότι η Ελλάδα αποτελεί προτεκτοράτο της και είχε κάθε δικαίωμα να καταλάβει. Από τον Αύγουστο του 1940, η ιταλική πολιτική προσλαμβάνει απροκάλυπτα εχθρικό εναντίον της Ελλάδος χαρακτήρα, υπό το πρόσχημα ότι οι Έλληνες σκότωσαν τον μέγα Αλβανό πατριώτη Δάουτ Xότζα. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για διαβόητο κακοποιό και επικηρυγμένο ληστή που φονεύθηκε από Αλβανούς κατασκόπους και για το λόγο αυτό διατάχθηκε από την Ιταλική κυβέρνηση σφοδρή δημοσιογραφική και ραδιοφωνική εκστρατεία, κατά της Ελλάδος ενώ απεστάλησαν προς την Ελληνική κυβέρνηση πολλές παρανοϊκές απαιτήσεις.

Εν μεταξύ είχαν προηγηθεί τον Ιούλιο απρόκλητες επιθέσεις Ιταλικών αεροπλάνων εναντίον μεμονωμένων πολεμικών σκαφών της Ελλάδας και πολλές φορές και ο πυροβολισμός τους. Ο Ιταλός ναυτικός ακόλουθος στην Αθήνα συνεχώς αρνείται την εμπλοκή Ιταλικών δυνάμεων και προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο στην προπαγάνδα των Άγγλων. Η Ελλάδα προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο αψηφά τις Ιταλικές προκλήσεις και εξοπλίζεται από όπου μπορεί. Τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς τα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη έχουν καταληφθεί από τους Γερμανούς. Η Αγγλία αιμορραγώντας, μόνη της προσπαθεί και η ίδια να αντιμετωπίσει την πιθανή εισβολή των Γερμανών στα νησιά της. Οι ΗΠΑ αυστηρά ουδέτερες δεν έχουν εκείνη την εποχή κάτι αξιόλογο να προσφέρουν.

Στις 15 Αυγούστου του 1940 ανήμερα της γιορτής της Παναγίας στην Τήνο βρισκόταν στο λιμάνι του νησιού το καμάρι του Πολεμικού μας στόλου το εύδρομο καταδρομικό Έλλη για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή της Μεγαλόχαρης. Από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού αυτή διάλεξαν οι Ιταλοί να κάνουν την τελική πρόκληση τους με σκοπό την εμπλοκή της Ελλάδος πόλεμο.

Ξαφνικά μια έκρηξη τάραξε το λιμάνι της Τήνου. Χιλιάδες πιστοί δεν καταλαβαίνουν στην αρχή τίποτε. Νομίζουν ότι έγινε κάποιο ατύχημα. Ο κυβερνήτης και οι ναύτες καταλαβαίνουν αμέσως ότι πρόκειται για τορπίλη. Άλλωστε μια άλλη αστοχεί και κτυπά στο μόλο του λιμανιού. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Ειδικό συνεργείο βρίσκει υπολείμματα της τορπίλης και αναγνωρίζονται οι κωδικοί. Όλοι ξέρουν, αλλά για ακόμη μια φορά η Ελλάδα αρνείται να παρασυρθεί.

Καταπίνει το πικρό ποτήρι προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο. Άλλωστε η Ιταλική κυβέρνηση διαλαλεί ότι πρόκειται και χτύπημα των Άγγλων προσπαθώντας να δημιουργήσουν τριβές μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας!
Δεν καταφέρνουν τίποτε αλλά αντίθετα συσπειρώνουν το Ελληνικό Έθνος. Η Ελλάδα γνωρίζει καλά ότι σε λίγο δεν θα αποφύγει το μοιραίο. Και πράγματι στις 28 Οκτωβρίου 1940 οι Ιταλοί ανοιχτά πλέον κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Ελλάδος.

Η εποποιία του 40 άρχιζε.

Τα τελευταία χρόνια, ανήμερα της γιορτής της Παναγίας βρίσκεται στο λιμάνι της Τήνου η φρεγάτα Έλλη σε ένδειξη τιμής προς το τορπιλισμένο καταδρομικό Έλλη και τους νεκρούς ναυτικούς μας.

http://www.acrobase.gr/showthread.php?t=440

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου