Εις κάθε Έλληνα το γένος και την παιδείαν
"Οἱ δὲ τῶν παίδων διδάσκαλοι ἀνοιγέτωσαν μὲν τὰ διδασκαλεῖα μὴ πρότερον ἡλίου ἀνιόντος, κλειέτωσαν δὲ πρὸ ἡλίου δύνοντος. καὶ μὴ ἐξέστω τοῖς ὑπὲρ τὴν τῶν -παίδων ἡλικίαν οὖσιν εἰσιέναι τῶν παίδων ἔνδον ὄντων, ἐὰν μὴ υἱὸς διδασκάλου ἢ ἀδελφὸς ἢ θυγατρὸς ἀνήρ· ἐὰν δέ τις παρὰ ταῦτ᾽ εἰσίῃ, θανάτῳ ζημιούσθω."
Αισχίνης κατά Τιμάρχου παρ.12...-
Έτος ιδρύσεως 2006
▼
Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011
Επαρκής διατροφή και αποβλακωτική διασκέδαση
ΟόροςTittytainment, αν και έχει συμπεριληφθεί εσχάτως ως λήμμα σεκάποια αγγλοσαξονικά λεξικά και αναφέρεται σε αρκετά εξειδικευμένα βιβλίακαι ακόμη περισσότερα άρθρα, είναι σχεδόν παντελώς άγνωστος στο ευρύκοινό.
Ο όρος, ωστόσο, έγινε ευρύτερα γνωστός πριν από δεκατέσσερα χρόνια,όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο των δημοσιογράφων Χανς-Πέτερ Μάρτιν καιΧάραλντ Σούμαν, Η ΠαγκόσμιαΠαγίδα(1).
Ο Αυστριακός Χανς-Πέτερ Μάρτιν (2), είχε παρευρεθεί τον Σεπτέμβριο του1995 σε μία "κλειστή" διεθνή συνάντηση στο Σαν Φρανσίσκο, το «StateoftheWorldForum» (SWF - Φόρουμ για την Κατάσταση του Κόσμου), την οποίαείχε οργανώσει η ομώνυμη μη κερδοσκοπική οργάνωση, που είχαν συνιδρύσει την ίδια χρονιά ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πάλαι ποτέ ηγέτης τηςΣοβιετικής Ένωσης, και ο Αμερικανός Τζιμ Γκάρισον (3).
Hοργάνωση έχει ως στόχο της τη δημιουργία ενός «παγκόσμιου δικτύουηγετών», που θα αποτελείται από άτομα που έχουν διακριθεί στον τομέα τους(πολιτική, επιχειρήσεις, «κοινωνία των πολιτών») και τα οποία θα είναιαποφασισμένα να δια μορφώσουν και να εφαρμόσουν «εκείνεςτις αρχές, τιςαξίεςκαιτιςενέργειεςπουείναι απαραίτητεςγιανακαθοδηγηθείσοφάηανθρωπότητα, καθώςδιαμορφώνεταιέναςολο ένακαιπερισσότεροπαγκοσμιοποιημένος καιαλληλεξαρτώμενοςκόσμος»(4).
Στην πρώτη αυτή συνάντηση του SWFσυμμετείχαν πεντακόσιοι "ηγέτες" από50 διαφορετικές χώρες. Ανάμεσα τους ο Τζορτζ Μπους (ο πρεσβύτερος), ηΜάργκαρετ Θάτσερ, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ριγκομπέρτα Μεντσου,ο ιδρυτής του CNNΤεντ Τέρνερ, ο Τζορτζ Σουλτς πρώην υπουργόςΕξωτερικών των ΗΠΑ, ο επί δωδεκαετία (1982 - 1994) πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρούουντ Λούμπερς («πνευματικό παιδί» της Μάργκαρετ Θάτσερ,με κεντρικό πολιτικό σύνθημα το «περισσότερη αγορά, λιγότερη κυβέρνηση»)και ο «πολύς» Μορίς Στρονγκ (5).
Σύμφωνα με τον Μάρτιν (6), στην κεκλει σμένων των θυρών συνάντηση στοΣαν Φρανσίσκο, οι «ηγέτες του κόσμου» συζήτησαν και ένα σενάριο,σύμφωνα με το οποίο το 20% τουενεργούπληθυσμούστον πλανήτηείναιαρκετόγιαναπαράγει όλατααγαθάκαιτιςυπηρεσίεςπου χρειάζεταιηανθρωπότητα. Το ερώτημα φυσικά που τέθηκε αφορούσε τουπόλοιπο 80% του παγκόσμιου πληθυσμού... Πώς θα μπορούσε αυτό το«εναπομείναν» και «πλεονάζον» 80% να παραμείνει «ήσυχο» και «παθητικό»;
H "απάντηση" δόθηκε από τον Ζμπίγκνι-ουΜπρεζίνσκι, σύμβουλο ΕθνικήςΑσφαλείας των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ (1977 - 1981) και στενόσυνεργάτη επί δεκαετίες του Ντέιβιντ Ροκφέλερ (Bilderberg, Τρι μερήςΕπιτροπή). Και η «απάντηση» ήταν μονολεκτική: tittytainment.
Tittytainment: η λέξη είναι σύνθετη, και συντίθεται από τη λέξη tits(τα γυναικεία στήθη, στην αμερικανική αργκό) και τη λέξη entertainment(διασκέδαση - μετην πιο "φθηνή" έννοια του όρου) (8). Ο Μπρεζίνσκι και οι συνομιλητές του δεναναφέρονταν τόσο στη σεξουαλική διάσταση του γυναικείου στήθους (στολιγότερο ή περισσότερο «μαλακό» ή «σκληρό» πορνό που, ούτως ή άλλως,σήμερα κατακλύζει τα Μέσα και το Διαδίκτυο), όσο σε εκείνη του μητρικούθηλασμού. H "λύση", λοιπόν, για το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ήταν ένα μείγμα αποπροσανατολιστικήςδιασκέδασηςχαμηλούεπιπέδου(infotainment[=πληροφοριοδιασκέδαση], realityshows,κουτσομπολίσπκαμεση-μεριανάδικα, «πολιτικέςσυζητήσεις» showκ.ο.κ.) και ενός κάποιουεπαρκούς επιπέδουδιατροφής.
Htittytainment, λοιπόν, δεν είναι παρά η "εκσυγχρονισμένη" εκδοχή τουλατινικού «άρχος και θεάματα» {panemetcircenses)\ Και έτσι, σύμφωνα μετον Μισεά, «μεαυτόν τοννεολογισμό-βαλίτσαεπρόκειτοαπλούστα ταναορισθείένα "κοκτέιλαποβλακωτικήςδιασκέδασηςκαιεπαρκούςδιατροφήςπουθαεπέτρεπανναδιατηρηθείσεκαλήδιάθεσηοαποστερημένοςπληθυσμόςτου πλανήτη"»(9)..
Στη συνάντηση υπήρχαν σαφέστατοι κα νόνες, σύμφωνα με τους οποίους όλοιοι ει σηγητές διέθεταν μόλις πέντε λεπτά για να αναπτύξουν το θέμα τους. Κιοποιαδήποτε δευτερολογία δεν έπρεπε να ξεπερνά τα δύο λεπτά.Καλοντυμένες ηλικιωμένες κυρίες επιδείκνυαν στους ομιλητές πινακίδες, όπωςαυτές που χρησιμοποιούνται για τους οδηγούς της «Φόρμουλα 1»: «1 λεπτό»,«30 δευτερόλεπτα», «Stop».
Η συζήτηση για την κοινωνία του ενός πέμπτου (ή την κοινωνία 20:80)ξεκίνησε από τον JohnCage, ανώτατο στέλεχος της εταιρείας πληροφορικήςSunMicrosystems.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την «Εργασία στην ΠαγκόσμιαΟικονομία», ο Τζ. Κέιτζ είπε: «Ο καθέναςμπορείναδουλέψειγαμας, αρκείνατοθέλει. Δενχρειαζόμαστεπλέονβίζαγιατουςαλλοδαπούςπου εργάζονταιγιαμας»! Οικυβερνήσειςκαι ηεργατικήνομοθεσίατουςείναιπλέον άνευνοήματος, λέει.
Δέχονται αιτήσεις για εργασία μέσω των υπολογιστών από όλες τις ηπείρους,«προσλαμβάνουμετους ανθρώπουςμαςμέσωτωνυπολογιστών, κάνουντηνεργασίατουςμευπολογιστές, και επίσηςτουςαπολύουμεμέσωτωνυπολογιστών». Και συνέχισε: «Απλώςπροσλαμβάνουμετουςευφυέστερουςανθρώπους. Καιη αποτελεσματικότηταμαςήτανεκείνηπου μαςοδήγησε, 13χρόνιαμετάτηνίδρυσητης εταιρείαςμας, νααυξήσουμεταέσοδαμας απότομηδένσεπερισσότερααπόέξιδισεκατομμύριαδολάρια». Και στρεφόμενοςπρος έναν από τους συνδαιτυμόνες του είπε: «Εσείςδενφτάσατεεκείτόσογρήγορα, Ντέιβιντ», εμφανώς απολαμβάνοντας τη «μπηχτή» του.
Ο Ντέιβιντ ήταν ο Ντέιβιντ Πάκαρντ, συνιδρυτής της εταιρείας HewlettPackardκαι πολυεκατομμυριούχος. Χωρίς να δώσει την παραμικρή σημασία στημπηχτή του Κέιτζ, έθεσε το απλό ερώτημα: «Καιπόσουςακριβώςεργαζόμενουςχρειάζεστεπραγματικά, Τζον;».
«Έξι! Ίσωςοχτώ», απαντά ο Κέιτζ. «Χωρίςαυτούςθαχανόμασταν. Αλλάδενέχει καμίασημασίασεποιαχώραζουν»...
Ο συντονιστής της συζήτησης Ράστουμ Ρόι (RustumRoy), καθηγητής στοPennsylvaniaStateUniversity, ρωτά: «Και πόσοιάνθρωποιδουλεύουνσήμεραγιατη SunMicrosystems;». Hαπάντηση του Κέιτζ: «16.000. Καιεκτόςαπόμίαμικρήμειοψηφία, οαριθμόςτουςμπορείναμειωθεί δραματικά».
Στην αίθουσα δεν ακούγεται τίποτα. Για τους παρόντες, αυτή η άποψη για τιςαμέτρητες στρατιές ανέργων είναι αυταπόδεικτη. Κανένα από αυτά τα μέλη τηςπαγκόσμιας πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ (ή ελιτείας, αν προτιμάτε) δενπιστεύειότι στομέλλονθαυπάρξουναρκετέςνέες, αξιοπρεπώςμισθοδοτουμενεςθέσεις εργασίας, σεοποιονδήποτετομέα.
Και κάπως έτσι, οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ συνοψίζουν το μέλλον σε δυοαριθμούςκαιένανόρο:«20-80»και «tittytainment». (10).
To 20% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορεί να συμμετέχει ενεργά στηζωή, στην εργασία, στην ψυχαγωγία, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία θαζει. Ακόμη 1% ή 2% του πληθυσμού, λένε οι συνδαιτυμόνες, θα τα καταφέρνειαφού θα έχει κληρονομήσει τεράστιες περιουσίες.
«Βεβαίως», λέει ο Τζέρεμι Ρίφκιν, συγγραφέας του βι βλίου ΤοΤέλοςτηςΕργασίας καιτοΜέλλοντης(11), «το κατώτερο 80% θααντιμετωπίσειφοβεράπροβλήματα». Ο Τζον Κέιτζ παίρνει ξανά τον λόγο και επαναλαμβάνειτη φράση του Σκοτ ΜακΝίλι (ScottMcNealy), του διευθύνοντος συμβούλου τηςεταιρείας του: Το ζήτημα σύντομα θα είναι: «ναέχεις γεύμαήναείσαιτογεύμα»...
Hσυζήτηση για το μέλλον της εργασίας ανάβει. Το συμπέρασμα;
Μία νέα κοινωνική τάξη πραγμάτων έρχεται. Κάποιος το θέτει ξεκάθαρα: ημεσαία τάξη των πλούσιων χωρών θα εκλείψει. Κανένας από τουςπαρευρισκόμενους δεν διαφωνεί (12).
Εν κατακλείδι
«Σενάρια», θα πει κάποιος.Ίσως. Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος τωνπολυπληθών διεθνών think-tanksκαι των κάθε είδους fora. Αν και δεν έχουμεκανέναν λόγο να αμφισβητήσουμε τα λόγια του αυτόπτη και αυτή κοουμάρτυρα Μάρτιν, τα λεγόμενα του επιβεβαιώνονται «πανηγυρικά»(αν δενήταν τόσο τραγική αυτή η επιβεβαίωση...) από τα συμβαίνοντα εσχάτως στηχώρα μας και, ευρύτερα, στη Γηραιά Ηπειρο. Εξάλλου ο Μάρτιν μιλούσε ήδηεδώ και σχεδόν δεκαπέντε χρόνια για την πλήρη κυριαρχία τουχρηματοπιστωτικού συστήματος επί της πολιτικής (13). Και παρότι σήμερακάποιοι προσπαθούν να θέσουν αυτό το -τεράστιο- ζήτημα προς συζήτηση,δύσκολα το καταφέρνουν. Αλλες, βλέπετε, οι βουλές της παγκόσμιας και τηςκάθε ντόπιας ελιτείας.
Δυστυχώς, όμως, απ' ό,τι φαίνεται ημόνηδυνατότηταπουέχουμεείναιεκείνητηςπεριγραφήςτηςπραγματικότητας, πουκάποιοιάλλοιδιαμορφώνουν πριναπόμαςγιαμας. Κιαυτήμπορεί ναπεριμένει...
Όπως και οι θέσεις που υιοθέτησε η σύνοδος των G20 (τασσόμενη υπέρ τωναπόψεων της «ρεαλίστριας» Μέρκελ και κατά εκείνων του «σοσιαλίζοντος» Ομπάμα), ή οι θέσεις του Νάιαλ Φέργκιουσον, ο οποίος, καθώς τοπροηγούμενο τεύχος βρισκόταν στο τυπογραφείο, επισκέφθηκε την Ελλάδαγια μία διάλεξη και μία σειρά συνεντεύξεων. Αλλά αυτά τα είπαμε και θα ταξαναπούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου